Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ενές Καντέρ: Είμαστε μία οικογένεια -Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα, είναι Δούρειος Ίππος του Πούτιν στο ΝΑΤΟ

Στην Ελλάδα βρίσκεται από προχθές, Δευτέρα, ο διάσημος μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Ενές Καντέρ.

Ειδικότερα, ο Ενές Καντέρ φορώντας μία μαύρη μπλούζα που απεικονίζει την ελληνική και την τουρκική σημαία και γράφει πάνω «We are family», δηλαδή «είμαστε οικογένεια», μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA», τονίζοντας ότι Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν κάτι να χωρίσουν, ενώ άσκησε κριτική στο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οικογένεια τόνισε ο Καντέρ

Ο Ενές Καντέρ τόνισε στην εκπομπή του MEGA, ότι «στην πραγματικότητα, ο λόγος που είμαι εδώ, είναι αυτή η μπλούζα που φοράω. Ηθελα να έρθω εδώ και να δείξω στους Έλληνες και σε όλη την Ελλάδα, ότι οι πραγματικοί Τούρκοι, αγαπούν την Ελλάδα. Οι πραγματικοί Τούρκοι είναι οι καλύτεροι γείτονες των Ελλήνων. Είμαστε μία οικογένεια. Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι να πω ότι αγαπώ τους Έλληνες, αγαπώ την Ελλάδα και θέλω να το πω σε όλο τον κόσμο αυτό».

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση μου στους Έλληνες, που από την πρώτη μέρα άνοιξαν την αγκαλιά τους σε όλους τους Τούρκους πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα. Τώρα για τους Τούρκους η Ελλάδα είναι μία δεύτερη πατρίδα, γιατί δυστυχώς μετά την πίεση του Ερντογάν, πάρα πολλοί Τούρκοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη χώρα και το πρώτο μέρος στο οποίο θα πάνε είναι η Ελλάδα. Για αυτό θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στους Έλληνες και είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλοί αθώοι Τούρκοι βρίσκονται υπό τον ζυγό του Ερντογάν», ανέφερε ο γνωστός παίκτης του ΝΒΑ.

Η Ελλάδα δεν είναι ο εχθρός, λέει ο Τούρκος μπασκετμπολίστας

«Η τελευταία φορά που ήμουν στην Τουρκία ήταν πριν 9 χρόνια και αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδα την οικογένεια μου. Επειδή έχω μιλήσει πολλές φορές για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μου, δυστυχώς, πολλά μέλη της οικογένειάς μου και φίλοι μου έχουν πάει στη φυλακή. Αυτό έγινε απλά και μόνο επειδή μιλάω για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κόσμος ξέρει την ιστορία μου καλά επειδή παίζω στο ΝΒΑ, όμως υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες και καταστάσεις πολύ χειρότερες από τη δική μου», επισήμανε ο Ενές Καντέρ σχετικά με τον αν μπορεί να πάει στην Τουρκία να δει την οικογένεια του.

Στην συνέχεια ο διάσημος Τούρκος μπασκετμπολίστας τόνισε, ότι «Πρώτα από όλα θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο εχθρός, είμαστε οικογένεια όπως ακριβώς γράφει και η μπλούζα μου. Δυστυχώς αυτή την στιγμή λόγω της ρητορικής μίσους του Ερντογάν, όποτε έχει μία προεκλογική ομιλία, επιτίθεται στους Έλληνες. Αυτό που μου ραγίζει την καρδιά είναι ότι τόσες γενιές στην Τουρκία, τόσα παιδιά μεγαλώνουν μισώντας τους Έλληνες και την Ελλάδα. Κοιτάξτε τι κάνει ο Ερντογάν. Πρώτον απειλή την Ελλάδα. Θυμάμαι να λέει «μία νύχτα θα έρθουμε στην Ελλάδα» και αυτό είναι απαράδεκτο. Δεύτερον το ίδιο κάνει και με την Κύπρο την οποία απειλή με εισβολή. Τρίτον αυτό που κάνει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο ψάχνοντας για αέριο είναι απαράδεκτο και παράνομο. Θέλω ο κόσμος, οι Έλληνα να καταλάβουν ότι ο Ερντογάν δεν αντιπροσωπεύει τους Τούρκους πολίτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας, τονίζει ο Καντέρ

«Πρώτα από όλα δεν ελπίζω στις εκλογές γιατί το γνωρίζω καλά και όποτε συζητώ με πολιτικούς στην Αμερική, με ακτιβιστές ή δημοσιογράφους, το πρώτο πράγμα που μου λένε είναι ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει γιατί θα κλέψει στις εκλογές, θα κάνει ότι μπορεί για να κερδίσει στην εκλογική διαδικασία, δεν θα είναι μία δίκαιη αναμέτρηση. Για αυτό τον λόγο δεν ελπίζω στις εκλογές γιατί όλοι ξέρουν, ότι ο Ερντογάν θα «κλέψει» το αποτέλεσμα. Ζητά F-16 και F-35 από την Αμερική αλλά την ίδια στιγμή ζητά και τους S-400 από την Ρωσία και αυτό είναι απαράδεκτο. Για αυτό ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο Ερντογάν είναι ένας βάναυσος δικτάτορας», ανέφερε ο Ενές Καντέρ σχετικά με το αν θα αλλάξουν τα πράγματα στην Τουρκία.

Ο Τούρκος μπασκετμπολίστας αναφέρει σχετικά με το ρόλο του Ερντογάν ότι «ο Τούρκος πρόεδρος αποτελεί Δούρειο Ίππο του Πούτιν στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ αλλά κοιτάξτε τι κάνουν, δεν λειτουργούν σαν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Προσπάθησαν να βοηθήσουν την Ουκρανία αλλά την ίδια στιγμή σφίγγουν τα χέρια με ηγέτες όπως ο Πούτιν. Σφίγγουν τα χέρια με χώρες όπως το Ιράν ή την Κίνα. Αυτή την στιγμή καταπατώνται πολλά ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι, δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, δεν υπάρχει ανεξιθρησκία, δεν υπάρχει το δικαίωμα στην διαμαρτυρία και ο κόσμος υποφέρει. Τόσα πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει, πολλοί δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή, μόνο και μόνο για τις πολιτικές του Ερντογάν. Το πιο σημαντικό παράδειγμα που θέλω να σας πω είναι το τι συνέβη στην Αγιά Σοφιά. Η Αγία Σοφιά είναι δική σας κληρονομιά και την μετέτρεψε σε τζαμί. Μεγάλωσα σε αυτή την περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχουν τόσα τζαμιά σε αυτή την περιοχή που είναι σχεδόν άδεια. Γιατί λοιπόν να μετατρέψεις ένα τέτοιο μνημείο σε τζαμί. Είναι τόσο προσβλητικό για τις άλλες κουλτούρες, τις θρησκείες και τους πολίτες».

Ο Καντέρ εξήγησε για την λέξη «ελευθερία» που πρόσθεσε στο επίθετο του

Ο Ενές Καντέρ εξήγησε γιατί προσέθεσε στο όνομα του τη λέξη «freedom» που σημαίνει «ελευθερία»: «Πιστεύω πως μετά τον αέρα, το νερό και το φαγητό, η ελευθερία είναι το επόμενο πιο σημαντικό πράγμα για τον άνθρωπο. Δυστυχώς έχω τόσους πολλούς φίλους στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο, που απλά και μόνο επειδή εξέφρασαν τις ελευθερίες τους βρίσκονται στην φυλακή. Οταν πήγα από την Τουρκία στην Αμερική, συνειδητοποίησα, πόσο σημαντική είναι η ελευθερία για τον άνθρωπο. Ηθελα να βάλω αυτό το όνομα στη φανέλα μου για να εμπνεύσω όλα τα παιδιά του κόσμου. Θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι αυτή η λέξη σημαίνει πάρα πολλά για μένα, που θέλω να αντικαταστήσω το επώνυμο μου με αυτήν».

Ο Τούρκος μπασκετμπολίστας μίλησε για την σχέση που έχει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή είναι ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ, αλλά πιστεύω αυτό που με εμπνέει, είναι το πόσο ταπεινός είναι. Είναι ένας σούπερσταρ αλλά την ίδια στιγμή κάνει πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, αγαπά την πατρίδα, πάντα είναι κοντά στην οικογένεια του, πάντα κάνει πράγματα για καλό σκοπό και αποτελεί σίγουρα πρότυπο όχι μόνο για τα παιδιά στην Ελλάδα αλλά και για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί έμπνευση, πρότυπο και μακάρι να παίζαμε στην ίδια ομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε τι συνέντευξη του Ενές Καντέρ:


Πηγή