Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Ευρωπαϊκές ανατροπές από εντός έδρας 0-2

Ευρωπαϊκές ανατροπές από εντός έδρας 0-2

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, που «επέστρεψε» από το 0-2 στη ρεβάνς, όμως κάτι αντίστοιχο έχει ξαναγίνει στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

1971-72: Λιρς – Λιντς 0-2/4-0

Την προηγούμενη σεζόν τα «παγώνια» είχαν κατακτήσει το κύπελλο Εκθέσεων, όμως στην παρθενική χρονιά του νεοσύστατου κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έπεσαν θύμα έκπληξης στον πρώτο γύρο. Παρά το 0-2 του πρώτου αγώνα στο Βέλγιο, η Λιρς έκανε τη μεγάλη έκπληξη στον επαναληπτικό του Έλαντ Ρόουντ. Στο ημίχρονο προηγούταν ήδη με 0-3, με το τελικό 0-4 να της δίνει την πρόκριση και να αφήνει εκτός συνέχειας τη Λιντς.

1988-89: Μπάγερν Μονάχου –Ίντερ 0-2/3-1

Τα γκολ του Σερένα και του Μπέρτι στο πρώτο ματς του Μονάχου έφεραν τους «νερατζούρι» μία ανάσα από τα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όμως στον επαναληπτικό του Μιλάνου ήρθαν τα πάνω-κάτω. Μέσα σε επτά λεπτά (33’-40’) η Μπάγερν σημείωσε τρία τέρματα, ανατρέποντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Το μόνο που κατάφερε η Ίντερ ήταν να μειώσει σε 1-3, όμως οι Βαυαροί προκρίθηκαν, χάρις στα εκτός έδρας γκολ.

1998-99: Γκρασχόπερς – Φιορεντίνα 0-2/3-0 (α.α.)

Στο συγκεκριμένο ζευγάρι για το δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η ελβετική ομάδα μπορεί να πανηγύρισε την πρόκριση, όμως δεν έκανε ακριβώς ανατροπή. Μετά το 0-2 του πρώτου αγώνα, στον επαναληπτικό η Φιορεντίνα είχε το προβάδισμα στο σκορ με 2-1, όμως το ματς διεκόπη, εξαιτίας καπνογόνου που έπεσε στον τέταρτο διαιτητή και τον τραυμάτισε. Ο αγώνας κατοχυρώθηκε με 0-3 υπέρ της Γκρασχόπερς, που πέρασε στην επόμενη φάση.

2004-05: Ραπίντ Βιέννης – Ρούμπιν Καζάν 0-2/3-0

Στο δεύτερο προκριματικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, τον Αύγουστο του 2004, η Ρούμπιν έκανε ένα άνετο πέρασμα από τη Βιέννη, επικρατώντας με 2-0 της Ραπίντ. Όλα έδειχναν απλά, ενόψει του επαναληπτικού στο Καζάν, όμως η αυστριακή ομάδα έκανε την έκπληξη. Με τον Χόφμαν να πετυχαίνει δύο τέρματα, επικράτησε με 0-3 και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

2005-06: Μακάμπι Πετάχ Τίκβα – Παρτιζάν 0-2/5-2

Τα δύο γκολ των Σέρβων στην αναμέτρηση του Τελ Αβίβ έδειχναν αρκετά για να δώσουν στην Παρτιζάν το εισιτήριο για τους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όμως η ισραηλινή ομάδα είχε αντίθετη άποψη. Στον επαναληπτικό του Βελιγραδίου, η Μακάμπι Πετάχ Τίκβα σημείωσε πέντε τέρματα και με το εντυπωσιακό 2-5 προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

2013-14: Σεβίλλη – Μπέτις 0-2/2-0 (4-3 πεν.)

Ο «εμφύλιος» της Ανδαλουσίας φάνηκε να γέρνει υπέρ της Μπέτις μετά το 0-2 στο Σάντσεθ Πιθχουάν, όμως στον επαναληπτικό του Μπενίτο Βιγιαμαρίν η Σεβίλλη έφερε τα πάνω-κάτω. Με τα γκολ του Ρέγες και του Μπάκα ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα. Το ματς πήγε στην παράταση, όπου δεν άλλαξε κάτι, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στα πέναλτι. Στη «ρώσικη ρουλέτα» η Σεβίλλη επικράτησε με 4-3, ολοκληρώνοντας τη μεγάλη ανατροπή. Πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ και στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή