Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η εμμονή του Νόβακ Τζόκοβιτς να μην εμβολιαστεί προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο -«Θρίλερ» στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης | ΣΠΟΡ

Η εμμονή του Νο.1 τενίστα του κόσμου, Νόβακ Τζόκοβιτς, να μην εμβολιαστεί, τελικά προκαλεί προβλήματα, εκτός από τον ίδιο, και στη χώρα του.

Κι αυτό διότι οι αυστραλιανές Αρχές, έπειτα και από την έντονη πίεση της κοινής γνώμης, αποφάσισαν να μην του παρέχουν βίζα για παραμονή στη χώρα, όπου θα διεξαχθεί το Australian Open, ένα σημαντικό τουρνουά και μέρος του Gran Slam.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε στην Αυστραλία θεωρώντας ότι με την «ιατρική εξαίρεση» για το εμβόλιο που είχε δεν θα υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο αυτές τις ώρες βρίσκεται μπλοκαρισμένος στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, με τις Αρχές να μην του επιτρέπουν την είσοδο.

Η κατάσταση αυτή -κι ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σούπερ σταρ βρίσκεται «υπό αστυνομική επιτήρηση» και χωρίς κινητό- προκάλεσε την παρέμβαση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε τον πρέσβη της Αυστραλίας στο Βελιγράδι για εξηγήσεις, «έξαλλος» μάλιστα, καθώς δεν έβρισκε τον Αυστραλό ομόλογό του.

Σύσσωμος ο σερβικός Τύπος κάνει λόγο για «πολιτικά παιχνίδια» και ότι ο σταρ κρατείται «σαν κοινός εγκληματίας». Ο πατέρας του, δε, Σέρτζαν Τζόκοβιτς, μιλώντας σε σερβικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι Αρχές δεν τον αφήνουν να βγει από το δωμάτιο του αεροδρομίου όπου παραμένει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, καλεί τον σερβικό λαό να… βγει στους δρόμους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του γιου του! «Αυτή δεν είναι μάχη του Νόβακ, είναι μάχη για την ελευθερία του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά…

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσγειώθηκε στο Tullamarine -το διεθνές αεροδρόμιο της Μελβούρνης- στις 23:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας). Τότε, η Τζάαλα Πάλφορντ, με μια ανάρτηση στο τουίτερ, έβαλε τέλος στα σενάρια για «εξαίρεση» στον Τζόκοβιτς, μιας και οι νόμοι στην Αυστραλία σχετικά με την είσοδο στη χώρα και τους ανεμβολίαστους είναι αυστηροί (απαιτείται καραντίνα 14 ημερών).

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε εάν θα υποστηρίξουμε την αίτηση βίζας του Νόβακ Τζόκοβιτς για την είσοδο στην Αυστραλία. Δεν θα παρέχουμε στον Νόβακ Τζόκοβιτς υποστήριξη ατομικής αίτησης βίζας για να συμμετάσχει στο Australian Open 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο σημεία: η έγκριση της βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις είναι θέμα των γιατρών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της υπουργού Εσωτερικών, Karen Andrews: «Οποιοδήποτε πρόσωπο που επιθυμεί να εισέλθει στην Αυστραλία θα πρέπει να συμβιβάζεται με τους αυστηρούς συνοριακούς κανόνες μας».

Ως εκ τούτου, οι ίδιες οι Αρχές της Βικτώριας -όπως δήλωσε η υπουργός- αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη βίζα του τενίστα. Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα «The Age», ο Νούμερο 1 τενίστας στον κόσμο ανακρίθηκε από αξιωματούχους της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης σε δωμάτιο αεροδρομίου μέχρι τουλάχιστον τη 01:15 π.μ. τοπική ώρα.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν την τεκμηρίωση για την αίτηση εξαίρεσης, η οποία δεν ήταν επαρκής.

Δεν είναι σαφές εάν μια λοίμωξη από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες -στην οποία μπορεί να στηρίζεται η εξαίρεση του παίκτη- είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η είσοδος στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο προπονητής του, Γκόραν Ιβανίσεβιτς, νωρίτερα, «ανέβασε» μια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, σχολιάζοντας ότι… «αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο ταξίδι».


Πηγή