Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η «μάχη» των… μελλοθανάτων στη Super League

Με τον αγώνα της Ριζούπολης θα ολοκληρωθεί σήμερα Δευτέρα η 23η αγωνιστική, αλλά το ματς Απόλλων-Ολυμπιακός δεν επηρεάζει την ουρά. Όπου η «μάχη» της παραμονής «φουντώνει», πάντα με γνώμονα ότι πάμε για το 3+1. Ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ ήταν οι μεγάλοι «χαμένοι» του διημέρου, σε αντίθεση με τον Αστέρα που έκανε άλμα παραμονής. Παράλληλα η Ξάνθη και η Λαμία φαίνεται πως «καθάρισαν», ενώ επειδή δεν κέρδισαν οι κρητικοί, ο «Αγιαξ της Ηπείρου» και ο Λεβαδειακός, ουσιαστικά ήταν… ανώδυνη η ήττα του Πανιωνίου στο Περιστέρι. Ας δούμε το πρόγραμμα των ομάδων της ουράς και ορισμένα δεδομένα γύρω από την κατάστασή τους, όπου σταδιακά στην εξίσωση της κουβέντας μπαίνουν και οι ισοβαθμίες.

Από τις παρακάτω οκτώ ομάδες, πάντα με βάσει ότι τρεις θα υποβιβαστούν απευθείας και μία θα αντιμετωπίσει τη 2η της Football League, δύο θα πέσουν και ακόμη μία θα πάει στο μπαράζ, αφού η «Ελαφρά Ταξιαρχία» δύσκολα θα αποφύγει την τελευταία θέση.

– Η Ξάνθη μετά την ισοπαλία στους «Ζωσιμάδες» μπορεί πλέον να αισθάνεται άνετη. Με δύο νίκες ως το τέλος (μεταξύ άλλων θα υποδεχθεί τον Απόλλωνα), θα εδραιωθεί στη μέση και η αξία του χθεσινού 0-0 δεν ήταν τόσο ότι πήρε έναν πόντο, αλλά περισσότερο ότι «έκοψε» δύο από τον ΠΑΣ! Μάλιστα υπερτερεί σε ενδεχόμενη ισοβαθμία της με ΠΑΣ, Λάρισα, ΟΦΗ και για να είμαστε ακριβείς, η παρουσία της εδώ είναι για… τυπικούς λόγους.

– «Αγκαλιά» με την παραμονή της στην κατηγορία βρίσκεται πλέον η Λαμία, μετά και τη ισοπαλία που απέσπασε στη Λιβαδειά. Ξέχωρα ότι «σκαρφάλωσε» στους 28, πλέον υπερτερεί σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με τους Βοιωτούς, «έχει» τον ΟΦΗ και την ΑΕΛ, ενώ αν κερδίσει τον ΠΑΣ που θα υποδεχθεί την επόμενη Κυριακή, θα υπερτερεί και του «Αγιαξ της Ηπείρου». Με γνώμονα τα παραπάνω και σε συνάρτηση ότι έχει πρόγραμμα να φτάσει 31 plus βαθμούς, μόνο αν «αυτοκτονήσει» θα μπλέξει. Βασικά αν επικρατήσει του ΠΑΣ, «καθαρίζει».

– Ο Πανιώνιος βρίσκεται σε σχετική απόσταση ασφαλείας και αν εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα (7 βαθμοί στα εντός με Ξάνθη, ΑΕΛ, ΠΑΣ), τότε θα πει καλό καλοκαίρι. Οι «κυανέρυθροι» βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες ομάδες της ουράς, αφού έχουν «βγάλει» όλους τους «μεγάλους» και κατά τεκμήριο έχουν μπροστά τους ένα πολύ βατό πρόγραμμα. ΑΛΛΑ! Τα έξι από τα επόμενα επτά παιχνίδια τους είναι με ομάδες από την 9η θέση και κάτω, δηλαδή με όσες βρίσκεται περίπου στο «ίδιο καζάνι». Αυτόματα τα περισσότερα είναι «εξάποντα» και αυτό μπορεί να αποδειχθεί «ευλογία» αλλά και «κατάρα» την ίδια στιγμή. Με 2-3 «κολλητές» ήττες θα πάει σε «τελικούς», ενώ ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για το αν υπερτερεί ή υστερεί στις περισσότερες ισοβαθμίες. Στην πλατεία έχουν το πάνω χέρι, αλλά ως εκεί.

– Μεγάλη ανάσα πήρε  ο Αστέρας και πλέον οι Αρκάδες έχουν βρεθεί σε θέση ισχύος. Το πρόγραμμα τους είναι θεωρητικά βατό και ουσιαστικά χρειάζονται 3 νίκες για να «καθαρίσουν». Ισχύει και για εκείνους ότι παραπάνω με τον Πανιώνιο. Θα αντιμετωπίσουν αρκετές ομάδες που πάνω-κάτω είναι στο ίδιο καζάνι με αυτούς και αν πάρουν τα πρώτα «εξάποντα» ματς θα… κοιμούνται ήσυχοι.

– Για τη Λάρισα πολλά θα ξεκαθαρίσουν μετά και την ολοκλήρωση της 27ης αγωνιστικής. Εχει θεωρητικά το πιο δύσκολο πρόγραμμα από όλες τις ομάδες της ουράς, καθώς στο φινάλε θα αντιμετωπίσει κατά σειρά ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό. Τα επόμενα δύο παιχνίδια της με Λεβαδειακό εντός και στα Γιάννινα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μοίρα της, αφού είναι «εξάποντα» και με 4 βαθμούς θα βάλει πολύ… από κάτω όποιον κερδίσει και θα κρατήσει τον άλλον σε απόσταση ασφαλείας. Παράλληλα είναι σημαντικό και για την υπόθεση ισοβαθμία, καθώς με τον ΠΑΣ θα την «έχει» αν δεν χάσει (ή έστω συμβεί κάτι τέτοιο με ένα γκολ διαφορά) και με τον Λεβαδειακό αν κερδίσει (στα πρώτα παιχνίδια κέρδισε τον «Αγιαξ της Ηπείρου» 2-0 και απέσπασε 1-1 στη Βοιωτία). Το μέλλον της «παίζεται» από σήμερα και τις επόμενες 15 ημέρες.

– Ο ΠΑΣ σε 11 φετινά του εκτός έδρας ματς κέρδισε στη Ριζούπολη και έχασε στα άλλα 10! Πλέον το τρένο της παραμονής περνά μακρυά από τους «Ζωσιμάδες», αφού τα τρία από τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια του είναι σε Λαμία, Λιβαδειά και Ηράκλειο. Αν δεν πάρει 3-4 βαθμούς, αυτόματα θα πρέπει να συμβιβάζεται με την ιδέα του υποβιβασμού. Επειδή μάλιστα ενδιάμεσα θα υποδεχθεί την ΑΕΛ και τα τέσσερα επόμενα ματς του είναι «εξάποντα» και καλό θα είναι να σημειωθεί το εξής. Τέσσερις βαθμοί είναι αν κάνει από μία νίκη νίκη-ισοπαλία και γνωρίσει δύο ήττες, αλλά και σε περίπτωση που συνεχίσει με ισάριθμα Χ. Το πρώτο σενάριο ίσως αποδειχθεί «καταστροφικό», το δεύτερο κατά πάσα πιθανότητα θα τον κρατήσει το «κόλπο», αφού θα σπάσουν οι βαθμοί, το όριο παραμονής θα παραμείνει χαμηλά και με δύο νίκες στο φινάλε (κόντρα σε Αστέρα, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ) θα πάει 30φευγα. Στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ σημαντικό για εκείνον να μην χάνει και… βλέπει.

– Ο Λεβαδειακός από «καταδικασμένος» έφτασε στο σημείο να διεκδικεί με αξιώσεις ακόμη και την απευθείας παραμονή του. Βέβαια κάθε απώλεια «πονά» και αν κέρδιζε σήμερα τη Λαμία, θα πήγαινε στη ζώνη των μπαράζ. Πλέον τα επόμενα δύο εκτός έδρας παιχνίδια του σε Λάρισα και Ηράκλειο θα κρίνουν το μέλλον του. Αν δεν χάσει (ακόμη και με ισάριθμες ισοπαλίες) θα παραμείνει «ζωντανός», ενώ θα «πάρει» και την ισοβαθμία με τους κρητικούς (στον πρώτο γύρο κέρδισε 2-1 τον ΟΦΗ και παραχώρησε 1-1 στην ΑΕΛ). Σε περίπτωση όμως που την επόμενη εβδομάδα χάσει στον κάμπο, ουσιαστικά θα βρεθεί στο «-7» από τους «βυσσινί», πάρα πολύ δύσκολα θα τους βάλει από κάτω και θα μειωθούν αισθητά οι ομάδες που «κυνηγά».
Επειδή όμως αμέσως μετά από τις κολλητές του εξόδους θα υποδεχθεί τον ΠΑΣ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αν με την συμπλήρωση της 25ης αγωνιστικής έχει μίνιμουμ ισάριθμους βαθμούς, αυτόματα θα αποκτήσει ουσιαστικές ελπίδες παραμονής.

– Ο ΟΦΗ σε ακόμη ένα ματς σήμερα δεν εκμεταλλεύτηκε το «Γεντί Κουλέ» και κακά τα ψέμματα, βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Μέχρι το φινάλε καλείται να βρει μίνιμουμ 3 με 4 νίκες, όταν σε 23 ματς έχει μόλις 3! Μάλιστα αυτή τη στιγμή υστερεί σε ενδεχόμενη ισοβαθμία με την ΑΕΛ (θα κριθεί στη συνολική διαφορά τερμάτων όπου εκείνος είναι στο -17 και οι «βυσσινί» στο 8), με τη Λαμία, με Πανιώνιο (θα κριθεί στη συνολική διαφορά τερμάτων όπου εκείνος είναι στο -17 και οι «κυανέρυθροι» στο -13), ενώ στα παιχνίδια του πρώτου γύρου με ΠΑΣ και Αστέρα, απέσπασε 1-1 στα Γιάννινα και έχασε στην Τρίπολη με 2-1. Αρα μόνο αν κερδίσει θα πάρει 100% την ισοβαθμία και άμα… (π.χ. με ένα γκολ διαφορά κόντρα στον Αστέρα, θα υπολογιστεί η συνολική διαφορά τερμάτων).

ΞΑΝΘΗ (28)
Αστέρας Τρ.
Πανιώνιος*
ΠΑΟΚ
ΑΕΚ
Ολυμπιακός*
Απόλλων Σμ.
Αρης*

ΛΑΜΙΑ (28) 
ΠΑΣ Γιάννινα
Αστέρας Τρ.*
Πανιώνιος
ΠΑΟΚ*
ΑΕΚ
Ολυμπιακός
Απόλλων Σμ.*

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (26) 
Παναιτωλικός*
Ξάνθη
Λαμία*
Λάρισα
Λεβαδειακός*
ΠΑΣ Γιάννινα
Αστέρας Τρ.*

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (25)
Ξάνθη*
Λαμία
ΑΕΛ*
Λεβαδειακός
ΠΑΣ Γιάννινα*
ΟΦΗ*
Πανιώνιος

ΑΕΛ (23)
Λεβαδειακός
ΠΑΣ Γιάννινα*
Αστέρας Τρίπολης
Πανιώνιος*
ΠΑΟΚ
ΑΕΚ*
Ολυμπιακός

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ(21)
Λαμία*
ΑΕΛ
Λεβαδειακός*
ΟΦΗ*
Αστέρας Τρ.
Πανιώνιος*
ΠΑΟΚ

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (20) 
ΑΕΛ*
ΟΦΗ*
ΠΑΣ Γιάννινα
Αστέρας Τρ.*
Πανιώνιος
ΠΑΟΚ*
ΑΕΚ

ΟΦΗ (18) 
Απόλλων Σμ.*
Λεβαδειακός
Αρης*
ΠΑΣ Γιάννινα
Παναθηναϊκός*
Αστέρας Τρ.
Ατρόμητος*

Όπου * οι εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή