Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η τέχνη του πλαγίου άουτ και η νέα προσθήκη της Λίβερπουλ

Ο Ναθέινιελ Τσαλόμπα φέτος ανήκει στη Γουότφορντ που έχει κάνει τα «4 στα 4» στην Premier League, όμως χρειάστηκε ένα πέρασμα από την Ιταλία για να δουλέψει για πρώτη φορά στην καριέρα του στα πλάγια άουτ. «Ποτέ δεν είχα κάνει προπόνηση σε πλάγιο στη ζωή μου. Πήγα εκεί και είχαν περίπου 10 διαφορετικά σινιάλα και o προπονητής μου τα έδωσε την πρώτη μέρα σε χαρτί για να μελετήσω». Η ιταλική ομάδα ήταν η Νάπολι και ο προπονητής ο Μαουρίτσιο Σάρι, που πλέον μένει κι αυτός στο Λονδίνο.

Το θέμα του σωστού πλαγίου άουτ έχει απασχολήσει τελευταία όχι μόνο τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους επιστήμονες του αθλητισμού, παρότι αρκετοί το σνομπάρουν σε σχέση με τα κόρνερ. Το 2006 ο Νίκολας Λίνθορν και ο Ντέιβιντ Έβερτετ από το βρετανικό Brunel University μελέτησαν διεξοδικά τις μοίρες και την ταχύτητα της μπάλας, εξηγώντας το «παράδοξο» του ανθρώπινου σώματος σε σχέση με τον βασικό κανόνα που προστάζει ότι για να πάρει τη μέγιστη απόσταση ένα βλήμα που φεύγει από το κανόνι, θα πρέπει η κάννη να βρίσκεται στις 45 μοίρες. Mε άρθρο στο επιστημονικό Human Kinetics ο Ζόζεφ Λούξμπεϊκερ αναφέρθηκε αναλυτικά στις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν από πλάγια (και κόρνερ), τονίζοντας πως σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το 40-50% των γκολ στο ποδόσφαιρο προέρχεται κατόπιν σταματήματος της ροής του παιχνιδιού, με ένα σημαντικό ποσοστό να αφορά τα πλάγια και τα κόρνερ.

Οι παράμετροι για την ιδανική εκτέλεση διαφέρουν. Ο σωματότυπος και η ικανότητα των παικτών, η δουλειά του προπονητή, ο αντίπαλος τερματοφύλακας και οι αντίπαλοι αμυντικοί, ακόμα και ο καιρός επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα. Διαφέρουν παράλληλα οι ζώνες εκτέλεσης και το τι μπορεί να επιφέρει μια ιδανική εκτέλεση αν γίνεται π.χ από τη μεσαία γραμμή ή στο επιθετικό 1/3. Σε γενικές γραμμές όμως, μπορεί να αποτελέσει άσο στο μανίκι για μια ομάδα. Αφενός γιατί λόγω της τεχνικής, της δύναμης και της τακτικής κατανόησης η εκτέλεση μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής, είτε πρόκειται για μακρινό πλάγιο στην περιοχή είτε για άμεση κοντινή εκτέλεση που βγάζει αντεπίθεση, αφετέρου γιατί αποτελούν καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι που ο προπονητής μπορεί να δουλέψει ενδελεχώς στην προπόνηση, καλύπτοντας όλες τις παραμέτρους που μπορούν να εμφανιστούν σε συνθήκες αγώνα.

Όταν έγινε γνωστό πως Ο Γίργκεν Κλοπ προσέλαβε στη Λίβερπουλ προπονητή πλαγίων άουτ, αρκετοί γέλασαν. Ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν αναλυτής Άντι Γκρέι τον ειρωνεύτηκε στον «αέρα» του beIN SPORTS. «Συγγνώμη, προπονητής για τα πλάγια; Εδώ είναι η μπάλα, παρ’ την με τα δύο χέρια, φέρε τα πίσω από το κεφάλι και πέτα την με τα πόδια να βρίσκονται στο έδαφος. Εγώ θέλω να γίνω ο πρώτος προπονητής της εναρκτήριας σέντρας». Ο Τεντ Νάτσον του Statsbomb απάντησε στο twitter καταλλήλως, ενημερώνοντας ότι ομάδες στην Αυστρία και την Γερμανία καινοτομούν στο εναρκτήριο λάκτισμα εδώ και αρκετό καιρό. Το γκολ της Λειψίας απέναντι στη Στουτγκάρδη πέρυσι ήταν χαρακτηριστικό.
«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα ακούσει ποτέ για προπονητή στα πλάγια άουτ», είπε με ειλικρίνεια ο Γίργκεν Κλοπ, όταν κλήθηκε να μιλήσει για την καλοκαιρινή προσθήκη στο τεχνικό του τιμ. «Όταν άκουσα για τον Τόμας, ήμουν σίγουρος ότι ήθελα να τον συναντήσω. Όταν τον συνάντησα, ήμουν 100% βέβαιος ότι θέλω να τον προσλάβω!». Ο Τόμας Γκρόνεμαρκ, διεθνής πρώην σπρίντερ και γυμναστής, δουλεύει από το 2004 στον τομέα αυτόν. Είναι επίσης κάτοχος του ρεκόρ Guinness στην… εκτέλεση πλαγίου με τούμπα, όπως έκανε στο Μουντιάλ ο Ιρανός Μιλάντ Μοχαμαντί. Μόνο που ο Δανός έστειλε τη μπάλα στα 51.33 μέτρα.

Στη Λίβερπουλ έχει part-time ρόλο και παράλληλα δουλεύει στη Δανία και στη Γερμανία, σε συνεργασία με ομάδες και ξεχωριστά με παίκτες. Η Μίντιλαντ, που πήρε τον τίτλο πέρυσι στην Δανία, αλλά και η Χόρσεν, ομάδες στις οποίες εργάζεται, έβαλαν από δέκα γκολ που προήλθαν από πλάγια. Ο Πόουλσεν που πήρε μεταγραφή στην Γκλάντμπαχ έφτασε τις εκτελέσεις του από τα 25 μέτρα στα 40.

Όπως τονίζει ο Γκόνεμαρκ, σε κάθε ματς γίνονται κατά μέσο όρο 40-50 πλάγια άουτ, αλλά σύμφωνα με την Opta μόλις 20 γκολ που ξεκίνησαν από ανάλογη κατάσταση κατέληξαν σε γκολ στις τελευταίες σεζόν στην Premier League. Πέρυσι η Λίβερπουλ είχε μόλις τρεις ευκαιρίες που προήλθηαν από πλάγιο. Ο Δανός τονίζει ότι υπάρχουν 250-30 τεχνικά ζητήματα που κρίνουν την τελική έκβαση ενός μακρινού πλαγίου και δουλεύει με βίντεο ανάλυση για να επιφέρει βελτιώσεις. Επί της ουσίας, προπονεί τρία διαφορετικά είδη. Το μακρινό πλάγιο, το γρήγορο που μπορεί να οδηγήσει σε αντεπίθεση και το “έξυπνο”, που στόχο έχει τη διατήρηση της κατοχής υπό ασφυκτική πίεση. «Επικεντρώνομαι σε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Δεν είναι μόνο η τεχνική της εκτέλεσης, αλλά και η υποδοχή, το πώς να ακολουθήσουν σωστά τρεξίματα, η τοποθέτηση, η δημιουργία χώρων», υποστηρίζει ο ίδιος στο BBC.

Ο πρώην προπονητής της Μίντιλαντ, Γκλεν Ρίντερσολμ, θεωρεί ότι η δουλειά του θα βοηθήσει πολύ μια ομάδα με την επιθετικότητα και το στιλ της Λίβερπουλ. «Επειδή οι αντίπαλοι δεν βρίσκονται σε οργανωμένο σχηματισμό, θέλεις να εκμεταλλευτείς την ανισορροπία. Οπότε με το πλάγιο μπορείς να πάρεις γρήγορα τη μπάλα και να εκτελέσεις δυνατά και με ακρίβεια, στο χώρο που βρίσκεται πίσω από την άμυνα. Εκεί υπάρχουν τρεις πολύ γρήγοροι παίκτες. Ο Μανέ, ο Φιρμίνο και κυρίως ο Σαλάχ». Σε ρεπορτάζ του FFT που κατέγραψε την ανάλυση του Κλοπ με τους συνεργάτες του μετά το τέλος της περσινής σεζόν, αναφέρθηκε ως διαπίστωση η απώλεια κατοχής μετά από αντίστοιχες καταστάσεις. Η δουλειά λοιπόν δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο που εκτελεί και τον τρόπο του, αλλά και πως ανταποκρίνονται οι υπόλοιποι, πώς κινούνται χωρίς τη μπάλα και πώς ουσιαστικά μπορούν να το κάνουν μέρος της στρατηγικής τους σε διαφορετικές καταστάσεις μέσα στο παιχνίδι. Στο επίπεδο αυτό, κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. O Ρόρι Ντέλαπ, κυρίως την εποχή που ήταν στη Στόουκ, έκανε όνομα για τα μακρινά, σαν κόρνερ, πλάγια άουτ του αλλά ο Γκρόνεμαρκ ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του δεν είναι να κάνει τη Λίβερπουλ Στόουκ, παρά μόνο να την εκπαίδευση στη σωστή ομαδική αντίδραση στις συγκεκριμένες καταστάσεις, θεωρώντας ότι μπορεί να αποκομίσει οφέλη. Από το 2009 μέχρι το 2014, πάντως, η Στόουκ δημιούργησε 162 ευκαιρίες από τα πλάγια του Ντέλαπ και βρήκε 15 γκολ.
Ο πρώην επιθετικός της Άρσεναλ, Ίαν Ράιτ, παρατήρησε ήδη διαφορά και μιλώντας στο Radio 5 τόνισε: «Είδα τον Τζο Γκόμες να εκτελεί κάποια πολύ καλά πλάγια, που δεν το έκανε πριν. Φαίνεται ότι ο Γκρόνεμαρκ του δίδαξε κάτι. Πρέπει να πούμε ότι η Λίβερπουλ θα ωφεληθεί από αυτό». Ο Κλοπ παραδέχθηκε ότι βλέπει ήδη διαφορά και μένει να δούμε αν το ο χαμογελαστός Δανός θα αποδειχθεί το δικό του κρυφό όπλο…

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή