Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καρδιοχτύπησε, αλλά πέρασε στα πλέι-οφ και η ΑΕΚ

Μεγάλη πρόκριση για την ΑΕΚ επί της Σέλτικ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, καθώς επικράτησε με 2-1 στο ΟΑΚΑ και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου παιχνιδιού εξασφάλισε την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης, ένα βήμα πριν τους ομίλους.

Τη νίκη στην πρωταθλήτρια Ελλάδας χάρισαν οι Γκάλο με ωραίο πλασέ στο 7’ και ο Λιβαγια με κεφαλιά στο 50’, έπειτα από ιδανική αξιοποίηση στημένης φάσης. Ο Σινκλέρ στο 78’ μείωσε προσωρινά και μετέτρεψε σε θρίλερ τα τελευταία λεπτά του ματς, αλλά η Ένωση πήρε το «εισιτήριο» για την κόντρα της με τη Βίντι, η οποία με το 0-0 απέκλεισε τη Μάλμε.

Έτσι ξεκίνησαν οι δυο ομάδες

Η Ένωση ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας ένα πρόβλημα των τελευταίων ωρών, καθώς ο Λοπες είχε ένα σφίξιμο στον δικέφαλο και έμεινε εκτός 18άδας, παρόλο που λογιζόταν για το βασικό σχήμα. Έτσι, το αρχικό σχήμα της ομάδας του Μαρινου Ουζουνίδη συνέθεσαν οι Μπάρκας κάτω από τα δοκάρια, Μπακάκης δεξί μπακ, Λαμπρόπουλος και Οικονόμου στα στόπερ, Χουλτ αριστερό μπακ, Σιμόες και Άλεφ στα χαφ, Γκάλο δεξί χαφ, Μπακασέτας αριστερό χαφ, Κλωναρίδης και Λιβάγια στην επίθεση.

Από την άλλη, για την ομάδα του Μπρετναν Ροτζερς ξεκίνησαν το παιχνίδι οι Γκόρντον, Λούστιγκ, Σιμούνοβιτς, Χέντρι, Φόρεστ, Μπράουν, Εντσάμ, Τίρνεϊ, ΜακΓκρέγκορ, Ρόγκιτς και Γκρίφιθς σε σχηματισμό 4-2-3-1.

Πέτυχε από πολύ νωρίς τον στόχο της

Το ματς ξεκίνησε ιδανικά για την ελληνική ομάδα, με τον Γκάλο, που μπήκε τελευταία στιγμή στην ενδεκάδα να ανοίγει το σκορ στο 7ο λεπτό. Ο Χουλτ γύρισε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι και εκεί ήρθε ο Βραζιλιανος με άψογο πλασέ στην κίνηση να στείλει την μπάλα στη δεξιά γωνία του Σκωτσέζου γκολκίπερ. Μάλιστα, θα μπορούσε να γίνει γρηγορά το 2-0, όταν στο 9’ο Μπακασέτας βρήκε με πολύ ωραία κάθετη μπαλιά τον Κλωναρίδη, που μπήκε επικίνδυνα στην περιοχή, αλλά το πλασέ που έκανε πιεζόμενος έφυγε άουτ.

Η πρώτη φάση για τους φιλοξενούμενους ήρθε στο 12’. Ο Ρόγκιτς βρέθηκε έξω από την περιοχή και δοκίμασε ένα σουτ υπό πίεση, αλλά ο Μπάρκας έπεσε στη δεξιά γωνία και μπλόκαρε. Στο 15’ ο Γκρίφιθς εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του Γκάλο, σούταρε δυνατά μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε έξω. Η ΑΕΚ οπισθοχώρησε αισθητά σε εκείνο το σημείο του ματς και στο 23’ πήγε να το πληρώσει. Από ενέργεια και σέντρα του Ρόγκιτς, ο Γκρίφιθς έκανε την προβολή στο πίσω δοκάρι, αλλά δεν έπιασε καλά την μπάλα και αυτή έφυγε άουτ.

Τη γλίτωσε και για τέταρτη φορά

Το παιχνίδι συνέχισε να έχει την ίδια εικόνα, με τη Σέλτικ να πιέζει και την ΑΕΚ να προσπαθεί να κρατήσει το μηδέν στην εστία της. Στο 33’ τη γλίτωσε και για τέταρτη φορά από έναν κίνδυνο, τον πιο σοβαρό στο πρώτο μέρος, όταν έπειτα από κούρσα και γύρισμα του Τίρνεϊ, ο Γκρίφιθς πλάσαρε στην κίνηση, αλλά η μπάλα «έγλειψε» το δοκάρι του Μπάρκα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πρωταθλήτρια Ελλάδας είχε και σε αυτό το παιχνίδι πολύ εχθρική αντιμετώπιση από τη διαιτησία, που έδινε και… το άγγιγμα φάουλ για τους Σκωτσέζους και άφηνε όλες τις κλωτσιές ατιμώρητες των φιλοξενούμενων. Γενικά, ο Ρώσος, Βλάντισκλαβ Μπεζμπορόντοφ, εκνεύρισε πολύ τον κόσμο στις εξέδρες. Παρόλα αυτά, το ημίχρονο βγήκε στο 1-0 υπέρ του «δικεφάλου».

Όπως το πρώτο, έτσι και το δεύτερο

Η επανάληψη ήταν… όνομα και πράγμα, καθώς στο 50’, μετά από εκτέλεση φάουλ του Γκάλο και πρώτη κεφαλιά του Λαμπρόπουλου, ο Λιβάγια έπιασε νέα κοντινή κεφαλιά και έστειλε για δεύτερη φορά την μπάλα στα δίχτυα του Γκόρντον. Το 2-0 έδινε σαφές αβαντάζ στον «δικέφαλο» και μια σχετική άνεση για τη συνέχεια του παιχνιδιού. Στο 57’ ο Τίερνι επιχείρησε ένα πολύ επικίνδυνο γύρισμα στην «καρδιά» της περιοχής, αλλά ο Λαμπρόπουλος με άψογο τάκλιν ήταν εκεί που έπρεπε για να απομακρύνει.

Στο 59’ και σε σέντρα που έγινε από αριστερά, ο Λούστιγκ έπιασε δύσκολη κεφαλιά, αλλά ο Μπάρκας έδιωξε με φοβερή επέμβαση σε κόρνερ. Ένα λεπτό αργότερα, και αφού πρώτα τη θέση του Λούστιγκ πηρέ ο Ντεμπελέ, σε εκτέλεση του κόρνερ ο Ρόγκιτς έκανε ένα φαλτσαριστό πλασέ, που έφυγε πάνω από το «Γ» του Μπάρκα. Το σύνολο του Μαρίνου Ουζουνίδη είχε την απάντηση, με τον Λιβάγια να γυρίζει την μπάλα στον αμαρκάριστο Κλωναρίδη, αλλά εκείνος σούταρε απελπιστικά ψηλά άουτ (64’).

Έγινε θρίλερ στο τέλος…

Στο 66’ ο Εντσάμ εκτέλεσε απευθείας ένα φάουλ έξω από την περιοχή της Ένωσης, με τον Μπάρκα να πέφτει στη δεξιά γωνία και να αποκρούει. Στο 72’ η ΑΕΚ έκανε την πρώτη της αλλαγή, όταν ο Μάνταλος αντικατέστησε τον Κλωναρίδη. Στο 76’ ο Σινκλέρ μπήκε στη θέση του Ρόγκιτς και στο 78’ η σκωτσέζικη ομάδα έφτασε στη μείωση του σκορ με κεφαλιά του νεοεισερχόμενου στον αγωνιστικό χώρο παίκτη της, μετά από σέντρα του Τίρνεϊ. Στο 82’ ο Αλμπάνης έκανε ντεμπούτο με τα κιτρινόμαυρα, όταν πέρασε στη θέση του σαφώς κουρασμένου Γκάλο. Ο Έλληνας εξτρέμ έκανε και μια πολύ ωραία ενέργεια στο 84’, αλλά το σουτ που επιχείρησε έφυγε άουτ.

Τα τελευταία λεπτά εξελίχθηκαν σε ένα μεγάλο θρίλερ, με τον κόσμο να σπρώχνει με τις φωνές του την Ένωση προς το θετικό αποτέλεσμα. Τελικά, η πρόκριση ήρθε, με τον χρόνο να ροκανίζεται ιδανικά, με την αλλαγή του Τσόσιτς αντί του Μπακασέτα (90+1’) να συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Ο «δικέφαλος» γλίτωσε το… σκωτσέζικο ντους στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν το σουτ του Σίμουνιτς πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Μπάρκα. Εκεί η σεμνή τελετή τελείωσε.

Βαγγέλης Κύρκος

localStorage.clear();


Πηγή