Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Κλώτσησε την ευκαιρία η ΑΕΚ

Αν έχεις τύχη διάβαινε λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά αυτό το στοιχείο έλειψε από την ΑΕΚ στην αναμέτρηση με την Μπενφίκα για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Η Ένωση βρέθηκε πολύ νωρίς πίσω στο σκορ, με γκολ των Σεφέροβιτς στο 6’ και Γκριμάλντο στο 15’, αλλά βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να ισοφαρίσει στην επανάληψη, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι οι Πορτογάλοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ρούμπεν Ντίας στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους.

Γράφει ο Βαγγέλης Κύρκος

Ο Κλωναρίδης ήταν ο… ωραίος της πρωταθλήτριας Ελλάδας, καθώς ισοφάρισε με γκολ στο 53’ και το 63’, αλλά αποδείχθηκε μοιραίος, όταν στο 72’ έχασε τεράστια ευκαιρία για το 3-2, το οποίο τελικά πέτυχαν οι «αετοί» της Λισαβόνας με τον Σεμέδο στο 73’, με ένα σουτ της απελπισίας, που το χορτάρι του ΟΑΚΑ… συνέβαλε για να καταλήξει η μπάλα στα δίχτυα.

Μ αυτό το αποτέλεσμα η ΑΕΚ έχει ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης ακόμη και στο Europa League, καθώς πρέπει να κάνει τεράστια υπέρβαση με την Μπάγερν Μονάχου για να σκέφτεται για μια καλύτερη συνέχεια. Ωστόσο, το ζεστό χειροκρότημα από τους 40.000 οπαδούς της στο τέλος του αγώνα δίνει το σύνθημα ενόψει της δύσκολης συνέχειας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Έτσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το ματς με τον Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια, τον Μπακάκη στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Χουλτ αριστερά και στόπερ οι Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου. Στον άξονα αγωνίστηκαν οι Σιμόες και Γαλανόπουλος, δεξιά στη μεσοεπιθετική γραμμή ο Μπακασέτας, αριστερά ο Μάνταλος και ο Κλωναρίδης πίσω από τον Πόνσε στην επίθεση.

Στον πάγκο ο Μαρίνος Ουζουνίδης άφησε τους Τσιντώτα, Λαμπρόπουλο, Γκάλο, Τσόσιτς, Μοράν, Γιαννιώτα και Γιακουμάκη.

Από την πλευρά της, η Μπενφίκα ξεκίνησε με τους Βλαχοδήμο, Αλμέιδα, Ντίας, Κοντί, Γκριμάλντο, Φέισα, Γκέντσον, Πίζι, Σάλβιο, Ράφα και Σεφέροβιτς. Στον πάγκο της ομάδας του Ρούι Βιτόρια βρέθηκαν οι Σβίλαρ, Γιόνας, Τσέρβι, Σεμέδο, Ζίβκοβιτς, Λέμα και Καστίγιο.

Διπλή ψυχρολουσία με το «καλημέρα»

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας μπήκε πιο δυνατά στο ματς, αλλά οι Πορτογάλοι είχαν την πρώτη προσπάθεια προς την αντίπαλη εστία, με τον Κόντι να παίρνει την κεφαλιά σε «φτηνό» του Τσιγκρίνσκι, αλλά ο Μπάρκας μπλόκαρε. Κάτι που δεν κατάφερε ένα λεπτό αργότερα. Σε σουτ του Φερνάντες έξω από την περιοχή, ο Έλληνας γκολκίπερ έδιωξε, αλλά η ‘ μπάλα έφτασε στον Σεφέροβιτς ο οποίος από κοντά έκανε το 0-1.

Στο 9’ ο Ρούμπεν Ντίας αντίκρισε την κίτρινη κάρτα, όταν έκοψε υποσχόμενη αντεπίθεση του Πόνσε, αλλά οι «αετοί» της Λισαβόνας είχαν την καλή ευκαιρία για το 0-2. Σε εκτέλεση κόρνερ του Πίζι, ο Φέισα πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά, αλλά ο Μπάρκας έδιωξε. Στη συνέχεια, το νέο κόρνερ, έφερε νέα κεφαλιά, από τον Ντίας, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 12’ ένα σουτ του Κλωναρίδη ήταν αρκετά αδύναμο για να απειλήσει τον Βλαχοδήμο. Η φιλοξενούμενοι πήραν γρήγορα προβάδισμα δύο τερμάτων, όταν από σέντρα του Πίζι από τα δεξιά, ο Γκριμάλντο βρέθηκε στην «καρδιά» της περιοχής της ΑΕΚ για να στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Μπάρκα.

Σπασμωδική αντίδραση, χωρίς αποτέλεσμα

Στο 17’ ο Μπακασέτας προσπάθησε να απειλήσει με μακρινό σουτ, το οποίο ωστόσο έφυγε αρκετά άουτ. Η πρώτη πραγματικά μεγάλη στιγμή του «δικεφάλου» ήρθε στο 23’, όταν ο Χουλτ μπήκε από τα αριστερά στην περιοχή της Μπενφίκα, αλλά ο Βλαχοδήμος έβγαλε το σουτ του πρώην συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό. Στο 26’ ο Πίζι βρέθηκε κοντά στο 0-3, αλλά το φαλτσαριστό σουτ που έκανε από τη γωνία της περιοχής έφυγε λίγο άουτ από το «Γ» του Μπάρκα.

Στο 34’ ο Μάνταλος έκανε μια ωραία σέντρα από τα αριστερά, ο Πόνσε πήγε προς την μπάλα, αλλά ο Βλαχοδήμος τον πρόλαβε, με αποτέλεσμα ο Αργεντινός να βρει άθελά του με το γόνατό του τον Ελληνογερμανό πορτιέρε στο σαγόνι. Ο επιθετικός της Ένωσης αντίκρισε και την κίτρινη κάρτα για τη φάση αυτή. Στο 39’ ο Μπακάκης έκανε μια ωραία ενέργεια από τα δεξιά και πολύ καλό γύρισμα στο ύψος του πέναλτι, αλλά ο Κλωναρίδης σούταρε απογοητευτικά ψηλά άουτ. Στο 40’ ο Μπακασέτας δέχθηκε και εκείνος κίτρινη κάρτα, όταν έκοψε σωστά μια πολλά υποσχόμενη αντεπίθεση των φιλοξενούμενων.

Τεράστια ευκαιρία και αριθμητικό πλεονέκτημα

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων η ΑΕΚ έχασε τεράστια ευκαιρία να μειώσει το σκορ, όταν ο Μπακασέτας κατέβασε εξαιρετικά την μπάλα στην περιοχή της Μπενφίκα, με παίκτη επάνω του κατάφερε να πιάσει ένα ωραίο σκαστό σουτ, αλλά ο Βλαχοδήμος έβγαλε εντυπωσιακά με το δεξί του χέρι. Ο Πόνσε κέρδισε την μπάλα από τον Ρούμεν Ντίας, που τον κλώτσησε στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα και έτσι ο διαιτητής τον απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Το ρολόι του σταδίου έγραφε 45+3’… Στην εκτέλεση του Μάνταλου, ο Σιμόες πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Μπήκε με φόρα στην επανάληψη η ΑΕΚ

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μια αναμενόμενη αλλαγή για την Μπενφίκα. Ο Ρούι Βιτόρια πέρασε στο ματς τον στόπερ Λέμα, για να καλύψει το κενό που άφησε η αποβολή του Ρούμπεν Ντίας, με τον Αργεντινό να περνά στη θέση του συμπατριώτη του Σάλβιο. Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη πίεσε για κάποιο γρήγορο γκολ και το πέτυχε με τον Κλωναρίδη στο 53’. Ο Χουλτ μπήκε ωραία από τα αριστερά στην περιοχή των φιλοξενούμενων, ο Κλωναρίδης πρόλαβε την αντίπαλη άμυνα και με πλασέ στην κίνηση νίκησε τον Βλαχοδήμο.

Ανατροπή με «δράστη» ξανά τον Κλωναρίδη

Ο Μπακασέτας ήταν σε τρομερή βραδιά, έβγαλε μια εκπληκτική μπαλιά στον Πόνσε, ο Αργεντινός προσπάθησε να προλάβει τον Βλαχοδήμο, αλλά ο Ελληνογερμανός τερματοφύλακας έκανε σωτήρια επέμβαση. Η ελληνική ομάδα ήταν και πολύ άτυχη, καθώς ο Πόνσε δεν μπόρεσε να συνεχίσει το ματς, με τον Γιακουμάκη να περνά στη θέση του στο 60’. Ένα λεπτό αργότερα αντί του Πίζι πέρασε στο παιχνίδι ο Σμέδο για την Μπενφίκα.

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας έβγαλε καρδιά και κλάση και στο 63ο λεπτό έφερε το παιχνίδι στα ίσα ξανά με τον Κλωναρίδη. Ο Μπακασέτας έκανε εξαιρετική σέντρα, βρήκε στο δεύτερο δοκάρι τον Οικονόμου, που με κεφαλιά βρήκε αμαρκάριστο τον συμπαίκτη του, που απλώς έστειλε την μπάλα στην ανυπεράσπιστη εστία. Στο 68’ η Ένωση έκανε και δεύτερη αλλαγή, με τον Τσόσιτς να μπαίνει στη θέση του Οικονόμου, που και εκείνος έδειξε να έχει κάποιο θέμα τραυματισμού.

Από την απόλυτη ηδονή, στο σοκ

Στο 73’ ο Κλωναρίδης έχασε απίστευτη ευκαιρία να κάνει το 3-2, όταν ο Μπακασέτας τον έβγαλε τετ-α-τετ με τον Βλαχοδήμο, αυτός έκανε το πλασέ, αλλά ο γκολκίπερ της Μπενφίκα τον νίκησε. Ο Ελληνοβέλγος επιθετικός θα μπορούσε να δώσει και δίπλα του στον Γιακουμάκη, για να σπρώξει εκείνος την μπάλα στα δίχτυα. Η μπάλα τιμώρησε τους «κιτρινόμαυρους», με τον Σεμέδο να κάνει κατά μέτωπο κούρσα προς την περιοχή του Μπάρκα, το σουτ που έπιασε έμοιαζε της απελπισίας, αλλά η μπάλα χοροπήδησε πολλές φορές στο χορτάρι και κατέληξε στη δεξιά γωνία του τέρματος. Έτσι έγινε το 2-3, χωρίς να το αξίζουν οι Πορτογάλοι…

Στο 79’ ο Σιμόες έδωσε τη θέση του στον Γκάλο, με στόχο να γίνει πιο απειλητική και από τα δεξιά η ΑΕΚ. Στο ίδιο λεπτό ο Αλμέιδα δέχθηκε και κίτρινη κάρτα. Στο 82’ ο Μάνταλος έκανε ένα σουτ προς την εστία του Βλαχοδήμου, αλλά η άμυνα των φιλοξενούμενων απομάκρυνε, με την μπάλα να κατευθύνεται προς το τέρμα. Στο 84’ η Μπενφίκα έκλεισε τις αλλαγές της με τον Τσέρβι να περνά στη θέση του Σίλβα. Οι «κιτρινόμαυροι» έψαξαν την ισοφάριση, αλλά δεν βρήκαν άλλη φάση για να φέρουν το ματς στο 3-3 και έτσι το ματς έληξε άδοξα για εκείνους, με νίκη της Μπενφίκα.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου (68′ Τσόσιτς), Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Σιμόες (79′ Γκάλο), Κλωναρίδης, Μπακασέτας, Μάνταλος, Πόνσε (60′ Γιακουμάκης).

Μπενφίκα (Ρουί Βιτόρια): Βλαχοδήμος, Κόντι, Γκριμάλντο, Ρούμπεν Ντίας, Αντρέ Αλμέιδα, Φέισα, Ζέντσον, Πίτσι (62′ Αλφα Σεμέδο), Σάλβιο (46′ Λέμα), Ράφα Σίλβα (84′ Τσέρβι), Σεφέροβιτς.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, ο Άγιαξ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Μπάγερν Μονάχου.

Η βαθμολογία του ομίλου:

Μπάγερν Μονάχου 4

Άγιαξ 4

Μπενφίκα 3

ΑΕΚ 0

localStorage.clear();


Πηγή