Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Κορονοϊός: Ανησυχία για τα ταξίδια ανά τον κόσμο και τον κίνδυνο μόλυνσης

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα ταξίδια ανά τον κόσμο και τον κίνδυνο μόλυνσης

Μπορεί οι κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κορονοϊού, ωστόσο η «αναχαίτιση» της πανδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά σε έναν πλανήτη που είναι σε διαρκή κίνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αθλητές στο κορυφαίο επίπεδο, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διανύουν πολλά μίλια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η FIFpro, οι περισσότεροι από τους μισούς που παίζουν σε Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Μεξικό και  Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεώθηκαν να κάνουν μεγάλα ταξίδια για να αγωνιστούν αυτό το διάστημα στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου της Νοτίου Αμερικής.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε πόλεις που έχουν δοκιμαστεί πολύ από τον κορονοϊό όπως το Λίβερπουλ, η Μαδρίτη και παρόλα αυτά θα κάνουν αυτό το μεγάλο ταξίδι.  Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αθλητές που έχουν μολυνθεί, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Return to Football – International Match Protocol της FIFA έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τους παίκτες ασφαλείς. Οι συμβουλές κυμαίνονται από βασικές οδηγίες κορονοϊού, όπως υγιεινή, κοινωνική απόσταση και παρακολούθηση επαφών, έως κανονισμούς για δοκιμές πριν από τον αγώνα.

Ωστόσο, η FIFA τονίζει ότι δεν είναι σε θέση να καθορίσει τι πρέπει να κάνει κάθε χώρα και, ως εκ τούτου, οι συμβουλές από τις τοπικές υγειονομικές αρχές σε κάθε συνομοσπονδία υπερισχύουν των πρωτοκόλλων της.

Ο γενικός γραμματέας του FIFPro, Γιόνας Χόφμαν, δήλωσε ότι οι παίκτες θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αρνηθούν τις προσκλήσεις των εθνικών τους ομάδων εάν ανησυχούν για ταξίδια.

«Οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις, για το αν θα ταξιδέψουν σε μια περιοχή που έχει μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί COVID-19 και ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή