Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα: Οι «τα πάντα όλα» στιγμές του Αλέφαντου

Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα: Οι «τα πάντα όλα» στιγμές του Αλέφαντου

Εάν κάποιος ζητήσει τον οποιονδήποτε Έλληνα φίλαθλο να του πει μια χαρακτηριστική στιγμή με τον Νίκο Αλέφαντο, είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα έχει συνέχεια, η οποία μπορεί να καταλήξει σε έναν… μαραθώνιο.

Άλλωστε, ο άνθρωπος που άφησε σήμερα (23/06) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών ήταν μια αυθεντική προσωπικότητα, που ποτέ δεν δίστασε να εξωτερικεύσει όσα είχε στο μυαλό του. Χψρίς φόβο και πάθος, αλλά με την αγνότητα που τον χαρακτήριζε και η οποία τον έκανε αγαπητό σε όλους, ανεξαιρέτως.

Ολόκληρη η ζωή του περιστρεφόταν γύρω από το ποδόσφαιρο. Και αυτός ήταν ο λόγος που «δέθηκε» με την μπάλα όσο λίγοι άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα -αν όχι σε όλο τον πλανήτη.

Ένας άνθρωπος παθιασμένος με αυτό που έκανε, τον οποίο άπαντες τον περιέγραφαν ως ειλικρινή, γνήσιο, σωστό άνθρωπο και ασυμβίβαστο. Αυτά του χαρακτηριστικά μπορεί να ενοχλούσαν σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο ποτέ κανείς δεν τον παρεξήγησε. Γιατί πολύ απλά, αυτός ήταν ο Νίκος Αλέφαντος.

Κάποιες από τις ατάκες του έμειναν στην ιστορία, ενώ μερικά σκηνικά εντός και εκτός γηπέδων θα μείνουν για πάντα «κληρονομιά» στο ποδόσφαιρο της χώρας, που δεδομένα πλέον είναι φτωχότερο. Ας θυμηθούμε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του Νίκου Αλέφαντου, που δύσκολα όσοι τις έζησαν ή τις είδαν κάποια στιγμή στη ζωή τους, μπορούν να τις ξεχάσουν.

«Ντου» πάνω στα κάγκελα και… γαλλικά με οπαδούς

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του Νίκου Αλέφαντου χρονολογείται τη σεζόν 1991-92, όταν ως προπονητής του Ιωνικού αντιμετώπισε σε γειτονικό ντέρμπι το Αιγάλεω. Η ομάδα της Νίκαιας πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση, καθώς επικράτησε του «Σίτι» με το εμφατικό 5-1.

Οι οπαδοί του Ιωνικού παρά την εξαιρετική εικόνα και την πεντάρα κόντρα στο Αιγάλεω, συνέχισαν να αποδοκιμάζουν τον προπονητή της ομάδας τους. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ο Αλέφαντος έχασε την ψυχραιμία του, ανέβηκε στα κάγκελα και είχε μια έντονη στιχομυθία με μέρος της εξέδρας και ειδικά με έναν που δεν σταμάτησε να του σέρνει… γαλλικά.

Ο Νίκος Αλέφαντος κατά την διάρκεια της αναμέτρησης χάνει την ψυχραιμία του, καβαλάει τα κάγκελα και ορμάει σε οπαδό που δεν σταματά να τον βρίζει.

Παρόλο που το ματς έληξε, ο Έλληνας τεχνικός παρέμενε σε ένταση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και από την εξέδρα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του «ζωγράφιζε» μέσα στο γήπεδο, στο 80′ της αναμέτρησης αποχώρησε από το γήπεδο,

Έτσι δίχως να το πολυσκεφτεί στο 80′ της αναμέτρησης και ενώ η ομάδα του κάνει περίπατο, αποφασίζει να αποχωρήσει από το γήπεδο και διασχίζει τον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του Ιωνικού, που μόλις είχαν σημειώσει το πέμπτο τέρμα τους, βλέποντας τον προπονητή τους να φεύγει από τον πάγκο, προσπάθησαν να τον μεταπείσουν.

«Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα»

Ένα άλλο σκηνικό που δεν θα λησμονηθεί ποτέ με πρωταγωνιστή τον Νίκο Αλέφαντο, είχε γίνει το 1999. Τότε, ως προπονητής της Προοδευτικής, έχει γνωρίσει την ήττα από την ΑΕΚ με 1-0 και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης είχε μια έντονη στιγμή με έναν ποδοσφαιριστή του που τον έκανε αλλαγή.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης οι δημοσιογράφοι των ρώτησαν τι συνέβη, αλλά εκείνος κατάφερε να ξεφύγει με μια «ντρίμπλα». Εκεί ήταν που ακούστηκε και η ατάκα που θα μείνει… αθανατη: «Στα εξηγω ωραία; Μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα…».

«Γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο;»

Το περίφημο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό το 2004, στο οποίο ο διαιτητής Γιώργος Δούρος απέβαλε τον Τζιοβάνι, ήταν το μεγάλο του παράπονο, καθώς θεωρούσε ότι μια απόφαση ρέφερι του στέρησε το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Κάτι που ήταν το μεγάλο του όνειρο και ποτέ δεν κατάφερε να το εκπληρώσει.

«Γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο;» είπε με δάκρυα στα μάτια στην Έλλη Στάη ο έμπειρος προπονητής, ο οποίος μετά από εκείνη τη σεζόν δεν κάθησε ξανά σε πάγκο.

«Άσε ρε Χαριστέα…»

Ο Νίκος Αλέφαντος δεν «μάσησε» ποτέ τα λόγια του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κόντρα που είχε on air με τον Άγγελο Χαριστέα, κατά τη διάρκεια του Euro 2008, στο οποίο η εθνική Ελλάδας δεν τα είχε πάει καλά, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος την ξέφρενη πορεία στα γήπεδα της Πορτογαλίας του 2004.

Μάλιστα, τα είχε βάλει με τον διεθνή επιθετικό, για τον οποίο αναρωτήθηκε μέχρι πότε θα παίζει με το εθνόσημο και θα δώσει… τη σκυτάλη σε έναν πιο νέο συμπαίκτη του.

«Τα πάντα όλα!»

Η πιο γνωστή φράση του Νίκου Αλέφαντου, πιθανόν με διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες να είναι το «τα πάντα όλα!». Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που την είπε, αλλά παραμένει στο στόμα όλων των Ελλήνων. Έτσι, για τον λόγο αυτό, δεν θα μπορούσε να πέσει ένας επίλογος με τις «τα πάντα όλες» ατάκες του, σε ένα εκπληκτικό ποτ πουρί.


Πηγή