Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ: Η ιστορία του ντέρμπι της πίτσας

Στις 24 Οκτωβρίου 2004, στο Όλντ Τράφορντ, έγινε ένα ματς που πέρασε στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν σήμερα στο Μάντσεστερ, αλλά το κλίμα -λογικά- θα είναι πολύ πιο ήρεμο σε σχέση με πριν 16 χρόνια. Τότε, η Άρσεναλ πήγαινε στο Όλντ Τράφορντ με στόχο να συνεχίσει το αήττητο σερί της, το οποίο είχε φτάσει στους 49 αγώνες. Για τη Γιουνάιτεντ, όμως, ήταν θέμα τιμής το να βάλει αυτή τέλος σε αυτό. Και το έκανε.

Οι κόκκινοι διάβολοι επικράτησαν με 2-0, σε ένα ματς που από την αρχή είχε περισσότερα νεύρα και τσακωμούς και λιγότερο ποδόσφαιρο. «Ποτέ στη ζωή μου δεν έφαγα περισσότερες κλωτσιές από ό,τι στο Μάντσεστερ εκείνη την ημέρα», είπε χρόνια μετά ο αδικοχαμένος Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, ενώ ο διαιτητής Μάικ Ράιλι προσπαθούσε ανεπιτυχώς να κρατήσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Τελικά, μετά από ένα 90λεπτο… ξύλου, η συνέχεια δόθηκε στα αποδυτήρια. Ο Αρσέν Βενγκέρ σε έξαλλη κατάσταση τσακωνόταν με τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, οι παίκτες των δύο ομάδων ήρθαν στα χέρια, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μπήκε κι αυτός στον… χορό προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα και τελικά δευτερόλεπτα μετά όλοι σταματούν, αφού αντιλαμβάνονται ότι ένα κομμάτι πίτσα προσγειώθηκε με πολλή δύναμη στο πρόσωπο του προπονητή της Γιουνάιτεντ!

«Ο ήχος από το κομμάτι της πίτσας που έπεσε στο πρόσωπο του Σερ Άλεξ ακούστηκε τόσο που όλοι σταμάτησαν. Τα σπρωξίματα, οι φωνές, οι τσακωμοί. Όλα πάγωσαν και γύρισαν όλοι να δουν την πίτσα που γλιστρούσε στο πρόσωπο του Σερ Άλεξ» ανέφερε ο Άσλεϊ Κόουλ στο βιβλίο «My Defence», για να επιβεβαιωθεί τελικά το 2017 ότι αυτός που πέταξε αυτό το κομμάτι πίτσας ήταν ο Σεσκ Φάμπρεγας.

«Ναι, εγώ ήμουν! Ο Μάριν Κίον είναι ψεύτης γιατί δεν είδε τίποτα και απλά έριχνε μπουνιές σε κόσμο. Άκουσα φωνές και δεν ήξερα τι συνέβαινε. Βγαίνω στον διάδρομο με ένα κομμάτι πίτσα μετά το ματς, βλέπω τον Κάμπελ, τον Φέρντιναντ, τον Κίον, όλοι συμμετείχαν σε σύρραξη. Σκεφτόμουν ότι έπρεπε να παρέμβω αλλά δεν ήξερα πως… Έτσι πέταξα την πίτσα! Συγγνώμη Σερ Άλεξ, δεν το ήθελα. Δεν είχα στόχο κάποιον, δεν το ήθελα», ήταν τα λόγια του Ισπανού, ο οποίος με αυτή την κίνηση του «εξασφάλισε» ότι το συγκεκριμένο ματς θα μνημονεύεται για πάντα από τους Άγγλους σαν «το ντέρμπι της πίτσας».


Πηγή