Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Παναθηναϊκός: Ο Μακέντα έχει πρόταση από Ντουμπάι

Μακέντα: Παραμένει «πράσινος» και είχε πολλούς λόγους

Ο Φεντερίκο Μακέντα έκανε τη μεγάλη ανατροπή, παραμένει στο ρόστερ του Παναθηναϊκού ανανεώνοντας το συμβόλαιό του και όσο κι αν φάνηκε να προσπαθεί ο Ερυθρός Αστέρας, ο Ιταλός επιθετικός είχε πολλούς λόγους για να συνεχίσει με την πράσινη φανέλα.

Η αλήθεια είναι πως όλο το προηγούμενο διάστημα, εκείνος παρουσίαζε ένα πρόσωπο που έδειχνε πως για όσο θα φορούσε τα πράσινα, δεν θα έδινε κανένα δικαίωμα και καμία αφορμή για να τον «κατηγορήσει» κάποιος πως σκέφτεται τη μεταγραφή και έχει ήδη… φύγει πνευματικά.

Η ανατροπή της Πέμπτης και η ανανέωση με τον Παναθηναϊκό, στη θεωρία, βγάζει άπαντες κερδισμένους. Και τον ίδιο, αλλά φυσικά και την ομάδα που διατηρεί τον έμπειρο φορ στις τάξεις της και ο Πογιάτος μπορεί να καταστρώσει τα πλάνα του, δίνοντάς του ακριβώς τη βαρύτητα που θέλει να αισθάνεται ο 29χρονος ποδοσφαιριστής ως μέλος των βασικών σχεδίων του προπονητή του.

Από την εμπιστοσύνη του Δώνη σε αυτή του Πογιάτος

Με τον Γιώργο Δώνη τα πράγματα λίγο – πολύ ήταν ξεκάθαρα. Για την ακρίβεια, ο Φεντερίκο Μακέντα, πέρα από το γεγονός πως ήταν βασικός κι αναντικατάστατος και ασφαλώς εκείνος που επωμιζόταν όλο το βάρος του σκοραρίσματος ως αιχμή του δόρατος. Αυτό, ξέχωρα από τους εξτρέμ που τον στήριζαν από τις πλευρές και είτε του έφτιαχναν – ανάλογα με τις επιδόσεις στη δημιουργία που είχαν σκαμπανεβάσματα – είτε προσπαθούσαν, με κύριο εκφραστή τον Χατζηγιοβάνη, να τελειώσουν φάσεις μόνοι τους. Ο Μακέντα ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει στον αγωνιστικό χώρο στο πλάνο του Γιώργου Δώνη, πόσο μακριά από την περιοχή μπορούσε να κινηθεί και τι χώρους να εκμεταλλευτεί και τώρα θέλει να καταλάβει όσο καλύτερα γίνεται, όσα του ζητάει ο Ντάνι Πογιάτος για την επόμενη μέρα της ομάδας. Μαζί με τον νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού, είχαν συνομιλία για μερικά λεπτά πριν από την απογευματινή προπόνηση της Πέμπτης, λίγες ώρες προτού γίνει γνωστό ότι ο Φεντερίκο Μακέντα ανανέωσε τη συνεργασία του με τον σύλλογο. Και μάλλον ήδη αισθάνεται πως μπορεί ν’ ανταποκριθεί και στα νέα δεδομένα με το νέο πρόσωπο στην τεχνική ηγεσία.

Είδε ενισχύσεις και «ψήθηκε»

Πρώτα απ’ όλα, η έλευση του Καρλίτος, οι συστάσεις που τον συνόδευσαν και όσα φαίνεται πως έχει δείξει σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα της παρουσίας του στους «πράσινους», με την όρεξη, την νοοτροπία και την άμεση προσαρμογή του στο κλίμα της ομάδας, μόνο καλό έχει προκαλέσει στον Μακέντα. Μαζί με τους ήδη υπάρχοντες μεσοεπιθετικούς, την μεγάλη επιστροφή του Λούκας Βιγιαφάνιες αλλά και τον Σαβιέ που επίσης προστέθηκε στο ρόστερ το φετινό καλοκαίρι και δείχνει ικανός να προσφέρει πολλά μεσοεπιθετικά, ο Ιταλός φορ του «τριφυλλιού» αισθάνεται πως κάτι καλό τον περιβάλλει. Κακά τα ψέματα, πέρυσι οι λύσεις για την επίθεση ήταν οι Περέα και Καμπετσής κι εκείνοι χρειάστηκαν δουλειά και περιορίστηκαν κατά πολύ στο κομμάτι των εμφάνισεων που πραγματοποίησαν. Τα πράγματα δείχνουν ν΄αλλάζουν στο κομμάτι της προσπάθειας να εμφανιστεί ο Παναθηναϊκός πιο δημιουργικός και απειλητικός γύρω αλλά και εντός της αντίπαλης περιοχής και στο μυαλό του Μακέντα θα έπαιξε τον ρόλο του…

Η ομάδα που τον βοήθησε στην αγωνιστική του αναγέννηση

Κυρίως στη δεύτερη σεζόν του με την πράσινη φανέλα και τους αριθμούς τους οποίους συνεχώς βελτίωνε, ο Φεντερίκο Μακέντα κατάφερε να ξαναβάλει το όνομά του στον ποδοσφαιρικό χάρτη και να κάνει μέχρι και την Αγγλία ν’ ασχοληθεί πάλι μαζί του. Ο Ιταλός επιθετικός είχε μείνει ως «ένα hot prospect» που δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις προσδοκίες και δεν είχε διάρκεια, έχοντας μάλιστα αδιαφορήσει για τις συμβουλές του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πριν από αρκετά χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τώρα, εκείνος ο… flop, όπως τιτλοφορούνται στο Νησί οι παίκτες που δεν «πιάνουν», έκανε τους απαιτητικούς Άγγλους να στρέψουν ξανά το ενδιαφέρον τους προς εκείνον, ενώ και από Ισπανία μεριά υπήρξαν αφιερώματα για τον ποδοσφαιριστή που μια 10ετία μετά το τρομερό γκολ με το οποίο είχε συστηθεί στην Premier League κόντρα στην Άστον Βίλα, αποκτά και πάλι λάμψη.

Οικογενειακό κλίμα, τραγούδια, φιλίες και άριστη συμπεριφορά

Αντικρίζοντας κανείς όλα όσα συνέβησαν στο φινάλε της περασμένης αγωνιστικής περιόδου στο «τριφύλλι» και το τρομερό δέσιμο του ποδοσφαιρικού τμήματος, η μόνη σκέψη που του προκαλείται είναι πως αυτή τη στιγμή το ρόστερ του Παναθηναϊκού έχει μια μεγάλη δύναμη που λέγεται «οικογένεια». Βλέποντας και τον τρόπο με τον οποίο κύλησε η φετινή προετοιμασία στο Κορωπί, με τραγούδια κάθε βράδυ, βίντεο, χορούς στο πούλμαν και φυσικά το μεγάλο barbeque που έγινε, αυτό που αποπνέει το «πράσινο» σύνολο είναι ένα τρομερό κλίμα που δύσκολα βρίσκεις αλλού. Και προφανώς θα το σκέφτηκε και ο Φεντερίκο Μακέντα. Ο Ιταλός συμμετείχε στα πάντα. Στον χαβαλέ, στα… πάρτι με ένα χαρακτηριστικό τραγούδι που έγινε soundtrack στ’ αποδυτήρια, έδειχνε να το απολαμβάνει και ασφαλώς αυτό θα τον βοήθησε να μη αναλύει πολύ όσα γράφονταν για εκείνον περί μεταγραφής, Ερυθρού Αστέρα κλπ. Ίσως να τον βοήθησαν να μη δώσει και τόση σημασία στο ενδεχόμενο της μεταγραφής, όσο μπορεί να το έκανε αν αντιλαμβανόταν πιθανή αλλαγή της κατάστασης στο εσωτερικό της ομάδας λόγω της απομάκρυνσης του Γιώργου Δώνη. Η «πράσινη» οικογένεια, όμως, συνεχίζει ως έχει κι ο Μακέντα αποφάσισε να παραμείνει κομμάτι της. Και όλο αυτό το διάστημα, η συμπεριφορά του εντός κι εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων, μόνο ως υποδειγματική κρίνεται…

Η καλύτερη χρονιά του με τα 15 γκολ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο

Ποτέ ξανά άλλοτε δεν είχε φτάσει σε τέτοιο αριθμό τερμάτων και τέτοιο σημαντικό ρόλο στην ομάδα του ο Φεντερίκο Μακέντα. Τα 10 τέρματα σε επίπεδο πρωταθλήματος ήταν το… ταβάνι του, έχοντας φτάσει εκεί μια φορά με την Μπέρμιγχαμ τη σεζόν 2013-2014 στην Championship, ενώ το επανέλαβε στην παρθενική του αγωνιστική περίοδο με την πράσινη φανέλα με το «τριφύλλι». Στη δεύτερη σεζόν του στον Παναθηναϊκό έφτασε στα 14 γκολ στην Super League και σκόραρε μια φορά στο Κύπελλο, έχοντας την καλύτερη συγκομιδή της καριέρας του… μέχρι την επόμενη. Έχοντας σκεφτεί πως του έχει ταιριάξει το κλίμα, η ομάδα, έχει τις συνεργασίες που θέλει και που τον ευνοούν κι αφού και ο Ντάνι Πογιάτος του έδειξε πόσο τον υπολογίζει, ο Φεντερίκο Μακέντα αποφασίσε ν’ ανανεώσει κι όχι να φύγει από το πράσινο «λιμάνι» του. Γιατί τέτοιο το αισθάνεται…

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή