Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Με κάθε επισημότητα στην Αθήνα το Final 8 του Basketball Champions League

Με κάθε επισημότητα στην Αθήνα το Final 8 του Basketball Champions League

Έπειτα από την αδυναμία της Ιερουσαλήμ να φιλοξενήσει το Final 8 του Basketball Champions League για τη σεζόν 2019-20, η Αθήνα επιλέχθηκε ως η ιδανική πόλη για να φιλοξενήσει τα παιχνίδια, δεδομένων και των διαπιστευτηρίων που είχε δείξει πριν δύο χρόνια, όταν είχε πάρει άριστα με τη διοργάνωση του Final 4.

Υπενθυμίζεται ότι, το μίνι τουρνουά για να αναδειχθεί ο νικητής του θεσμού για φέτος, ήταν μια ιδέα της ΚΑΕ ΑΕΚ, με την οποία συμφώνησε η FIBA. Τελικά, λόγω έξαρσης του κορονοϊού, το Ισραήλ -που αποτελούσε το φαβορί- δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη και έτσι η ομάδα που επεξεργάστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο, θα είναι και αυτή που θα το υλοποιήσει.

Μάλιστα, στο Hilton όπου και έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις, βρέθηκε και το τρόπαιο του θεσμού, το οποία πάνω γράφει «Athens 2020».

Το πάνελ των ομιλητών αποτελούσαν ο μεγαλομέτοχος της μπασκετικής Ένωσης, Μάκης Αγγελόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο CEO της διοργάνωσης, Πατρίκ Κομνηνός.

Υπενθυμίζεται πως τα ζευγάρια του Final 8 είναι:

  • ΑΕΚ – Νίμπουρκ
  • Χάποελ Ιερουσαλήμ – Σαν Πάμπλο Μπούργος
  • Σαραγόσα – Τενερίφη / Οστάνδη
  • Τουρκ Τέλεκομ – Ντιζόν / Νίζνι Νόβγκοροντ

🚨 The city of Athens has been awarded the hosting of the 2020 #BasketballCL Final 8!

«Παίζεται» η παρουσία κόσμου στις εξέδρες του ΟΑΚΑ

Πάντως, οριστική απάντηση στο ερώτημα αν το Final 8 του Basketball Champions League θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ με ένα ποσοστό κόσμο ή όχι δεν δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Όπως αναφέρθηκε, η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, που αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Στην τοποθέτησή του, ο Αυγενάκης, τόνισε: «Δεν έχω μάθει να κρύβομαι. Από την πρώτη στιγμή που αντιμετωπίσαμε το πρώτο κύμα κορονοϊού πήραμε ευθύνες. Μιλήσαμε με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Γίνεται μια συζήτηση και εμείς είμαστε ξεκάθαρα υπέρ να επιστρέψει ο κόσμος στις εξέδρες. Με ένα σχέδιο με ευθύνες, κανόνες και κυρώσεις. Όλη την προηγούμενη περίοδο ό,τι κάναμε το κάναμε με σεβασμό και συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο. Πέρα από τον ΕΟΔΥ συστήσαμε επιτροπή που συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ. Ό,τι έχουμε καταφέρει έχει γίνει με συνεννόηση. Θέλουμε κόσμο στις κερκίδες».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Πέρα από τις προθέσεις και τις διαθέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα. Αυτό θα συμβεί και τώρα όσο πλησιάζουμε στη διοργάνωση. Πάντα σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους και πάντα έχοντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ώστε να γίνουν οι αγώνες παρουσία κάποιων φιλάθλων. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το ορίσουμε τώρα. Τα πράγματα μεταβάλλονται συνεχώς. Όσο πλησιάζουμε στη διοργάνωση τόσο θα αξιολογούμε περισσότερα τα πράγματα. Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των φιλάθλων».

Ο κ. Κομνηνός σημείωσε από την πλευρά του: «Στην Ιταλία υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί, όπου γίνεται με το 25% του κόσμου. Στο Κάουνας θα μετέχει το 50% του κόσμου. Καταγράφουμε όσα γίνονται. Είμαστε σε ετοιμότητα και επικοινωνία και εφόσον υπάρχει έγκριση πώς θα γίνει αυτό, τι τεχνικά μέσα χρειάζονται για να υλοποιήσουμε τα πάντα. Η απόφαση λαμβάνεται από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κρούσματος στη διάρκεια του Final 8 σε κάποια από τις ομάδες. Η απάντησή του ήταν: «Αναφορικά με την προετοιμασία της έλευσης των αποστολών, υπάρχουν κάποια κεντρικά πρωτόκολλα που έχει θεσπίσει η FIBA και θα επικαιροποιηθούν. Το ξενοδοχείο αυτό θα είναι η σφαίρα που θα φιλοξενήσει τις ομάδες. Μετά έρχονται όποια μέτρα ζητήσει η κυβέρνηση. Όταν έρθουν οι ομάδες εδώ προτείνουμε το τεστ σε όσους συμπτωματικούς παίκτες. Αν υπάρξει κρούσμα ο παίκτης θα μπει σε καραντίνα, όσοι υπήρξαν δίπλα του θα κάνουν επιπρόσθετα τεστ.

Το “κόκκινο κουμπί” δεν σημαίνει αναβολή, αλλά απομόνωση του παίκτη και συνέχιση με όσους είναι υγιείς παίκτες. Το ίδιο θα εφαρμόσουμε σε Κύπρο και Βουλγαρία για τα προκριματικά. Μετά είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης, ότι επιπρόσθετο ζητηθεί θα το φέρουμε εις πέρας. Όσον αφορά την είσοδο στο γήπεδο, για όσους δεν μένουν στο Hilton, θα είμαστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Όλα αυτά τα έχουμε βασίσει στα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν σε Γερμανία και Ισπανία».

Τέλος, ο κ. Πατούλης δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο πάνελ αυτό. Το Final 8 είναι ένα σπουδαίο γεγονός για μια διοργάνωση που εξελίσσεται διαρκώς. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο. Η διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας αλλά και τον σοβαρό τρόπο που αντιμετώπισε η Πολιτική Προστασία την πανδημία.

Είναι η πρώτη παγκόσμια διοργάνωση που ανοίγει τα φτερά της σε παγκόσμιο επίπεδο εν μέσω πανδημίας, όπου είμαστε σίγουροι ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα. Η περιφέρεια Αττικής με σεβασμό στις αξίες του αθλητικού πνεύματος, αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του γεγονότος, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια του κ. Αυγενάκη. Ευχαριστώ τον κ. Αγγελόπουλο, που έδωσε μεγάλο ενδιαφέρον στο άθλημα».




Πηγή