Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Με το δεξί οι πράσινοι στη φετινή Α1

Οι «πράσινοι» δεν είχαν πρόβλημα στην πρεμιέρα της φετινής Basket League και χάρη στην ομαδικότητα, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, έφτασαν σε μια εύκολη επικράτηση επί του Ήφαιστου Λήμνου (93-65) λίγο πριν από το ευρωπαϊκό τους ταξίδι.

Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα ενός άδειου γηπέδου, ειδικά ενός τεράστιου γηπέδου όπως είναι το ΟΑΚΑ, «ψαλιδίζει» στο ελάχιστο το ενδιαφέρον για κάποιο ματς. Παρόλα αυτά, τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ήφαιστος, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και πρόσφεραν κατά διαστήματα και πλούσιο θέαμα στους εκπροσώπους του Τύπου και τα μέλη των αποστολών.

Οι «πράσινοι» δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα και παίζοντας στο ρελαντί επικράτησαν με 93-65 κάνοντας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στο νέο πρωτάθλημα της Basket League.

Ο Τσάβι Πασκουάλ είδε όλους τους παίκτες του να σκοράρουν, ενώ ο ίδιος μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής, πειραματίστηκε και είδε μια ομάδα «γεμάτη» που μπορεί να κάνει και φέτος τη διαφορά εντός και εκτός των συνόρων.

Σίγουρα η διαφορά δυναμικότητας με τον Ήφαιστο είναι μεγάλη και δεν αποτελεί κριτήριο ωστόσο ο Παναθηναϊκός συνέχισε να δείχνει ότι είναι σε καλό δρόμο. Εκτός από την «γεμάτη» στατιστική με 33/62 σουτ (εκ των οποίων 12/22 τρίποντα), 28 ασίστ, 8 τάπες και μόλις 7 λάθη, ο Παναθηναϊκός πήρε πολλά από πολλούς.

Ο ΝτεΣόν Τόμας ήταν εκείνος που έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στο δεύτερο δεκάλεπτο, την ώρα που ο Καλάθης σε μόλις 21:23 είχε double double με 11 πόντους και 10 ασίστ. Ιδιαίτερα ορεξάτος ο Νίκος Παππάς (11 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ), ενώ μαχητικοί ήταν και πάλι οι Μήτογλου και Γκιστ.

Η εικόνα του ματς

Άκεφος παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα του αγώνα. Λίγο η «παγωμάρα» του άδειου ΟΑΚΑ και λίγο το άγνωστο της πρεμιέρας κόντρα σε μια ομάδα άκρως ενισχυμένη, έφεραν τους «πράσινους» σε κατάσταση «ψαξίματος» στο πρώτο πεντάλεπτο. Όχι ότι κινδύνευσαν από τον -κατά τα άλλα φιλότιμο- Ήφαιστο, αλλά σίγουρα δεν ήταν και τόσο εύκολα τα πράγματα για τους παίκτες του Πασκουάλ.

Ξεκινώντας με Καλάθη, Λάνγκφορντ, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Γκιστ, οι «πράσινοι» κατάφεραν να φτάσουν την διαφορά στους 9 πόντους (19-10) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (23-14). Σε αυτό το διάστημα ο Έβανς αποτελούσε τον πονοκέφαλο του Καταλανού, καθώς τα πήγαινε περίφημα κόντρα σε Γκιστ (αρχικά) και Λάσμε (στη συνέχεια). Παρόλα αυτά δεν είχε την κατάλληλη βοήθεια των συμπαικτών του και όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, κάποια στιγμή η πλάστιγγα θα άρχισε να γέρνει προς τη μία πλευρά.

Ο Καλάθης είχε συμμετοχή σε τουλάχιστον 15 από τους 23 πόντους της ομάδας του στο δεκάλεπτο (5 πόντοι + 5 ασίστ) ενώ η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στον ΝτεΣόν Τόμας. Μόλις πέρασε στο παρκέ πήρε την κατάσταση στα χέρια του και είναι χαρακτηριστικό ότι σημείωσε 14 πόντους στη δεύτερη περίοδο έχοντας 2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 1/2 βολές! Ο Αμερικανός ήταν η «σίγουρη λύση» των «πρασίνων» σε εκείνο το διάστημα, την ώρα που ο Παπαγιάννης τα πήγαινε περίφημα στους «αιθέρες» με 4 πόντους και 2 τάπες σε λιγότερο από 6 λεπτά συμμετοχής.

Βοήθειες πρόσφερε και ο Λοτζέσκι τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει στους 17 πόντους (49-32) με την λήξη του ημιχρόνου. Στο πρώτο μισό του αγώνα, ο Παναθηναϊκός είχε 7/12 τρίποντα, 18 ασίστ (6 ο Καλάθης και 4 ο Παππάς) και μόλις 4 λάθη. Θετικός πολύ και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος με τη σειρά του έκανε αυτά που έπρεπε και όπως έπρεπε και στις δύο πλευρές του παρκέ.

To rotation του Πασκουάλ συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο, με τον Καταλανό τεχνικό να μην χρησιμοποιεί καθόλου Τόμας, Παππά, Παπαγιάννη ενώ τον Παπαπέτρου τον πέρασε στο παρκέ στο τελευταίο λεπτό. Οι «πράσινοι» δεν είχαν κανένα πρόβλημα και το μόνο που έκαναν ήταν να ανεβάζουν σταδιακά και χωρίς βιασύνη τον δείκτη του σκορ. Από τη στιγμή που ξεπέρασε τους 20 πόντους και έφτασε και στο +27 (67-42) στο 28′ η συνέχεια ήταν τυπική διαδικασία και ευκαιρία να αγωνιστούν όλοι.

Άλλωστε στην τελευταία περίοδο επήλθε η χαλάρωση και δεν χρειάστηκε οι παίκτες του Πασκουάλ να ανεβάσουν ιδιαίτερα ρυθμούς. Μάλιστα ο Καταλανός είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και πάλι διάφορα σχήματα, να αλλάξει ολόκληρη πεντάδα και με αυτόν τον τρόπο να κάνει το απαραίτητο rotation. Λίγο πριν από το τέλος του αγώνα η διαφορά άγγιξε και τους 30 πόντους (90-61 στο 37′).

Τα δεκάλεπτα: 23-14, 49-32, 70-46, 93-65

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή