Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Μουντιάλ 2022: ΜΚΟ καλούν τους χορηγούς να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους στα γήπεδα του Κατάρ

Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την Τρίτη (20/9) τους χορηγούς του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους.

Ο λόγος για τον οποίο οι ΜΚΟ καλούν τους χορηγούς να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που «έτρεξαν» τη διαδικασία κατασκευής των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τα ματς του Μουντιάλ 2022, το πρώτο που δεν θα γίνει καλοκαίρι. Οι οργανώσεις επικαλούνται καταχρήσεις και δύσκολες συνθήκες εργασίας, ενώ αρκετά συχνά επέκριναν τις συνθήκες εργασίας στα διάφορα εργοτάξια της διοργάνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν η Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων), η Διεθνής Αμνηστία και η FairSquare (MKO για τα ανθρώπινα δικαιώματα) σε κοινή ανακοίνωσή τους, μόλις 4 από τους 14 χορηγούς της FIFA έχουν υποσχεθεί δημόσια αποζημίωση. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι υπόλοιποι 10, ούτε έχουν απαντήσει σε αιτήματα για συζήτηση σχετικά με την «κατάχρηση που σχετίζεται με το τουρνουά».

«Μόλις δύο μήνες απομένουν, οι χορηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη σημαντική επιρροή τους για να ασκήσουν πίεση στη FIFA και το Κατάρ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι αυτών των εργαζομένων» προτρέπει ο Μίνκι Γουόρντεν, διευθυντής Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch.

Οι τέσσερις χορηγοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν δεσμευτεί για οικονομική αποζημίωση, όπως διευκρινίζουν οι τρεις ΜΚΟ, είναι η Adidas, η Coca-Cola, η McDonald’s και η AB InBev.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ κατηγορείται ότι τα στοιχεία για εργατικά δυστυχήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Το Κατάρ κατηγορείται ότι ελαχιστοποιεί τον αριθμό των εργατικών θανάτων και ατυχημάτων. Οι ΜΚΟ, που χαιρετίζουν ορισμένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, επικρίνουν επίσης τις ελλείψεις στην προστασία των εργαζομένων, καθώς και το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα των απλήρωτων μισθών.

Το Κατάρ και τα άλλα πλούσια αραβικά κράτη του Κόλπου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε φθηνό εργατικό δυναμικό από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, που έγινε από τη Διεθνή Αμνηστία, το 73% των 17.000 ερωτηθέντων είναι «εντελώς υπέρ» ή «κάπως υπέρ» της αποζημίωσης της FIFA για τους μετανάστες εργαζομένους για παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.


Πηγή