Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
«Μου είπαν φύγε τώρα από τον Παναθηναϊκό αλλιώς θα σε πάρουν τέσσερις»

«Μου είπαν φύγε τώρα από τον Παναθηναϊκό αλλιώς θα σε πάρουν τέσσερις»

Για τους λόγους της αποχώρησης του από τον Παναθηναϊκό μίλησε ο Μάνος Παπαδόπουλος. Επί 33 χρόνια στους πράσινους, έγινε συνώνυμο της ομάδας μπάσκετ, στην οποία πρόσφερε και από τη θέση του προέδρου.

Έχοντας τον ρόλο του general manager στη Ζενίτ πλέον, ο Παπαδόπουλος με συνέντευξ του στη Euroleague Greece αναφέρθηκε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ εξήγησε και τους λόγους της αποχώρησης του από τον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά όσα είπε…

Για την «εξαγωγή» Ελλήνων προπονητών και παραγόντων: «Οφείλεται στο know how που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια με τις διεθνείς επιτυχίες των ελληνικών ομάδων. Αλλά έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε και την δική μας σχολή, υπό την έννοια ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που γνωρίζουν καλά τα “μυστικά” του αθλήματος. Με αυτό που λέω, δεν εννοώ ότι έχουμε γίνει όλοι προπονητές, αλλά ότι έχουμε αποκτήσει βαθιά γενικότερη μπασκετική γνώση. Ο καθένας στον τομέα του.»

Για την συμβολή των Σέρβων προπονητών: «Είναι πολύ μεγάλη. Γιατί το ελληνικό μπάσκετ μεγάλωσε με τις συνήθειες που ακολουθούσαμε από τους Γιουγκοσλάβους. Πως θα προετοιμαστεί μία ομάδα, ποιοι θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία, πότε και αν οι παίκτες θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους, τι θα πρέπει να κρατήσουμε κρυφό και τι όχι. Οι Γιουγκοσλάβοι είχαν μεγάλη παρεμβατικότητα στα πράγματα».

Για την άνεση του Ομπράντοβιτς στην διαχείριση της ομάδας: «Έπαιζε κυριολεκτικά μόνος του! Ήταν τόσο large σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, που μαζί του αρχίσαμε να χαλαρώνουμε. Δηλαδή κάποτε βλέπαμε έναν παίκτη να μιλάει με τον εκάστοτε δημοσιογράφο και τρέχαμε να τον τραβήξουμε. Αυτά με τον Ζέλικο σιγά-σιγά άλλαξαν!».

Για τον λόγο της αποχώρησής του από τον Παναθηναϊκό: «Ήταν μία καθαρά δική μου επιλογή και όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά, το ξέρουν καλά. Λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να πούμε. Αυτό που έπαιξε βασικό ρόλο, είναι ότι δεν άντεχα άλλο! Μετά από σχεδόν 35 χρόνια και στην ηλικία των 57 ετών, ένιωσα ότι δεν μπορούσα να σηκώσω το βάρος τόσων πολλών κα μεγάλων προβλημάτων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Ήθελα την επιτυχία, αλλά αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα άλλο. Έχω σηκώσει και βαρύτερα φορτία αλλά φοβήθηκα, ότι στην παρούσα φάση, ίσως να έκανα περισσότερο κακό, παρά καλό. Γιατί δεν ήμουν καλά. Και μπορεί σε κάποιους να φαίνεται περίεργο, αλλά νιώθω ότι έκανα καλό στον Παναθηναϊκό που έφυγα».

Για την πρόταση της Ζενίτ: «Δεν θυμάμαι ακριβείς ημερομηνίες, αλλά το ενδιαφέρον βρισκόταν στον “αέρα” αρκετό καιρό και υπήρχαν ενδείξεις ότι θα μετουσιωθεί σε επίσημη πρόταση. Ωστόσο το ζήτημα δεν βρίσκεται εκεί, γιατί όντας στον Παναθηναϊκό, μου ήταν αδιανόητο να ψαχτώ για να φύγω! Μετά από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, άλλωστε, που ήταν ο φυσικός ηγέτης της ΚΑΕ και ο κύριος χρηματοδότης, ένιωθα και ίσως κακώς, ότι η ομάδα αυτή είναι δικιά μου. Ότι είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Θα ήταν σκάνδαλο να έλεγα εγώ ότι ψάχνω για δουλειά εκτός του Παναθηναϊκού. Προτάσεις έρχονταν κατά καιρούς από φίλους προπονητές που έχω κάνει τόσα χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αλλά δεν έδινα σημασία γιατί θεωρούσα πολύ δύσκολο το σενάριο της αποχώρησης».

Για το πότε συνειδητοποίησε το τέλος του από τον ΠΑΟ: «Όταν πολύ στενοί μου φίλοι και δικοί μου άνθρωποι, με προειδοποίησαν ότι «αν δεν φύγεις, θα σε πάρουν στα τεσσερα!». Δηλαδή αν δεν έφευγα το καλοκαίρι, θεωρώ ότι δεν θα την έβγαζα την χρονιά! Όχι όμως γιατί κάποιος θα με έδιωχνε ή επειδή δεν θα έκανα καλά την δουλειά μου, αλλά γιατί θα έφτανα στα όριά μου. Ένιωθα ότι δεν μπορούσα άλλο και ήταν καλύτερα για τον Παναθηναϊκό να φύγω!».

Για την επόμενη μέρα εκτός Παναθηναϊκού: «Ήθελα να ασχοληθώ με το μπάσκετ! Δεν ήθελα να είμαι ούτε πρόεδρος, ούτε διευθύνων σύμβουλος, ούτε να τρέχω στον ΕΣΑΚΕ και στην ΚΕΔ. Και ούτε φυσικά να τσακώνομαι!».

Για αυτό που του προσέφερε η Ζενίτ: «Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να είμαι μέσα στο αγωνιστικό κομμάτι και να βοηθώ τους ανθρώπους εδώ στην Αγία Πετρούπολη να μάθουν αρκετά πράγματα που δεν ξέρουν σχετικά με την σωστή λειτουργία μίας ομάδας. Αυτός ο ρόλος μου έδωσε περισσότερη ενέργεια απ’ αυτή που είχα τα τελευταία χρόνια και σε τελική ανάλυση δεν ήθελα να είμαι επί τόσα πολλά χρόνια… καρεκλοκένταυρος. Φτάνει! Κάναμε μία πορεία, πετύχαμε πράγματα, ας έρθουν και νεότερα παιδιά να αναλάβουν και να προσφέρουν. Δεν χρειάζεται να πάμε 90 χρονών…».

Για τον ρόλο που έπαιξε ο Πασκουάλ: «Ο Τσάβι όταν ρωτήθηκε είπε αμέσως «ναι»! Και αυτό είναι λογικό γιατί με όλους τους προπονητές που συνεργάστηκα, είχα οικοδομήσει εξαιρετική σχέση γιατί ήμουν καθαρός απέναντί τους και τους μιλούσα πρόσωπο με πρόσωπό!».

Για το αν τον προβληματίζει η μέχρι τώρα πορεία του Παναθηναϊκού: «Δεν θέλω να την σχολιάσω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιο μέγεθος και ακόμη είναι πολύ νωρίς για να κριθεί. Κι αρκετοί δεν το έχουν καταλάβει. Κι από εκείνους που είναι μέσα στην ομάδα και από τους εξωτερικούς. Και δεν αναφέρομαι στους ξένους παίκτες που έρχονται και παρέρχονται. Εμένα με ενδιαφέρει ο φίλαθλος κόσμος, οι άνθρωποι που είναι μέσα στην ομάδα αλλά και οι αθλητές που έχουν συνδέσει το όνομά και φοράνε αρκετά χρόνια την φανέλα της».

Για το μέλλον του Παναθηναϊκού: «Το μέλλον της ομάδας είναι συνυφασμένο με την οικονομική ευχέρεια που θα έχει η διοίκησή της. Όσο καλή και πετυχημένη στις κινήσεις της είναι μία διοίκηση, δεν θα έχει μέλλον αν δεν έχει οικονομική υποστήριξη. Μία ομάδα δεν μπορεί να κοιτάξει ψηλά αν δεν έχει κόσμο στο γήπεδο, αν δεν έχει χορηγούς και έναν ισχυρό χρηματοδότη για τα δύσκολα».

Για την καταλληλότητα του διδύμου Αλβέρτη-Διαμαντίδη: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Όλα αυτά τα παιδιά, είναι δικά μου. Εντάξει, ο Φράγκι είναι αδελφός μου και το λέω τόσο ωμά. Είμαστε μαζί από την ημέρα που ήρθε από την Γλυφάδα. Τι να πω τώρα για τον Φραγκίσκο; Και αν κάνει και καμία βλακεία, θα του την πω… Τόσο άνεση έχω. Ο Μήτσος είναι σαν παιδί μου. Πρόκειται ίσως για τον καλύτερο χαρακτήρα που έχει υπάρξει σε αθλητή όλων των εποχών. Και στο λέω έχοντας συνυπάρξει με πολλούς μεγάλους παίκτες. Θα τον ήθελα για να παντρευτεί την κόρη μου, πως να στο πω; Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η πράξη. Αλλά και η πράξη δεν θα αντικατοπτρίσει το πραγματικό αποτέλεσμα. Γιατί ό,τι και να κάνεις, έχεις κάποια όρια… Δεν μπορείς να πάρει την Euroleague, μ’ αυτό το budget!».

Για τον Γιώργο Βόβορα: «Ήταν δική μου επιλογή ο coach! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι εξαιρετικό παιδί αλλά και ότι ξέρει πολύ μπάσκετ. Τώρα το αν θα βγάλει την προσωπικότητα που χρειάζεται μία ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, είναι δικό του θέμα. Αυτό είναι το μοναδικό ερωτηματικό. Αν την βγάλει, δεν φοβάμαι τίποτε».

Για την πρώτη κόντρα με τον Παναθηναϊκό: «Να είσαι σίγουρος ότι θα απολαύσω το παιχνίδι. Γιατί εδώ ήρθα για αυτόν το λόγο. Για να απολαμβάνω το μπάσκετ».


Πηγή