Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Ντιέγο Λαϊνές, ο «el chapo» της Μπέτις

Ντιέγο Λαϊνές, ο «el chapo» της Μπέτις

Αυτές τις μέρες γίνεται στις ΗΠΑ η δίκη ενός εκ των μεγαλύτερων βαρόνων ναρκωτικών όλων των εποχών, του leader του καρτέλ της Σιναλόα, Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα. Ο τελευταίος, με ύψος 1.65μ., έγινε και είναι μέχρι σήμερα γνωστός ως ‘el chapo’, παρατσούκλι το οποίο σημαίνει ‘κοντός’. Την ίδια εποχή, ένας τυπάκος, συμπατριώτης του και μόλις δύο πόντους πιο ψηλός, γουστάρει και αυτός τα tunnel, απλά τα κάνει σε αντιπάλους σε γήπεδα ποδόσφαιρου. Αυτός είναι ο Ντιέγο Λαϊνές, το πιο ακριβό ποδοσφαιρικό ‘φορτίο’ που έφυγε ποτέ από το Μεξικό για την Ευρώπη.

Οταν έκλεισε η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου αυτό στο οποίο κατέληξαν οι περισσότεροι ήταν ότι δεν έγινε κάποιο μεγάλο «μπαμ» ή ένα deal το οποίο αξίζει κανείς να ασχοληθεί ιδιαίτερα. Στην Μπέτις μάλλον δεν θα συμφωνούσαν με αυτή την άποψη καθώς την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου υπέγραψε για το club ένας τυπάκος που δεν είναι πάνω από 1.70μ. και που μόλις είχε κλείσει τα 18 του χρόνια. Οι Ανδαλουσιάνοι έκαναν την έκπληξη και αγόρασαν από την Αμέρικα τον Ντιέγο Λαϊνές, τον εξτρέμ που έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών καθώς κόστισε 17.5 εκατ. δολάρια. Εναν περίπου μήνα αργότερα, οι Verdiblancos πήραν έναν μικρό καρπό από αυτή την κίνηση καθώς ο διεθνής πιτσιρικάς έκανε στο φινάλε του εκτός έδρας αγώνα με τη Ρεν το τελικό 3-3. Ηδη, έχει αρχίσει να παίρνει τα πρώτα του λεπτά σε μια από τις καλύτερες Μπέτις των τελευταίων 20 ετών καθώς βρίσκεται στις ευρωπαϊκές θέσεις στην La Liga, στα ημιτελικά του Copa del Rey και στους «32» του Europa League.

Από τη μέρα που αποκτήθηκε ο γεννημένος το 2000, άπαντες στο club έσπευσαν να τον κάνουν να νιώσει σαν στο σπίτι του. Στο πολύ λίγο που πρόλαβε να παίξει στην πατρίδα του δημιούργησε υψηλές απαιτήσεις, καθώς αγωνιζόταν σε μια μεγάλη ομάδα όπως η Αμέρικα από την ηλικία των 16 και σήμερα αποτελεί παράδειγμα για τους μικρούς Μεξικάνους, οι οποίοι έχουν όνειρο να παίξουν στην Ευρώπη. Αυτό βέβαια είναι κάτι δύσκολο γιατί οι παράγοντες στη χώρα της κεντρικής Αμερικής ζητούν συνήθως τεράστια ποσά για να δώσουν τα ταλέντα τους και η Αμέρικα πήρε 17.5 εκατ. δολάρια από την Μπέτις για να πουλήσει τον αριστεροπόδαρο εξτρέμ.

«Παρατήρησα έλλειψη ισορροπίας, καλό κοντρόλ και με τα δύο πόδια, όμως αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο χαρακτήρας του» είπε ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Μεξικού, Ρικάρντο Λα Βόλπε, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τον ξεχώρισε και τον επέλεξε όταν ακόμα ήταν άγνωστος στους περισσότερους. Η απόφασή του δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, όμως ο Λαϊνές απάντησε με το ταλέντο του – ντρίμπλα και αντοχή.

Στον εκτός έδρας αγώνα των Verdiblancos με τη Ρεν ο Λαϊνές πέτυχε το πρώτο του γκολ ισοφαρίζοντας στο φινάλε σε 3-3. Ηταν το πρώτο του ματς σε ευρωπαϊκό αγώνα, ενώ στον προηγούμενο που έπαιξε, μπήκε στο 27′ στη θέση του τραυματία, Ζούνιορ Φίρπο. Από τότε, πήρε φανέλα βασικού στα επόμενα δύο, κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Εσπανιόλ στο Copa del Rey. Ηδη μαζεύει πολύτιμα λεπτά στο υψηλότερο επίπεδο και μέχρι στιγμής μετρά 6 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα.

«Μερικές φορές δυσκολεύεται να αντιληφθεί το που ακριβώς βρίσκεται μέσα στο γήπεδο, πρέπει να διορθώσει κάποια πράγματα σχετικά με τη θέση του, όμως διαθέτει κάποια καλά χαρακτηριστικά. Μπορεί να μας δώσει πολλά πράγματα και το έκανε σήμερα με το γκολ» είπε μετά το τέλος του αγώνα στην Γαλλία ο προπονητής της Μπέτις, Κίκε Σετιέν. «Εχει πολύ δρόμο μπροστά του για να μάθει πως να παίζει ως εξτρέμ, ενώ πρέπει να έχει επιστροφές για να αμύνεται καλά» πρόσθεσε ο Λα Βόλπε.

Ο συμπατριώτης συμπαίκτης του στην Μπέτις, Αντρές Γκουαρδάδο, τον έχει από κοντά και σε κάθε σκληρό μαρκάρισμα σπεύδει να τον προστατεύσει, όπως έκανε στον αγώνα με την Εσπανιόλ, όταν ο πιτσιρικάς δέχθηκε σκληρά μαρκαρίσματα. Ο Λαϊνές έχει στόχο να μπει στη γενιά Μεξικάνων που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος, όπως κάνουν οι Ιρβινγκ Λοσάνο και Ερικ Γκουτιέρες στην Αϊντχόφεν και ο Ραούλ Χιμένες στην Γουλβς.

«Δεδομένης της ηλικίας του, μπορεί να θεωρηθεί μια μεγάλη ελπίδα για το ποδόσφαιρο του Μεξικού. Δεν θα είναι ο Μέσι, όμως είναι αριστεροπόδαρος, εκρηκτικός και έχει την ικανότητα να κάνει την τελική πάσα» εξηγεί ο Λα Βόλπε για έναν παίκτη που βρίσκεται στη διαδικασία να κερδίσει τον κόσμο…

Πηγή: gazzetta.gr

 


Πηγή