Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οικοδόμος, οδηγός φορτηγού, πρώτος σκόρερ

Η Εστρεμαδούρα μετρούσε τέσσερις αγώνες χωρίς νίκη και τρεις σερί ήττες, έχοντας βρεθεί στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Στο ματς με τη Ρέους, το τελευταίο χρονικά που έδωσε στην Σεγούνδα της Ισπανίας, βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 12′ και πήγε στα αποδυτήρια χάνοντας 1-0. Στο δεύτερο μέρος, ένας τύπος με το όνομα Ενρίκ Γκαγιέγο μπήκε αποφασισμένος να κλέψει την παράσταση. Σημείωσε τέσσερα γκολ από το 45′ μέχρι το 84′ και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε θρίαμβο για την ομάδα του.

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να πετυχαίνει ένας ποδοσφαιριστές τέσσερα τέρματα σε ένα ημίχρονο. Για την ακρίβεια, είχε να συμβεί στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας από τη σεζόν 2004-05. Μοιραία, λοιπόν, τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τον τύπο αυτόν. Κι όταν έμαθαν ότι στα 32 του όχι μόνο παίζει πρώτη φορά επαγγελματικά, αλλά και είναι πρώτος σκόρερ στην κατηγορία, κατάλαβαν ότι ο Ενρίκ Γκαγιέγο δεν είναι ο συνηθισμένος επιθετικός που βγάζει το ψωμί του κλωτσώντας το τόπι και ελπίζοντας κάποια στιγμή να παίξει στην Πριμέρα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094805172-0’); });

Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ο Γκαγιέγο λάτρεψε από μικρός το ποδόσφαιρο, ωστόσο αρκετές φορές φλέρταρε με το να το εγκαταλείψει. Για την ακρίβεια, από τα 16 μέχρι τα 20 δεν έπαιζε σε ομάδα, παρά μόνο με φίλους στο πάρκο για την διασκέδασή του. Το 2006-07 εντάχθηκε στην Μπουέν Παστόρ σε τοπικό πρωτάθλημα. Κατάφερε το 2009 να κάνει το βήμα για την τέταρτη κατηγορία, με τη φανέλα της Πρεμιά, αφού έδειξε συνέπεια στο σκοράρισμα για μια διετία στην Αλθαμόρα. Οι καλές του εμφανίσεις τον πήγαν στην Εσπανιόλ, η οποία όμως τον έστειλε αμέσως στη δεύτερη ομάδα της, η οποία έπαιζε στην Σεγούνδα Β, δηλαδή την τρίτη τη τάξει κατηγορία της χώρας. Δεν κατάφερε να καθιερωθεί και από εκεί πέρασε το 2010 στην Κορνεγιά, ξανά στην τέταρτη κατηγορία, την οποία οδήγησε ένα βήμα από την άνοδο.

Η ομάδα του δεν ανέβηκε, αλλά εκείνος πήρε μεταγραφή για τη Μπανταλόνα, έπαιξε για άλλη μια σεζόν στη Σεγούνδα Β με την Ολότ και επέστρεψε το 2015 στην Κορνεγιά. Έκανε μια τριετία με 46 γκολ, για να πάρει μεταγραφή τον Ιανουάριο του 2018 στην ομάδα που έμελλε να του αλλάξει την καριέρα. Την Εστρεμαδούρα. Οι «Αθουλγράνας» τότε έπαιζαν ακόμα στην τρίτη κατηγορία και έβγαλαν από τα ταμεία τους 200.000 ευρώ, ένα ποσό ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της λίγκας, πόσω μάλλον από τη στιγμή που ο παίκτης είχε μπει στα 32.

Το σκάουτινγκ που είχαν πραγματοποιήσει όμως έκανε λόγο για έναν σέντερ φορ ικανό να στείλει τη μπάλα στο πλεκτό με κάθε τρόπο και για έναν χαρακτήρα-διαμάντι, μαθημένο στα δύσκολα, ο οποίος μπορούσε να δώσει νέα πνοή στα αποδυτήρια και να εμπνεύσει τους νεότερους. Και είχαν δίκιο. Ο Γκαγιέγο, όλα αυτά τα χρόνια που περιφερόταν ανάμεσα στην τέταρτη και την τρίτη κατηγορία, έπρεπε με κάποιον τρόπο να ζήσει τα δύο του παιδιά. Έκανε παράλληλα διάφορες δουλειές. Επαγγελματίας οδηγός σε φορτηγό, οικοδόμος, κούριερ και εργάτης σε εταιρεία τοποθέτησης κλιματιστικών. Ίσως οι παράλληλες εργασίες του δεν του επέτρεπαν να αφιερωθεί όσο θα ήθελε στο ποδόσφαιρο, όμως δεν γινόταν αλλιώς. «Είναι ένα άτομο, στο οποίο ευτυχώς η ζωή δίνει τώρα όσα δεν του έδωσε η ποδοσφαιρική καριέρα στο παρελθόν, παρότι τα άξιζε», τόνισε ο Μανουέλ Φρανγκανίγιο, πρόεδρος των «Αθουλγράνας».

Μέσα σε δέκα μήνες, η Εστρεμαδούρα του άλλαξε τη ζωή. Τελείωσε την περσινή σεζόν με 28 γκολ (το πρώτο μισό στην Κορνεγιά) και οδήγησε την νέα του ομάδα στη Σεγούνδα. Ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζε σε επαγγελματική κατηγορία και φρόντισε από νωρίς να αποδείξει ότι ποτέ δεν είναι αργά. Ένα χατ-τρικ με την Μαχαδαόνδα, ένα καρέ με την Ρέους και μερικά ακόμα σκόρπια γκολ τον έχουν φέρει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 13 τέρματα, μια επίδοση αξιοζήλευτη σε κάθε κατηγορία! Όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του μαζί, έχουν πετύχει οκτώ. «Θεωρώ πως τα πράγματα συμβαίνουν επειδή πρέπει να συμβούν κι αν η ιστορία μου αποτελέσει παράδειγμα για τα άλλα παιδιά, αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Δεν ξέρω καν τι ρήτρα έχω, σκέφτομαι μόνο το παρόν», τονίζει στην El Pais ο ίδιος, ο οποίος έχει συμβόλαιο για δύο ακόμα χρόνια, όμως οι εμφανίσεις του έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον.

Εκτός από πραγματικός μαχητής, δείχνει και στοιχεία ολοκληρωμένου σέντερ φορ. Τρομερή αίσθηση του χώρου, εξαιρετικός με το κεφάλι, φονικό αριστερό. Όλα βρίσκονταν εκεί, απλά χρειαζόταν ο προπονητής και η ομάδα για να τα «ξεκλειδώσουν». Άλλωστε, ο 32χρονος επιθετικός δείχνει μέσα στο χορτάρι ότι ο χρόνος δεν είναι πάντα εχθρός. «Είμαι ένα άτομο που φροντίζω τον εαυτό μου και κάθε χρόνο αισθάνομαι καλύτερα. η ηλικία για μένα δεν έχει σημασία. Δεν βλέπω το τέλος της καριέρας μου. Θα συνεχίσω όσο αντέχει το σώμα μου. Και θα συνεχίσω να μάχομαι…».

localStorage.clear();


Πηγή