Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι πρώτες ποδοσφαιρικές ομάδες που ιδρύθηκαν στις μεγάλες χώρες

Γράφει

ο Παναγιώτης Παλλαντζάς

Οι ομάδες που κερδίζουν συνεχώς οπαδούς, είναι αυτές που κατακτούν τους τίτλους και έχουν καθιερωθεί ως μεγάλες. Ποιες ήταν, όμως, αυτές που έφεραν το ποδόσφαιρο στη χώρα τους;

Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία… Είναι οι πέντε μεγάλες ποδοσφαιρικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι χώρες με τα καλύτερα πρωταθλήματα, αυτά στα οποία παίζουν -επί πολλές δεκαετίες- οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές.

Ο καθένας, ακόμη κι αν δεν είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, μπορεί να αναφέρει ονόματα ομάδων που ανήκουν στην κάθε χώρα από αυτές τις πέντε, αλλά ακόμη και κάποιος φανατικός ποδοσφαιρόφιλος δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στο ποιες είναι οι πρώτες ομάδες που ιδρύθηκαν σε αυτές τις χώρες. Πάμε, επομένως, να δούμε τις απαντήσεις…

Αγγλία: Είναι η χώρα που καμαρώνει ότι ανακάλυψε το ποδόσφαιρο, αν και έχουν κυκλοφορήσει κι άλλες εκδοχές, οπότε ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι η δική της πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε, θα ήταν και η πρώτη του κόσμου. Το όνομα της; Sheffield FC.

Είναι, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ομάδα του Σέφιλντ και… ήρθε στη ζωή το 1857 από δύο μέλη του συλλόγου κρίκετ της περιοχής, τους Ναθάνιελ Κρέσγουικ και Γουίλιαμ Πρεστ. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ομάδας έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στα πρώτα χρόνια της, αφού έπαιζε ποδόσφαιρο με βάση τους «κανόνες του Σέφιλντ».

Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν είχε ιδρυθεί ακόμη και έτσι σε κάθε περιοχή είχαν και διαφορετικούς κανόνες… Η ομάδα, επομένως, έπαιζε μόνο με άλλες ομάδες της περιοχής και το πρώτο της ματς έξω από την πόλη της το έδωσε το 1865 με αντίπαλο τη Νότιγχαμ.

Ήταν ένα ματς με… 18 εναντίον 18 και έγινε με τους κανόνες του Νότιγχαμ, με τη Σέφιλντ τελικά να μπαίνει υπό την αιγίδα -και τους κανονισμούς- της αγγλικής ομοσπονδίας το 1878.

Κορυφαία αγωνιστική στιγμή της ιστορίας της είναι η κατάκτηση του ερασιτεχνικού κυπέλλου το 1904, κορυφαία στιγμή γενικά ήταν το 2007, όταν συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής και βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, έπαιξε φιλικά με Ίντερ και Άγιαξ, ενώ ο Πελέ ήταν στο γήπεδο της για να τιμήσει την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα.

Ιταλία: Οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά το ποια ήταν η πρώτη ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απονέμουν τη σχετική τιμή στην Torino F.C.C., αλλά τέτοια ομάδα δεν υπάρχει πια.

Γενικά, αυτό που έχει γίνει κοινά αποδεκτό στη γειτονική χώρα, είναι ότι η πιο… αρχαία ποδοσφαιρική ομάδα είναι η Τζένοα, με έτος ίδρυσης το 1893. Και από τότε μέχρι σήμερα, μάλλον έχει… ζήσει καλά.

Η Τζένοα έχει κατακτήσει εννιά φορές το πρωτάθλημα και αυτό τη φέρνει στην 4η θέση σε ό,τι αφορά τη λίστα των πρωταθλητών, έχοντας και ένα κύπελλο Ιταλίας (1937). Δέκα τίτλοι, δηλαδή, συνολικά για τους Ροσομπλού, όπως ονομάζονται λόγω των χρωμάτων τους (κόκκινο – μπλε), οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη κόντρα με τη συμπολίτισσα Σαμπντόρια και αμέσως μετά με τη Γιουβέντους.

Τουλάχιστον οπαδικά, γιατί αγωνιστικά η διαφορά ανάμεσα στα δύο κλαμπ είναι πολύ μεγάλη.

Ισπανία: Θα ήθελε πολύ να ήταν η Σεβίλλη, η οποία ιδρύθηκε το 1890, αλλά την πρόλαβε για ένα χρόνο η Ρεκρεατίβο Ουέλβα. Ομάδα της Ανδαλουσίας κι αυτή, αλλά σε αντίθεση με τη Σεβίλλη ή με τη Μπέτις δεν κατάφερε ποτέ να ταράξει τα νερά του ισπανικού ποδοσφαίρου και να πανηγυρίσει τίτλους.

Τρεις φορές πλησίασε σε κάτι τέτοιο, το 2003 που ήταν στον τελικό του ισπανικού κυπέλλου και το 1906 και 1918 που ήταν στον ημιτελικό, αλλά ως εκεί… Η κούπα δεν κατέληξε ποτέ σε αυτή και η Ουέλβα συνεχίζει να ζει με στόχο να επιστρέψει στα σαλόνια της La Liga, αφού προς το παρόν είναι στη Segunda Division B.

Με άσπρες-μπλε ρίγες στη φανέλα και λευκό σορτς, η Ρεκρεατίβο τιμάει πάντα τους Αλεξάντερ ΜακΚέι και Ρόμπερτ Ράσελ Ρος, τους δύο Σκωτσέζους που την ίδρυσαν, όταν εργάζονταν σε ανθρακωρυχείο της περιοχής.

Οσο για το πρώτο επίσημο παιχνίδι της; Ήταν με αντίπαλο τη Σεβίλλη, την οποία αντιμετώπιζε συχνά -και συνήθως τη νικούσε- εκείνα τα χρόνια στο τοπικό κύπελλο της Ανδαλουσίας. Η συνέχεια, βέβαια, της ιστορίας είναι εντελώς διαφορετική για τη μία και την άλλη ομάδα.

Γερμανία: Η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος όταν σκέφτεται ποια είναι η πρώτη γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε, είναι η Μόναχο 1860. Δεν είναι έτσι όμως…

Οι Βαυαροί όντως ιδρύθηκαν το 1860 αλλά ως ένας γυμναστικός σύλλογος και όχι ως ποδοσφαιρική ομάδα, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος «τίτλος» να περνάει στην BFC Germania 1888. Αν θέλουμε να το απλοποιήσουμε, θα γράψουμε Berliner Fußball Club.

Αυτό σημαίνουν τα αρχικά του και αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι είναι ομάδα από το Βερολίνο και έχει ως έτος ιδρυσης το 1888. Ιδρυτές ήταν ο 17χρονος Πολ Γέστραμ, τα τρία αδέρφια του και αρκετοί μαθητές του Askanischen Gymnasium, γράφοντας ιστορία με την απόφαση τους αφού το ποδόσφαιρο δεν ήταν διαδεδομένο στη Γερμανία εκείνη την εποχή.

Όπως και να έχει, η BFC Germania 1888 ήρθε στη ζωή και για δεκαετίες είχε ως μότο το ότι ήταν η πρώτη… ανεπίσημη πρωταθλήτρια της Γερμανίας, αφού το 1892 κατέκτησε την 1η θέση σε ένα τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν ομάδες από την περιοχή του Βερολίνου μόνο.

Γιατί; Επειδή δεν υπήρχαν άλλες. Κανονικό, επίσημο, αναγνωρισμένο τίτλο, πάντως, δεν έχει στην τροπαιοθήκη της, ενώ ποτέ δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της, περιοριζόμενη σε… μάχες στις τοπικές κατηγορίες.

Γαλλία: Η κυρίαρχη δύναμη στη Γαλλία την τελευταία 10ετία είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία δεν έχει πολλές δεκαετίες ζωής, ενώ στο παρελθόν τα πρωτεία είχε η Μαρσέιγ και παλαιότερα η Σεντ Ετιέν.

Όλες τους έχουν κατακτήσει τίτλους και έχουν κερδίσει οπαδούς, αλλά τα χρόνια της… Λε Χαβρ, ή απλά της Χάβρης, δεν τα έχει καμιά τους. Η ομάδα της Νορμανδίας ιδρύθηκε ως αθλητικός σύλλογος το 1872 και… μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική ομάδα δύο χρόνια αργότερα, προλαβαίνοντας και πάλι όλους τους υπόλοιπους.

Αυτό, το γεγονός δηλαδή ότι είναι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που ιδρύθηκε στη Γαλλία, θα ήταν και το… highlight της ιστορίας της, αν δεν υπήρχε η κατάκτηση του κυπέλλου το 1959, το οποίο παραμένει ο μοναδικός τίτλος της.

Και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη, μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια, εκτός κι αν βρεθεί και για τη Χάβρη κάποιος Άραβας με διάθεση να ξοδέψει πολλά λεφτά, όπως έγινε στην περίπτωση της Παρί Σεν Ζερμέν.


Πηγή