Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ουκρανία: Ποιον μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο της Ρωσίας «αγγίζουν» οι αμερικανικές κυρώσεις

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ενδέχεται να επηρεάσουν και ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν κατά της Ρωσίας, «ακουμπούν» και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Russia Today, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της της «ομάδας του στρατού» (πάνω από 77%) ανήκει στην τράπεζα Vnesheconombank (VEB), η οποία περιλαμβάνεται στη λίστα των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΤΣΣΚΑ αντιπροσώπευε την ομάδα του Σοβιετικού Στρατού, αλλά με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πέρασε σε ιδιωτικά χέρια. Το 2020, η VEB αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο του συλλόγου, παίρνοντας περισσότερο από το 77% των μετοχών.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στόχευαν σε περίπου 50 ρωσικές εταιρείες, θυγατρικές, πλοία και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων «μελών της ρωσικής ελίτ και των μελών των οικογενειών τους». Έρχονται ως μέρος της «πρώτης δόσης γρήγορων και αυστηρών» κυρώσεων του Τζο Μπάιντεν ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες κήρυξαν απόσχιση από την κυβέρνηση του Κιέβου το 2014.

Οι κυρώσεις ακολουθούν έναν άλλο γύρο μέτρων που επιβλήθηκαν τη Δευτέρα (21/2) με εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε στους Αμερικανούς τις περισσότερες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων, καθώς και εισαγωγών και εξαγωγών «οποιωνδήποτε αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας».


Πηγή