Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
«Ο Ολυμπιακός με τον Εμβιλά βρίσκει χαφ για πολλά χρόνια»

«Ο Ολυμπιακός με τον Εμβιλά βρίσκει χαφ για πολλά χρόνια»

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τον Γιαν Εμβιλά. Πρόκειται για έναν από τους πιο ποιοτικούς αμυντικούς μέσους της Ligue 1, ο οποίος όμως λόγω της πρόθεσης του Κλοντ Πιέλ να προχωρήσει σε ανανέωση, αλλά και του ακριβού του συμβολαίου βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου των «πρασίνων».

Οι «ερυθρόλευκοι» παρά τις υψηλές απαιτήσεις του πρώην παίκτη της Ίντερ και της Σάντερλαντ έχουν προκρίνει την περίπτωση του και καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Ο Αντουάν Σιρά, ο οποίος καλύπτει το ρεπορτάζ της Σεντ Ετιέν στο ιστορικό περιοδικό Onze μίλησε για τον 30χρονο άσο στο gazzetta.gr.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στα ατού του Εμβιλά, εξήγησε γιατί αποχωρεί από την Σεντ Ετιέν, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη αγωνιστική εικόνα του.

Ο Εμβιλά βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό. Γιατί θεωρείς τον παραχωρεί η Σεντ Ετιέν;

«Δύο είναι οι λόγοι που η Σεντ Ετιέν παραχωρεί τον Εμβιλά. Ο πρώτος έχει να κάνει με το οικονομικό κομμάτι. Η Σεντ Ετιέν θέλει να κερδίσει χρήματα η να ξοδέψει όσο το δυνατόν λιγότερα. Επίσης ο Εμβιλά έχει τεράστιο συμβόλαιο, από τα υψηλότερα στον σύλλογο. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον Κλοντ Πιελ. Από τις 19 Οκτωβρίου όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σεντ Ετιέν θέλει να προχωρήσει σε ανανέωση.

Ο Εμβιλά είναι 30 ετών και δεν βρίσκεται πλέον στα πλάνα του. Βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τους Καζρί και Μπουντεμπούζ. Για παράδειγμα δεν πήρε μέρος στην προετοιμασία. Επίσης δεν είναι στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν. Οι Καμαρά, Γιουσούφ και Νεγιού έχουν δείξει καλύτερα πράγματα».

Πόσο σημαντικός είναι για την Σεντ Ετιέν ο Εμβιλά;

«Ο Εμβιλά ήταν πολύς σημαντικό όταν μεταπήδησε στη Σεντ Ετιέν. Το 2018, ο τότε προπονητής της Σεντ Ετιέν, Ζαν-Λουίς Γκασέ ήταν εκείνος που του ζήτησε να έρθει στην ομάδα. Εκείνη την εποχή η Σεντ Ετιέν κινδύνευε με υποβιβασμό στην Ligue 2. Έφερε στην ομάδα την εμπειρία που διέθετε και συνέθεσε ένα αξιόλογο δίδυμο με τον Όλε Σέλνες, ο οποίος πλέον συνεχίζει στη κινεζική Σενζέν.

Tο τελευταίο εξάμηνο ωστόσο η απόδοση του δεν ήταν η ίδια. Η συνεισφορά του στο παιχνίδια είναι λιγότερο σημαντική. Εάν έμενε στη Σεντ Ετιέν θα έπρεπε ο Κλοντ Πιελ να τον χρησιμοποιήσει ως σέντερ μπακ».

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του και που υστερεί;

«Το κύριο χαρακτηριστικό του Εμβιλά είναι η διόραση του και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι. Είναι ο ιθύνων νους της ομάδας. Οι πάσες του είναι εξαιρετικές, δεν λυγίζει από την πίεση, ενώ πήρε μέρος στο Euro 2012 με την εθνική Γαλλίας. Επίσης έχει ευρωπαϊκές συμμετοχές στο Europa League με Ρεν, Ίντερ και Σεντ Ετιέν. Ξέρει πότε πρέπει να ‘παγώσει’ το παιχνίδι, ή πότε πρέπει να δώσει ώθηση τρέχοντας στην επίθεση.

Δεν κάνει πολλά στην επίθεση, αλλά με το χρόνια δεν ρισκάρει πολύ στις μεταβιβάσεις του. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως είναι ίσως λίγο πιο αργός στα 30 του. Διαμαρτύρεται πολύ σε κάποιες περιπτώσεις στους διαιτητές και επηρεάζεται από τον εκνευρισμό του».

Ποια είναι η εκτίμηση σου για το μέλλον του εάν τελικά υπογράψει στον Ολυμπιακό;

«Ο Εμβιλά μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ καλή κίνηση για τον Ολυμπιακό, ειδικά για τους νεότερους παίκτες που χρειάζονται ποδοσφαιριστές με εμπειρία και προσωπικότητα. Εάν ο Ολυμπιακός χρειάζεται για την επόμενη πενταετία έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποτελεί εγγύηση στα χαφ, ο Εμβιλά είναι ίσως ο κατάλληλος ποδοσφαιριστής γι’ αυτό».


Πηγή