Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ο ποδοσφαιριστής που γλίτωσε το θάνατο

Ο ποδοσφαιριστής που γλίτωσε το θάνατο

Πριν ο Χακίμ Αλ Αραΐμπι περπατήσει στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου της Μελβούρνης, όπου τον περίμεναν μέσα Ενημέρωσης και δεκάδες φίλοι, σταμάτησε στα αφορολόγητα για να αγοράσει τη σύζυγό του μερικά αρώματα. Ήταν 77 ημέρες χωρίς αυτήν. Ναι, 77 ημέρες από τη στιγμή που ο προγραμματισμένος μήνας του μέλιτος προς τις παραλίες της Ταϊλάνδης σταμάτησε πριν αρχίσει, καθώς οι αρχές της χώρας τον συνέλαβαν έπειτα από σήμα της Ιντερπόλ. Ποιος είναι όμως ο Αλ – Αραΐμπι;

Ένας 25χρονος αντιφρονούντας ποδοσφαιριστής από το Μπαχρέιν πρόσφυγας και κάτοικος Αυστραλίας. Όπως αποκάλυψε όλα ξεκίνησαν το 2011 κατά την διάρκεια άλλων εξεγέρσεων. Ο 17χρονος τότε Χακίμ αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας του είχαν συλληφθεί με αόριστες κατηγορίες και είχαν βασανιστεί φριχτά στις φυλακές. Ο ίδιος κατέρριψε την κατηγορία με ισχυρό άλλοθι υποστηρίζοντας πως έπαιζε μπάλα την ώρα του επεισοδίου. Μάταια…

Ο Χακίμ ήξερε πως δεν είχε καμία τύχη, έτσι δραπέτευσε από το Μπαχρέιν για την Αυστραλία ζητώντας άσυλο ως πρόσφυγας. Λίγες εβδομάδες αργότερα από δικαστήριο του Μπαχρέιν καταδικάστηκε ερήμην σε 10 χρόνια φυλακή! Στην Αυστραλία βρήκε και πάλι τους ρυθμούς του παρότι είχε αφήσει πίσω του όλη του την οικογένεια. Βρήκε συμβόλαιο στην Πάσκο Βάλε, ημιεπαγγελματική ομάδα και στις αρχές Νοεμβρίου 2018 παντρεύτηκε.

Από τις φυλακές της Ταϊλάνδης φώναζε: «Μη με στείλετε στο Μπαχρέιν. Θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν». Τα ουρλιαχτά του Χακίμ ενώ περπατούσε ξυπόλυτος στην αίθουσα του δικαστηρίου έφτασαν σε όλο τον πλανήτη. Η FIFA , η διεθνής αμνηστία στάθηκαν στο πλευρό του. Από τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2018 πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν την άμεση απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στην Αυστραλία. Καθημερινές ήταν και οι διαδηλώσεις στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϊ και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την έκθεση των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν αναφέρονται περιπτώσεις «αυθαίρετων ή παράνομων δολοφονιών από τις δυνάμεις ασφαλείας, υπάρχουν ισχυρισμοί περί βασανιστηρίων κρατουμένων, σκληρές και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες κράτησης, ​​αυθαίρετες συλλήψεις κλπ».

Το πρωί της Δευτέρας το δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο τον Αλ Αραΐμπι, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αμείλικτη πίεση που ασκήθηκε στην Ταϊλάνδη. Στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης τον περίμεναν πολλοί φίλοι και πολλά αγκαλιές. «Είναι εκπληκτικό να βλέπω όλους τους ανθρώπους εδώ και όλο τον λαό της Αυστραλίας να με στηρίζει» τόνισε, ευχαριστώντας την αυστραλιανή κυβέρνηση. «Αυτή είναι η χώρα μου. Δεν έχω ακόμα την ιθαγένεια, αλλά η χώρα μου είναι η Αυστραλία» τόνισε συγκινημένος.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή