Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο Τζιανλούκα Βιάλι -Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Πέθανε σήμερα (6/1) σε ηλικία 58 ετών, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τζιανλούκα Βιάλι, μετά από χρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ειδικότερα, ο θάνατος του Βιάλι προήλθε ύστερα από πενταετή μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος, με την κατάστασή του να επιδεινώνεται την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα και την οικογένειά του να σπεύδει σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου νοσηλευόταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζιανλούκα Βιάλι είχε παίξει μεταξύ άλλων σε Τσέλσι και Γιουβέντους, ενώ είχε αγωνιστεί και 56 φορές με το εθνόσημο της εθνικής Ιταλίας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής εργαζόταν στο προπονητικό επιτελείο του Ρομπέρτο Μαντσίνι κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του Euro 2020 από την Ιταλία, αλλά πρόσφατα παραιτήθηκε για να επικεντρωθεί στην τελευταία του μάχη με τον καρκίνο.

Το βιογραφικό του Τζιανλούκα Βιάλι -Σπουδαίος επιθετικός των 90ς

Ο Τζιανλούκα Βιάλι ξεκίνησε την καριέρα του στην Κρεμονέζε το 1980 στην πατρίδα του, την Ιταλία, όπου είχε 105 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας 23 γκολ. Οι εμφανίσεις του εντυπωσίασαν τη Σαμπντόρια η οποία τον απέκτησε το 1984, κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε 85 γκολ στο πρωτάθλημα, κατέκτησε 3 Κύπελλα Ιταλίας, τη Serie A και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Η μεγάλη μεταγραφή στη Γιουβέντους -Το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βιάλι μεταγράφηκε στη Γιουβέντους έναντι του παγκόσμιου ρεκόρ των 12,5 εκατομμυρίων λιρών το 1992. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας, τη Serie A, το Ιταλικό Σούπερ Καπ, το Champions League και το Κύπελλο UEFA.

Το πέρασμα στην Αγγλία

Το 1996 ο Ιταλός επιθετικός εντάχθηκε στην Τσέλσι και την επόμενη σεζόν έγινε μάνατζερ παικτών της Τσέλσι. Στην Αγγλία κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας, το Λιγκ Καπ, το Κύπελλο Κυπελλούχων και το UEFA Σούπερ Καπ.

Ενας από τους εννέα ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους

Είναι ένας από τους εννέα ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει τις τρεις κύριες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων και ο μοναδικός επιθετικός που το έχει καταφέρει.

Η πορεία του με την εθνική

Σε διεθνές επίπεδο, ο Τζιανλούκα Βιάλι εκπροσώπησε την Ιταλία σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 1986 στο Μεξικό και το 1990 στην πατρίδα του. Συμμετείχε επίσης στο Euro 1988, βοηθώντας την Ιταλία να φτάσει στον ημιτελικό ενώ παράλληλα επιλέχθηκε και στην καλύτερη 11αδα του τουρνουά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους κορυφαίους Ιταλούς σκόρερ

Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς καριέρας του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σημείωσε 259 γκολ σε επίπεδο συλλόγων, 16 γκολ με την εθνική ομάδα και 11 γκολ με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κάτω των 21 ετών της Ιταλίας. Συνολικά είχε 286 γκολ σε περισσότερες από 500 συμμετοχές, γεγονός που τον καθιστά τον δέκατο καλύτερο Ιταλό σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις.


Πηγή