Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 71-82: Αναζητείται… χημεία

Τα φιλικά παιχνίδια και δη αυτά με υψηλό βαθμό δυσκολίας προσφέρονται στους προπονητές προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα, να υπογραμμίσουν τις αδυναμίες και να τις διορθώσουν όσο περισσότερο μπορούν ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έδειξε σοβαρή έλλειψη «χημείας» σε άμυνα και επίθεση, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ενσωματώθηκαν στην ομάδα και οι διεθνείς παίκτες. Αν μη τι άλλο οι «πράσινοι» χρειάζονται χρόνο μέχρι να «δέσουν» και να μάθει ο ένας τον άλλον ώστε να υπάρξουν συνεργασίες και στις δύο πλευρές του παρκέ. Παρόλα αυτά έδειξαν ότι το αμυντικό πρόβλημα θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά, αφού υπήρξαν στιγμές που η Μακάμπι έκανε ό,τι ήθελε τον Παναθηναϊκό και έδειξε εξαιρετικά στοιχεία δύο εβδομάδες πριν από το τζάμπολ της EuroLeague.

Από την Παναθηναϊκό ο Ταϊρίς Ράις ήταν η πιο αξιόπιστη λύση στην επίθεση του πρώτο ημιχρόνου, ενώ στο δεύτερο μισό που βελτιώθηκε κάπως η αμυντική λειτουργάι βοήθησαν οι Τόμας και Φριντέτ. Από την Μακάμπι, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έδειξε ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω του ο Σφαιρόπουλος, ο οποίος δεν είχε στην διάθεσή του για αυτό το τουρνουά και τους Έισι, Κολεϊάρο και Κάσπι.

Το ματς

Το αμυντικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλο στο ξεκίνημα του αγώνα. Η Μακάμπι παίζοντας μυαλωμένα, ορθολογικά, με υπομονή, αλλά και… ταχύτητα σκέψης κατάφερε να αποσυντονίσει τους «πράσινους» οι οποίοι έδειξαν να αιφνιδιάζονται από τα πρώτα λεπτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δίλεπτο η Μακάμπι είχε βρεθεί στο +8 (10-2) και έκτοτε οι νταμπλούχοι το μόνο που έκαναν ήταν να «κυνηγούν» στο σκορ.

Βέβαια ο Αργύρης Πεδουλάκης προσπάθησε να βρει χημεία αλλάζοντας συνέχεια τα σχήματα ωστόσο το πρόβλημα ήταν τεράστιο κάτω από το καλάθι. Οι ψηλοί της Μακάμπι είχαν στήσει… πάρτι στην «πράσινη» ρακέτα καιπότε με τον Μπλακ και πότε με τον Χάντερ έλεγχαν απόλυτα την εναέρια κυκλοφορία. Και να ‘ταν μόνο αυτό; Από τη στιγμή που ήταν ολοφάνερη η έλλειψη χημείας για τους «πράσινους» (ειδικά μετά και την επιστροφή των διεθνών οι οποίοι δεν είχαν κάνει περισσότερες από τρεις προπονήσεις με όλη την ομάδα) το έργο της Μακάμπι απλοποιήθηκε. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (14π. στο α’ μέρος) είχε αναλάβει δράση από την περιφέρεια (5/9 τρίποντα η Μακάμπι και 22/32 εντός παιδιάς) με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει και τους 13 πόντους (36-49 στο 17′).

Επιθετικά ο Ταϊρίς Ράις είχε «κουβαλήσει» τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο (17 πόντοι με 6/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/2 βολές) αλλά ήταν… απελπιστικά μόνος του. Εξαίρεση κάποια ξεσπάσμα του Παπαπέτρου (9π., 1/2 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 1/1 βολή) ωστόσο δεν υπήρχε βοήθεια από τους υπόλοιπους παίκτες. Μπορεί να βελτιώθηκε αισθητά το ποσοστό σε τρίποντα (6/13 στο α’ μέρος) και βολές (7/9 στο α’ μέρος) αλλά η αδυναμία στα ριμπάουντ (8-14 στο ημίχρονο) και η έλλειψη λύσεων έδωσαν στην Μακάμπι (που έπαιζε χωρίς Καλοϊάρο, Κάσπι, Έισι) τον πρώτο λόγο στο ματς. Ο Φριντέτ χρησιμοποιήθηκε πολύ λίγο στο πρώτο ημίχρονο (σ.σ. λιγότερο από 8 λεπτά), με όλη την άμυνα της Μακάμπι να προσαρμοζόταν πάνω του (με δύο παίκτες και δυναμικά hedge out) με αποτέλεσμα να του «κόψει» κάθε επαφή με το καλάθι.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Μπορεί να βελτιώθηκε αμυντικά ο Παναθηναϊκός και να δέχθηκε μόλις 14 πόντους ωστόσο πήρε κάκιστο βαθμό στην επίθεση με αποτέλεσμα να βρεθεί με τη ληξη της 3ης περιόδου στο -14 (56-70). Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να βρουν «χημεία» ούτε στην επίθεση, παρά τα ουκ ολίγα σχήματα που δοκίμασε ο Πεδουλάκης. Τόσο ψηλά (με Παπαπέτρου στο ‘δύο’, Τζόνσον στο ‘τρία’, Τόμας στο ‘τέσσερα’, Μήτογλου στο ‘πέντε’) όσο και με «κοντά» έχοντας στην ίδια πεντάδα Καλάθη-Ράις ή Καλάθη-Φριντέτ. Τα εύσημα πρέπει να πάνε στην άμυνα της Μακάμπι, αφού οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου κυνήγουσαν με… μανία όλα τα «hustle plays» ενώ δεν άφηναν τους «πράσινους» να πάρουν ούτε την… παραμικρή ανάσα.

Στην τέταρτη περίοδο οι νταμπλούχοι Ελλάδας προσπάθησαν να κάνουν όλα όσα δεν είχαν κάνει στα τρία προηγούμενα δεκάλεπτα. Όπερ και σημαίνει να παίξουν… άμυνα. Λίγο η αγωνιστική άνοδος του Φριντέτ ο οποίος κέρδιζε φάουλ τα οποία και μετέτρεπε σε πόντους από τη γραμμή των βολών και λίγο κάποιες προσπάθειες του Τόμας, έφεραν τον Παναθηναϊκό στο 67-75 ενώ στη συνέχεια έχασε σε δύο περιπτώσεις την ευκαιρία να μειώσει περισσότερο.

Τα δεκάλεπτα: 20-24, 45-54, 56-70, 71-82

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή