Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ποια είναι η νορβηγική Ρόζενμποργκ, πιθανή αντιπάλος της ΑΕΚ

Η κληρωτίδα έφερε την ΑΕΚ μπροστά στον νικητή του ζευγαριού Ρόζενμποργκ-Σέλτικ για τον Γ΄ Προκριματικό Γύρο του Champions League και αυτό είναι το προφίλ της ιστορικής ομάδας από την Νορβηγία που απέλυσε πριν από τέσσερις μέρες τον προπονητή της.

Η Ρόζενμποργκ θεωρείται μακράν η πιο πετυχημένη ομάδα στη Νορβηγία έχοντας στο παλμαρέ της 25 πρωταθλήματα, εκ των οποίων τρία συνεχόμενα από το 2015. Η ομάδα από το Τρόντχαϊμ έχει στεφθεί επίσης 11 φορές Κυπελλούχων, ενώ αριθμεί και 3 Σούπερ Καπ. Οι «Troillongan» έχουν πάρει 11 φορές μέρος στους ομίλους του Champions League με αποκορύφωμα την πρόκριση τους στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης τη σεζόν 1996/97.

Ο νορβηγικός σύλλογος κατέκτησε το πρωτάθλημα την περυσινή τερματίζοντας με εφτά βαθμούς διαφορά σε σχέση με τη δεύτερη Μόλντε, ενώ αποκλείστηκε από την Βαλερένγκα στα προημιτελικά. Στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, υπολειπόμενη δύο βαθμών σε σχέση με την πρωτοπόρο Μπραν μετά τη συμπλήρωση 16 αγωνιστικών. Επίσης προκρίθηκε στους «8» του Κυπέλλου αποκλείοντας στα προημιτελικά την Οντ Γκρένλαντ (στη διαδικασία των πέναλτι).

Η RBK στον Α΄ Προκριματικό Γύρο του Champions League υπερκέρασε το εμπόδιο της ισλανδικής Βαλούρ, καταφέρνοντας να ανατρέψει το 1-0, σκορ με το οποίο ηττήθηκε στην Ισλανδία σε 3-1 στο «Λέρκενταλ».

Απολύθηκε ο προπονητής Ινγκέμπριγκτσεν

Ο Κάρε Ινγκέμπριγκτσεν, ο οποίος βρισκόταν για μια πενταετία στον πάγκο του νορβηγικού συλλόγου, εντελώς αιφνιδιαστικά και αφού μόλις είχε ολοκληρωθεί η προπόνηση ενόψει του αγώνα για το Champions League με τη Σέλτικ, ειδοποιήθηκε για τον τερματισμό της συνεργασίας του με τη Ρόζενμποργκ.

«Ένιωσα έκπληκτος, διότι δεν υπήρχαν σημάδια» δήλωσε χαρακτηριστικά. Χρέη υπηρεσιακού τεχνικού ανέλαβε ο Ολλανδός προπονητής της ακαδημίας Ρίνι Κούλεν.

Οι παίκτες-κλειδιά

Ο πρώην φορ της Άρσεναλ, αλλά και των Γιουβέντους, Βόλφσμπουργκ, Νίκλας Μπέντνερ, αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της Ρόζενμποργκ. Ο 30χρονος άσος έχει σκοράρει στο πρωτάθλημα 4 γκολ σε 15 ματς, ενώ βρήκε δίχτυα δύο φορές με πέναλτι στη ρεβάνς με τη Βαλούρ. Πρώτος σκόρερ στη φετινή σεζόν είναι ο πρώην παίκτης της Σεντ Ετιέν, Αλεξάντερ Σέντερλουντ με 6 γκολ.

Ο Νορβηγός διεθνής συνθέτει ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Δανό στράικερ. Πολύτιμη επίσης θεωρείται η συνεισφορά του μέσου Κόνραντσεν, ο οποίος εκτός από τον δημιουργικό τομέα, δίνει λύσεις και στο σκοράρισμα έχοντας πετύχει τέσσερα γκολ. Παράλληλα, ο 18χρονος, Ερικ Μπότχαϊμ, θεωρείται σπουδαίο ταλέντο. Κόντρα στην Τρόμσο μάλιστα σημείωσε το πρώτο του γκολ.

Το μεταγραφικό πάρε – δώσε

Οι νέες προσθήκες της Ρόζενμποργκ αφορούν ουσιαστικά ποδοσφαιριστές των οποίων έληξε ο δανεισμός του σε άλλους συλλόγους και επέστρεψαν στο «Λέρκενταλ». Πρόκειται για τον 18χρονο Νιγηριανό σέντερ μπακ, Ιγκό Ογκμπού, τον τερματοφύλακα Λουντ, τον φορ Χέλμεσεν, αλλά και τον αριστερό μπακ Γκέρσμπαχ που αγωνιζόταν στη Λανς. Παρελθόν από την Ρόζενμποργκ αποτελεί ο αριστερός εξτρέμ Ζεκινί, του οποίου ο δανεισμός από την Φιορεντίνα ολοκληρώθηκε, ενώ ο στόπερ Ράσμουσεν μεταπήδησε στην ιταλική Έμπολι.

Το γήπεδο: Λέρκενταλ Στάντιον

Από τα πλέον ιστορικά γήπεδα στη Σκανδιναβία. Το «Λέρκενταλ» έχει χωρητικότητα 21.405 θεατών, ενώ τελευταία φορά ανακαινίστηκε το 2002. Στα ευρωπαϊκά ματς της Ρόζενμποργκ συνήθως είναι κατάμεστο και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται βατή έδρα.

Δείτε στιγμιότυπα από την επικράτηση της Ρόζενμποργκ με 3-1 επί της Βάλουρ με τον Μπέντνερ να σκοράρει με πέναλτι το γκολ που έδωσε την πρόκριση στους Νορβηγούς.

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή