Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ποιος είναι ο Ελβετός δικηγόρος που θα σφυρίξει το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Ο Αντριέν Γιάκοτετ, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι ο δεύτερος Ελβετός διαιτητής μετά τον Σαν Φενταγί, που θα «σφυρίξει» στη Super League αναλαμβάνοντας την επικίνδυνη αποστολή του μεγάλου κυριακάτικου ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

O Γιάκοτετ είναι διεθνής διαιτητής από το 2011, έχοντας προβιβασθεί στη δεύτερη κατηγορία της UEFA, ενώ μιλάει έξι γλώσσες, αγγλικά γερμανικά, γαλλικά, καταλανικά, ισπανικά και ιταλικά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094805172-0’); });

Ο 35χρονος ρέφερι πριν από μερικά χρόνια είχε μιλήσει για το πως ασχολήθηκε με την διαιτησία.

«Έπαιζα ποδόσφαιρο όταν ήμουν μικρός. Έπαιρνα μέρος σε τουρνουά Νέων που διαρκούσαν για δύο μέρες κάθε χρόνο. Ως μέλη της ομάδας αγωνιζόμασταν στα παιχνίδια, ενώ βοηθούσαμε τον σύλλογο. Πουλούσαμε χοτ-ντογκ ή ενεργούσαμε ακόμη και ως διαιτητές στα παιδικά ματς. Προτιμούσα το τελευταίο. Αποδείχθηκε σπουδαία επιλογή γιατί στη συνέχεια αποφάσισα να παρακολουθήσω διαιτητικά σεμινάρια και να κάνω καριέρα στη διαιτησία. Δεν είχα φανταστεί ωστόσο που θα με βγάλει αυτός ο δρόμος».

Ο Γιάκοτετ είχε δείξει μια άλλη πτυχή του ταλέντου του, ως τραγουδιστής σε μπάντα.

«Τραγουδούσα ‘α καπέλα’ σε ένα συγκρότημα, όμως ήταν δύσκολο να συνδυάσω και τα δύο χόμπι από την στιγμή που αυτό έπρεπε να συμβεί στα Σαββατοκύριακα.

Έπρεπε να οργανώνω συναυλίες και να κάνω προπονήσεις για να διευθύνω αγώνες. Ήταν δύσκολο να αποφασίσω τι θέλω αφού η μουσική πάντα ήταν κομμάτι της ζωής μου. Η διαιτησία αποτελούσε μια νέα πρόκληση. Ήθελα να προσπαθήσω κάτι καινούργιο. Για αυτό αποφάσισα να γίνω διαιτητής και δεν κοίταξα ποτέ πίσω μου».

Ο Γιάκοτετ σημείωσε πως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του δικηγόρου για να αφοσιωθεί στη διαιτησία.

«Το να συνδυάζεις την διαιτησία με την δουλειά σου και την προσωπική ζωή δεν είναι πάντα εύκολο. Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την δουλειά μου και να εργαστώ στο νομικό τμήμα μιας τράπεζας για 12 ώρες κάθε εβδομάδα. Έτσι έχω χρόνιο και ευελιξία για να ξοδέψω χρόνο με την οικογένεια μου».

Ο Ελβετός ρέφερι παράλληλα αναφέρθηκε στην φιλοσοφία, αλλά και τους προσωπικούς στόχους του.

«Θέλω να συγκεντρώνομαι πάντα στο επόμενο ματς που ‘σφυρίζω’. Πιστεύω το πιο σημαντικό είναι να συνεχίζω να δουλεύω σκληρά και να απολαμβάνω τα ματς. Ασφαλώς το να είσαι διαιτητής σε πιο απαιτητικά ματς αυξάνει τις προσδοκίες που υπάρχουν. Είμαι όμως έτοιμος για τέτοιου είδους προκλήσεις.

Πάντα διαχωρίζω τους στόχους από τα όνειρα. Θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Σε ότι αφορά την εξέλιξη μου ως διαιτητής είμαι ρεαλιστής. Είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, όμως θα έλεγα ψέματα αν δεν ήθελα να βρίσκομαι στην ελίτ της διαιτησίας διευθύνοντας αναμετρήσεις για το Champions League».

Ο διαιτητής του μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του πριν από τα ματς.

«Πρέπει να προγραμματίζεις τις προπονήσεις σου και να τρέχεις συχνά. Δεν είναι αρκετό να τρέχεις απλά για 90 λεπτά. Στην Ελβετία, αλλά και σε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουμε έναν προπονητή που προετοιμάζει τις προπονήσεις μας.

Δεν αρκεί όμως μόνο το κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Θα πρέπει οι διαιτητές να μελετούν και άλλα προγράμματα όπου αναλύονται πολλά στοιχεία των αγώνων. Επίσης η αυτοκριτική είναι σημαντική για να βελτιώνεσαι. Την μέρα που θα σταματήσεις να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι τότε θα γίνεις χειρότερος. Επίσης χρειάζεται και η τύχη. Πολλές φορές καλείσαι να πάρεις αποφάσεις για αναπάντεχες καταστάσεις. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο του 2016 ο Αντριέν Γιάκοτετ σε αναμέτρηση μεταξύ της Βαλένθια και της Τσέλσι για το Champions League U19 ακύρωσε γκολ των Ισπανών που επιτεύχθηκε με πέναλτι μολονότι η μπάλα είχε περάσει την γραμμή. Μάλιστα ο Γκάρι Νέβιλ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη απόφαση ως σκάνδαλο!

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή