Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Πώς το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Πώς το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μεγάλο ήταν το παιχνίδι που παίχτηκε τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν την πραγματοποίηση των εθνικών εκλογών, στο πεδίο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ομάδων της Super League 1. Οι κάλπες βγάζουν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, η οποία παίρνει και την αυτοδυναμία και τη… σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ ήταν κοντά σε συμφωνία με την ΕΡΤ, με ποσό κοντά στα 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ στο… παιχνίδι μπήκαν τόσο ο ΟΦΗ όσο -και κυρίως- η ΑΕΚ. Η Ένωση ζήτησε όσα χρήματα θα εισπράξει και ο έτερος «δικέφαλος», κάνοντας δυναμική είσοδο στη διαπραγμάτευση, με τους όρους της να γίνονται τελικά δεκτοί. Ωστόσο, και για τους τρεις δεν είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει το deal. Αυτό έχει να με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η οποία καλείται να αποφασίσει για το εάν η συμφωνία αυτή με αυτές τις τρεις ΠΑΕ θα επισφραγιστεί και επίσημα.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Μαξίμου, την Παρασκευή (05/07), όπου αναφερόταν: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα 5.7.2019 παρουσία του Πρωθυπουργού ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού Πρωταθλήματος. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νικόλαος Παππάς, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Ιωάννης Δρόσος.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι συνεργασίες της ΕΡΤ με ομάδες της Super League 1 και Super League 2. Η ΕΡΤ προσφέρει στο ελληνικό κοινό δωρεάν πρόσβαση στο λαοφιλέστερο αθλητικό προϊόν. Μετά μάλιστα την αναδιάρθρωση των ελληνικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων και την εισαγωγή αγώνων play off και play on, το πρωτάθλημα της Super League 1 αποκτά ακόμη μεγαλύτερο αθλητικό και τηλεοπτικό ενδιαφέρον.

Στη συνάντηση εγκρίθηκαν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ έναντι της Super League 2. Επίσης, αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για την απόκτηση του συνόλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους από την δημόσια τηλεόραση. Για όλες τις περιπτώσεις ζητήθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ, σε συνεδρίασή του μετά τις εκλογές, και πάντως έγκαιρα ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Ωστόσο, όπως έγινε σαφές, εκτός από το περίεργο του όρου play on, το να γίνουν πραγματικότητα τα deal με τους δύο «δικέφαλους» και τους Κρητικούς, προϋποθέτει την έγκριση της επόμενης κυβέρνησης. Που δεν είναι σίγουρο εάν η ΝΔ θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, η Nova ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της λίγες ώρες αργότερα από αυτήν του Μαξίμου ότι οι συνδρομητές της «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους αγώνες της ΑΕΚ και την περίοδο 2019-20, καθώς δεν τίθεται θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της “κιτρινόμαυρης” ΠΑΕ.

Η ΑΕΚ συνεχίζει την προετοιμασία της στην Πολωνία και μετράει αντίστροφα για το πρώτο φιλικό της σεζόν με αντίπαλο την Γκόρνικ Ζάμπρζε, το οποίο οι συνδρομητές της Nova θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν την Κυριακή στις 18:00 (Novasports1HD), όπως και όλους τις φιλικούς αγώνες προετοιμασίας που θα δώσουν οι “κιτρινόμαυροι”.

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων της ΑΕΚ θα συνεχιστούν σε… ευρωπαϊκό φόντο, καθώς η Nova έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα της εντός έδρας αναμέτρησης της Ένωσης στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Βεβαίως, οι συνδρομητές της Nova θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τους αγώνες πρωταθλήματος της ΑΕΚ και την περίοδο 2019-20, καθώς δεν τίθεται θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της “κιτρινόμαυρης” ΠΑΕ».

Αναφορικά με το ζήτημα του ΠΑΟΚ, η συνδρομητική τηλεόραση διευκρίνισε ότι «σε εκκρεμότητα τα τηλεοπτικά δικαιώματα» των νταμπλούχων Ελλάδας.

Με άλλα λόγια, ο «δικέφαλος» του Βορρά αυτήν τη στιγμή είναι στον… αέρα, καθώς δεν είναι σίγουρο τι θα συμβεί με τα τηλεοπτικά του δικαιώματα. Περίπου στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο ΟΦΗ, ενώ η ΑΕΚ μπήκε σε μια κατάσταση που για την ίδια μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι και win-win, καθώς είτε θα εισπράξει τα χρήματα της ΕΡΤ, δηλαδή 7,5 εκατ. ανά σεζόν, είτε θα μείνει στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ από το συνδρομητικό κανάλι για την ερχόμενη σεζόν, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Με άλλα λόγια, εξασφαλισμένη είναι μόνο η Super League 2, βάσει και των δεσμεύσεων που υπάρχουν από πέρσι, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση. Και όφειλε η ΕΡΤ και η όποια κυβέρνηση εκλεγεί, να την εφαρμόσει.


Πηγή