Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ρωσία: Οι συνέπειες που θα έχει στον αθλητισμό για την εισβολή της στην Ουκρανία

Η εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να έχει σημαντικές συνέπειες για τη Ρωσία στον αθλητισμό, όπως φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις των πρωταγωνιστών.

Η αθλητική κοινότητα αντέδρασε στην απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να εισβάλει στην Ουκρανία και όλα δείχνουν ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις γι’ αυτό. Εκτός από τη διαφαινόμενη απώλεια φιλοξενίας του τελικού του Champions League, οι πιλότοι της Formula 1, με πρώτο τον Σεμπάστιαν Φέτελ, υπογράμμισαν ότι θα ήταν «λάθος» να αγωνιστούν εκεί εφέτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία εξαπέλυσε μια ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία από ξηρά, θάλασσα και αέρα, πυροδοτώντας άμεσες αθλητικές συνέπειες.

Ο τελικός του Champions League έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη τον Μάιο, ωστόσο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η UEFA πρόκειται να μεταφέρει τον αγώνα σε άλλο χώρο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Αλέξάντερ Τσέφεριν, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Παρασκευή (25/2), προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Ο καταληκτικός αγώνας επρόκειτο να διεξαχθεί στο στάδιο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης -γνωστό ως «Gazprom Arena»- μετά από συμφωνία χορηγίας με την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, η οποία είναι χορηγός και στο Champions League. Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο πως θα γίνει τελικά εκεί ο αγώνας που θα κρίνει το τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γερμανική ομάδα ποδοσφαίρου, Σάλκε, που είχε 15ετή συνεργασία με την Gazprom, ανακοίνωσε την αφαίρεση του λογότυπου της εταιρείας από τη φανέλα της, ενώ ο Ματίας Βάρνιγκ, διευθύνων σύμβουλος της Nord Stream 2 AG, εγκατέλειψε τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου (η Nord Stream 2 AG ανήκει στην Gazprom).

Το διοικητικό όργανο του τένις Ανδρών (ΑΤΡ) ανακοίνωσε ότι το ATP Challenger της επόμενης εβδομάδας στη Μόσχα δεν θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των παικτών και την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα διεθνή ταξίδια.

Αθλητές από διάφορα αθλήματα εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για ένα ταξίδι στη Ρωσία.

Ο τέσσερις φορές πρωταθλητής της Formula 1, Σεμπάστιαν Φέτελ, δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο γκραν πρι του Σεπτεμβρίου στο Σότσι, προσθέτοντας ότι θα ήταν «λάθος» να αγωνιστεί κανείς στη Ρωσία. Ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Μαξ Φερστάπεν, συμφώνησε μαζί του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διοικητικό όργανο του αθλήματος είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, χωρίς όμως να αναφερθεί σε πιθανή μετακίνηση του ρωσικού gp.

Επίσης, η εισβολή καταδικάστηκε επίσης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση παραβίασε την Ολυμπιακή Εκεχειρία που ισχύει επί του παρόντος μέχρι τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου μήνα.

Μεγάλες αντιδράσεις στον χώρο του αθλητισμού για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σε κοινή ανακοίνωση των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Τσεχίας ζητήθηκε να μην διεξαχθούν τα πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του επόμενου μήνα στη Ρωσία.

«Οι υπογράφοντες σε αυτήν την έκκληση δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στη Ρωσία και να δώσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες εκεί. Η στρατιωτική κλιμάκωση που παρατηρούμε συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες και σημαντικά χαμηλότερη ασφάλεια για τις εθνικές μας ομάδες ποδοσφαίρου και τις επίσημες αποστολές», ανέφερε η ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πολωνία πρόκειται να αγωνιστεί στη Ρωσία στις 24 Μαρτίου με τους νικητές να φιλοξενούν είτε τη Σουηδία είτε τους Τσέχους πέντε ημέρες αργότερα.

Η Euroeague, με τη σειρά της, στην οποία αγωνίζονται ομάδες από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ανέφερε ότι η διοργάνωση θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί, εκτός εάν κυβερνητικές αποφάσεις εμποδίσουν τη διεξαγωγή αγώνων.

«Οι 18 σύλλογοι που συμμετέχουν στη EuroLeague θα συναντηθούν αύριο για να αναλύσουν περαιτέρω την εξέλιξη των γεγονότων και να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες, εάν χρειαστεί», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Euroleague.

Πάντως, η Euroleague ανακοίνωσε την αναβολή των αγώνων της 27ης ημέρας, στους οποίους συμμετείχαν ρωσικές ομάδες, δηλαδή: Μπάγερν Μονάχου – ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια – Ούνικς Καζάν.

Η World Athletics καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και είπε ότι ο πρόεδρός της Σεμπάστιαν Κόε επικοινώνησε με τον ανώτερο αντιπρόεδρο Σεργκέι Μπούμπκα και την Ουκρανική Ομοσπονδία Στίβου για να προσφέρουν υποστήριξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισβολή επηρέασε επίσης τα αθλητικά γεγονότα στην Ουκρανία. Οι αγώνες ποδοσφαίρου στη χώρα έχουν διακοπεί λόγω της επιβολής του στρατιωτικού νόμου, αφήνοντας αποκλεισμένους τον Ιταλό προπονητή της Σαχτάρ Ντονέτσκ, Ρομπέρτο ντε Τσέρμπι, το επιτελείο του, αλλά και 13 Βραζιλιάνους παίκτες.

Ο γεννημένος στη Βραζιλία Ουκρανός επιθετικός, Μάρλον Τζούνιορ Μοράες, ανέφερε ότι ήταν «κρατούμενοι στο Κίεβο», ενώ περίμεναν μια λύση για να φύγουν από τη χώρα. «Προσευχηθείτε για εμάς», έγραψε χαρακτηριστικά στο Instagram.


Πηγή