Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τέλος τα τρανς άτομα από τους γυναικείους αγώνες στίβου -Και με τη «βούλα» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σε τρανς άτομα που έχουν περάσει την εφηβεία, να συμμετέχουν σε γυναικείους αγώνες.

Η World Athletics ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/3) ότι το Συμβούλιο της ψήφισε τον αποκλεισμό από το υψηλότερο επίπεδο συναγωνισμού διεμφυλικών, που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αλλαγής φύλου -από άνδρα σε γυναίκα- μετά την ηλικία των 18 ετών. Το «στοπ» αυτό θα μπει από τις 31 Μαρτίου και έπειτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου ψήφισε επίσης τη μείωση της μέγιστης ποσότητας τεστοστερόνης πλάσματος για αθλητές με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSD) στο μισό και συγκεκριμένα στα 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο -από 5 που ήταν πριν.

Οι αυστηρότεροι κανόνες θα επηρεάσουν αθλητές του DSD όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800 μ., Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200 μέτρα, Κριστίν Μπομά, αλλά και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 800 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος σώματος, Σεμπάστιαν Κόου, είπε επί του θέματος ότι: «Όπου η επιστήμη είναι ανεπαρκής για να δικαιολογήσει τη διατήρηση της καταστολής της τεστοστερόνης για τρανς άτομα, το συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει να καθοδηγείται από την πρωταρχική μας αρχή, που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούμε με κάθε συνείδηση ​​να αφήσουμε τους κανονισμούς μας για τρανς άτομα, όπως ήταν στα 5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο για τουλάχιστον ένα χρόνο, όταν δεν ήμασταν σίγουροι για τον αντίκτυπο που θα είχε σε όλους τους κλάδους μας. Πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε περισσότερα και πρέπει να μάθουμε περισσότερα τώρα», πρόσθεσε ο Κόου.


Πηγή