Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Τελικός Champions League: Συνελήφθησαν 68 άτομα -Γιατί δημιουργήθηκαν επεισόδια έξω από το «Stade de France»

Χαοτικές οι σκηνές στο εθνικό στάδιο της Γαλλίας πριν και κατά τη διάρκεια του τελικού του Champions League, το βράδυ του Σαββάτου.

Οι Γάλλοι υπουργοί κατηγόρησαν τους οπαδούς της Λίβερπουλ για τα προβλήματα, ενώ ρεπόρτερ του Sky Sports που βρισκόταν στα επεισόδια, υποστήριξε πως οι φίλαθλοι των «ρεντς» ήταν απολύτως συνεπείς στην ώρα τους και δεν δημιούργησαν προβλήματα, ενώ αυτοί που προσπάθησαν να μπουν στο στάδιο του τελικού ήταν Γάλλοι νεαροί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με καθυστέρηση 36 λεπτών ξεκίνησε ο τελικός του Champions League

Ο τελικός μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε με καθυστέρηση 36 λεπτών, αφού η αστυνομία προσπάθησε να συγκρατήσει τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Stade de France χωρίς εισιτήρια, ενώ ορισμένοι κάτοχοι εισιτηρίων παραπονέθηκαν ότι δεν τους άφησαν να μπουν, όπως αναφέρει το Reuters.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν εικόνες νεαρών ανδρών, οι οποίοι δεν φαινόταν να φορούν τις κόκκινες φανέλες της Λίβερπουλ, να πηδούν τους φράχτες του σταδίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω, μεταξύ των οποίων και παιδιά, δέχθηκαν δακρυγόνα από τα ΜΑΤ, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters.

Ορισμένοι αστυνομικοί των ΜΑΤ μπήκαν στο στάδιο, ενώ άλλοι επιτέθηκαν σε ανθρώπους που προσπαθούσαν να ρίξουν τις πύλες του σταδίου.

Η διοργανώτρια αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου UEFA κατηγόρησε τα πλαστά εισιτήρια για την πρόκληση του προβλήματος και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τα γεγονότα μαζί με τις γαλλικές αρχές και τη γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, σε μια δήλωση που χαιρέτισε η Βρετανίδα πρέσβειρα στο Παρίσι, Μένα Ρόουλινγκς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να εξακριβώσουμε τα γεγονότα», έγραψε στο Twitter η Ρόουλινγκς, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στη Λίβερπουλ μετά από μια «γενναία εμφάνιση» στην ήττα με 1-0 από τη Ρεάλ.

Το υπ. Αθλητισμού της Γαλλίας ρίχνει τις ευθύνες στους Βρετανούς οπαδούς

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Αθλητισμού της Γαλλίας επέρριψαν ευθέως την ευθύνη στους «Βρετανούς» οπαδούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χιλιάδες Βρετανοί οπαδοί, χωρίς κανένα εισιτήριο ή με πλαστά εισήλθαν με τη βία και, κατά καιρούς, άσκησαν βία και πάλι στο προσωπικό του σταδίου», ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ευχαριστώντας τη γαλλική αστυνομία.

«Οι απόπειρες εισβολής και απάτης από χιλιάδες Άγγλους οπαδούς περιέπλεξαν το έργο του προσωπικού του σταδίου και της αστυνομίας, αλλά δεν θα αμαυρώσουν αυτή τη νίκη», έγραψε στο Twitter η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε 68 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία της Γαλλίας

Περίπου 68 άτομα συνελήφθησαν, ενώ υπήρξαν 238 επεμβάσεις από γιατρούς για άτομα που είχαν τραυματιστεί πολύ ελαφρά, ανέφερε η αστυνομία του Παρισιού σε ανακοίνωσή της.

Η UEFA εξέδωσε ανακοίνωση αργά το Σάββατο, στην οποία ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός αυτό: «Κατά την προετοιμασία του αγώνα, τα τουρνικέ στο τέρμα του Λίβερπουλ μπλοκαρίστηκαν από χιλιάδες οπαδούς που είχαν αγοράσει πλαστά εισιτήρια τα οποία δεν λειτουργούσαν στα τουρνικέ».

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Λίβερπουλ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, λέγοντας: «Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι για τα προβλήματα εισόδου στο γήπεδο και την κατάρρευση της περιμέτρου ασφαλείας που αντιμετώπισαν οι οπαδοί της Λίβερπουλ. Έχουμε ζητήσει επίσημα επίσημη έρευνα για τα αίτια αυτών των απαράδεκτων προβλημάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σκηνές στο γήπεδο προκάλεσαν οργή στη Γαλλία, με πολιτικούς όλων των πλευρών να κάνουν λόγο για εθνική ντροπή.

«Αυτό είναι ντροπή για τη Γαλλία!», δήλωσε στο Twitter ο Νικολά Ντιπόν-Αινιάν, ένας σκληροδεξιός πρώην υποψήφιος πρόεδρος.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ακόμη και ορισμένοι στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν τη λύπη τους για τα γεγονότα, τα οποία συνέβησαν δύο χρόνια πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Συμπλοκές στο Stade de France, καβγάδες σε μπαρ, χώροι πρασίνου που μετατράπηκαν σε σκουπίδια… Μια παρατήρηση: δεν είμαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024», ανέφερε στο Twitter η Nathalie Loiseau, ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν.

Τί ανέφερε ρεπόρτερ του Sky Sports που βρισκόταν στο γήπεδο

Ο Kaveh Solhekol, ρεπόρτερ του Sky Sports που βρισκόταν στο στάδιο Stade de France, έδωσε τη δική του οπτική αγωνία για το πώς βίωσε την ένταση έξω από το γήπεδο, αλλά και τα δακρυγόνα που δέχθηκε αυτός και το συνεργείο του. Συγκεκριμένα, περιέγραψε τα γεγονότα την ώρα που συνέβαιναν ως εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εγώ και τρεις από την ομάδα μου δεχτήκαμε δακρυγόνα χωρίς κανέναν λόγο από τη γαλλική αστυνομία. Ήταν μια αρκετά άσχημη εμπειρία, αλλά το ξεπεράσαμε παίρνοντας μερικά μπουκάλια νερό και ρίχνοντάς το στα μάτια μας. Είμαστε όλοι καλά.

«Η κατάσταση εδώ είναι λίγο περίεργη. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη είναι ότι πολλοί άνθρωποι εμφανίστηκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια. Φαίνεται να είναι νέοι, Γάλλοι που απλά τριγυρνούν και προσπαθούν να διασπάσουν τον κλοιό ασφαλείας.

«Από ό,τι έχω δει, ακόμη και στο πάρκο οπαδών της Λίβερπουλ, η στάση της γαλλικής αστυνομίας ήταν πολύ σκληρή με απολύτως μηδενική ανοχή. Δεν τους ενδιαφέρει πόσος συνωστισμός αναπτύσσεται και επιμένουν να ψάχνουν απολύτως όλους πριν τους αφήσουν να περάσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είχαμε μια κατάσταση στο πάρκο φιλάθλων σήμερα το απόγευμα, όπου κάποιοι οπαδοί της Λίβερπουλ έκαναν ουρά για τρεις ώρες για να μπουν σε μια δωρεάν εκδήλωση. Υπήρχαν τρία, τέσσερα, πέντε σημεία ελέγχου όπου τους κρατούσαν και τους έψαχναν.

«Είχαμε την ίδια κατάσταση στο στάδιο απόψε. Υπάρχουν τόσοι πολλοί αστυνομικοί, δυνάμεις των ΜΑΤ και φρουροί ασφαλείας εδώ και η νοοτροπία τους ήταν να εμποδίσουν οποιονδήποτε χωρίς εισιτήριο να πλησιάσει το γήπεδο.

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη γιατί δεν μιλάμε μόνο για χάρτινα εισιτήρια, μιλάμε για τη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι έχουν πάσο στα τηλέφωνά τους. Δεν μπόρεσαν να φέρουν τα σωστά πάσο ή να βρουν τους κωδικούς τους. Είδαμε ανθρώπους να κλαίνε επειδή τους έκλεψαν τα εισιτήριά τους. Τους έχουν κλέψει τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια.

«Όσον αφορά την αστυνομία και την ασφάλεια εδώ [στο Stade de France], δεν τους ενδιαφέρει. Δεν θέλουν κανέναν κοντά στο στάδιο αν δεν έχει εισιτήρια. Περπατάω στους δρόμους τώρα και είναι γεμάτοι νέοι, Γάλλοι που προσπαθούν να βρουν τρόπο να μπουν μέσα στον κλοιό ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορώ να πω μόνο από αυτά που έχω δει ως αυτόπτης μάρτυρας ο ίδιος, αλλά δεν έχω δει κανέναν οπαδό της Λίβερπουλ να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν τους είδα να έρχονται αργά, σοκαρίστηκα αρκετά με το πόσο νωρίς είχαν έρθει οι οπαδοί στο γήπεδο.

«Φτάσαμε εδώ περίπου τέσσερις ώρες πριν από τη σέντρα, περιμένοντας να είναι αρκετά ήσυχα. Αλλά ένιωθα σαν να ήταν μια ώρα πριν από τη σέντρα, επειδή τόσος πολύς κόσμος είχε φτάσει νωρίς και εγκαίρως. Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός όταν θα διάβαζα δηλώσεις από την UEFA που θα κατηγορούσαν την καθυστέρηση της σέντρας και τα προβλήματα έξω από το γήπεδο στην καθυστερημένη άφιξη των οπαδών. Αυτό δεν ισχύει από ό,τι είδα.

«Έχω δει αρκετούς οπαδούς να προσπαθούν να ξεγελάσουν τους φρουρούς ασφαλείας και τους αστυνομικούς και όλοι αυτοί οι οπαδοί που έχω δει να προσπαθούν να το κάνουν αυτό είναι Ισπανοί. Ήταν ένα από αυτά τα περιστατικά στα οποία μπλέξαμε όταν μας έριξαν δακρυγόνα, μια ομάδα των ΜΑΤ προσπαθούσε να διώξει κάποιους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης που προσπαθούσαν να περάσουν τον κλοιό χωρίς εισιτήρια.

«Υπήρξε μια μικρή αντιπαράθεση μεταξύ των Ισπανών οπαδών και των ΜΑΤ, και τότε ήταν που έβγαλαν τα δακρυγόνα και έτυχε να είμαστε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αλλά πρέπει να τονίσω και πάλι – με τα μάτια μου, δεν είδα κανέναν οπαδό της Λίβερπουλ να δημιουργεί προβλήματα ή προβλήματα».


Πηγή