Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Το σφάλμα στο Κύπελλο Ελλάδας που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η κλήρωση του Κυπέλλου Ελλάδας για την προημιτελική φάση, η οποία δεν έβγαλε κάποιο μεγάλο ντέρμπι. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο εάν τα ζευγάρια μείνουν ως έχουν, καθώς ένα λάθος που έγινε στον χθεσινό επαναληπτικό αγώνα για τη φάση των «16» της διοργάνωσης, δεν αποκλείεται να φέρει τα πάνω-κάτω,

Από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και έπειτα, στα παιχνίδια που οδηγούνται στην παράταση, οι ομάδες μπορούν να προχωρήσουν και σε τέταρτη αλλαγή. Αυτό ισχύει και για τους ελληνικούς θεσμούς και πιο συγκεκριμένα για το Κύπελλο Ελλάδας, που υπάρχουν διπλές αναμετρήσεις, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ από τις 21 Αυγούστου του περασμένου έτους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094805172-0’); });

Ο κανονισμός αναφέρει, λοιπόν, ότι η Ελληνική Ομοσπονδία ακολουθεί τους κανονισμούς της FIFA, κάτι που πιθανόν δεν γνώριζε ο Τάσος Παπαπέτρου, που ήταν ο διαιτητής του χθεσινού επαναληπτικού στο ΟΑΚΑ. Όταν οι Γιώργος Δώνης και Μάκης Χάβος πήγαν να κάνουν τέταρτη αλλαγή στο ματς, ο ρέφερι -που τυγχάνει να είναι και ο εκπρόσωπος των διαιτητών- τους είπε «όχι». Κάτι που προκάλεσε εντύπωση και στους δύο τεχνικούς.

Τελικά, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου οι Λαμιώτες φάνηκαν πιο ψύχραιμοι από τους παίκτες του Παναθηναϊκού και πήραν για δεύτερη σερί χρονιά την πρόκριση επί των αντιπάλων τους. Έτσι, θα παίξουν στους «8» με τον Ολυμπιακό. Ίσως και όχι όμως…

Όπως προκύπτει, στο «τριφύλλι» εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν ένσταση, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή η συνέχεια του Κυπέλλου -τουλάχιστον όπως φάνηκε να διαμορφώνεται- είναι… στον αέρα. Επίσης, φαντάζει πιθανή και η τιμωρία του Παπαπέτρου από την ΚΕΔ, για μη σωστή εφαρμογή των κανονισμών.

Δικαίωμα ένστασης ο Παναθηναϊκός έχει μέχρι και τη Δευτέρα (28/01) και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί ποια απόφαση θα ληφθεί και εάν υπάρξει μεγάλη ανατροπή των μέχρι στιγμής δεδομένων…

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει:

«Αναφορικά με το θέμα της εφαρμογής του νέου κανονισμού για την 4η αλλαγή ποδοσφαιριστή στη διάρκεια της παράτασης των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, διευκρινίζει τα εξής.

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) έλαβε την απόφαση για την εφαρμογή της 4ης αλλαγής στην παράταση, και η FIFA την ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2018 και την έθεσε σε ισχύ στους «κανόνες του παιχνιδιού» από την 1η Ιουνίου 2018.

Η FIFA εφάρμοσε για πρώτη φορά την 4η αλλαγή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, τον Ιούνιο του 2018.

Η Ε.Π.Ο., παρότι η εφαρμογή της απόφασης δεν είναι υποχρεωτική για τις εθνικές ομοσπονδίες, βάσει του άρθρου 2 κανόνας 3 των «κανόνων του παιχνιδιού» (έκδοση 2018-19), μετά από πρόταση της Επιτροπής Διοργανώσεων εναρμονίστηκε με τον κανονισμό αυτό, με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της στις 21 Αυγούστου 2018.

Η απόφαση της Ε.Ε. κοινοποιήθηκε με επίσημο έγγραφο την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 22 Αυγούστου 2018, στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, τα Σωματεία που μετέχουν στο Κύπελλο Ελλάδος (με μέριμνα των οικείων Ε.Π.Σ.), τη Διεύθυνση Αγωνιστικού, την Κ.Ε.Δ. και την Πειθαρχική Επιτροπή.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Σταύρος Τριτσώνης περιέλαβε το νέο κανονισμό στην ύλη του σεμιναρίου για τους Αξιωματούχους Αγώνα Α΄ και Β΄ κατηγορίας, τον Αύγουστο του 2018 στο Καρπενήσι, και Γ΄ κατηγορίας στην Αθήνα.

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας εναρμόνισαν άμεσα και με τον προσήκοντα τρόπο τον οικείο κανονισμό με τα διεθνώς κρατούντα.

Η περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης άπτεται των αρμοδιοτήτων της Κ.Ε.Δ.».

localStorage.clear();


Πηγή