Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

«Το φως της προόδου και της δόξας»

«Μαζεύοντας τα κομμάτια της καρδιάς μας και με μεγάλη απογοήτευση επιβεβαιώνουμε πως ο πρόεδρος,  Vichai Srivaddhanaprabha (Βιχάι Σριβανταναπράμπα), ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο το απόγευμα του Σαββάτου όταν το ελικόπτερο που μετέφερε εκείνον κι άλλους τέσσερις έπεσε ακριβώς έξω από το “King Power Stadium”» αναφέρει η ανακοίνωση της Λέστερ και βάζει τέλος με τον εφιαλτικότερο τρόπο σε μια λαμπρή ιστορία, μια ιστορία που ξεκίνησε ο Ταϊλανδός μεγιστάνας.

«Ένας άνθρωπος με καλοσύνη, γενναιοδωρία, η ζωή του οποίου καθορίστηκε από την αφοσίωσή του στην οικογένεια του και σε όσους καθοδηγούσε με μεγάλη επιτυχία. Η Λέστερ ήταν μία οικογένεια κάτω από την καθοδήγησή του» τονίζουν φίλαθλοι και άνθρωποι που τον γνώριζαν. Το Λέστερ θρηνεί και ο ποδοσφαιρικός πλανήτης στρέφει ξανά το βλέμμα τους στις «Αλεπούδες», αυτή τη φορά όχι για να της αποθεώσει για ένα τεράστιο κατόρθωμα, αλλά για να συμπαρασταθεί στον πόνο τους!

Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος που έβαλε τη σφραγίδα του στη νεότερη ποδοσφαιρική Αγγλία; 

Ο Vichai Srivaddhanaprabha, ο Ταϊλανδός δισεκατομμυριούχος που του άρεσε να παίζει πόλο και είχε εξαιρετικές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, ήταν ο άνθρωπος που έφτιαξε το τρομερό ποδοσφαιρικό παραμύθι της Λέστερ. Με την καθοδήγηση του Vichai, τις επενδύσεις και τα χρήματά του η Λέστερ μετατράπηκε από μικρομεσαία ομάδα σε έναν top σύλλογο χάρη στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Premier. Και όλα αυτά μέσα σε έξι χρόνια για έναν σύλλογο που ως μπάτζετ είχε όλον και όλον τον μισθό ενός top παίκτη της κατηγορίας! Ο 60χρονος είχε κάνει τεράστια περιουσία από μαγαζιά duty free. Γεννήθηκε ως Vichai Raksriaksorn από μία οικογένεια Κινεζοταϊλανδών το 1958. Άρχισε την επιχείρησή του με ένα πρώτο μαγαζί στην Μπανγκόνγκ το 1989 και την εκτόξευσε το 2006 ως μία τεράστια εταιρεία, την King Power. Έφτασε να έχει μονοπώλιο σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια στην Ταϊλάνδη και όχι μόνο, έτσι έγινε ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ταϊλάνδη.

Κατάφερε να αφήσει στην άκρη όλους τους ανταγωνιστές του, να… αναρριχηθεί επιχειρηματικά και προσωπικά και να έχει και στενή σχέση με τον άλλοτε Μονάρχη της χώρας, Βασιλιά Bhumibol. Εκείνος του έδωσε το όνομα Srivaddhanaprabha το 2012 για να τον ανταμείψει για τις επαγγελματικές του διακρίσεις, την επιτυχία του αλλά και το φιλανθρωπικό του έργο. Στα αγγλικά το όνομα σημαίνει ‘το φως της προόδου και της δόξας’.

Αγόρασε τη Λέστερ τον Αύγουστο του 2010 δίνοντας 39 εκατομμύρια λίρες. Ήταν από πριν όμως υποστηρικτής της Αγγλίας, καθώς είχε γίνει πρόεδρος της Λέσχης Πόλο Χαμ στο Ρίτσμοντ από το 2008 έως το 2012. Μετά έγινε μόνιμο μέλος της. Εκείνος και ο γιος του, Aiyawatt, αντιπρόεδρος της King Power, φωτογραφίζονταν συχνά σε δράσεις του πόλο μαζί με μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως την Πριγκίπισσα, τον Πρίγκηπα Κάρολο και τους γιους του, Γουίλιαμ και Χάρι. Είχαν έναν χώρο στο Μπερκσάιρ, όπου κρατούσαν την ομάδα τους πόλο, τις Αλεπούδες του King Power. Είχε άλλα τρία παιδιά με την γυναίκα του Aimon: Voramas, Apichet και Arunroong τα ονόματά τους.

Προπονητής, τιμ, παίκτες, φίλαθλοι, αλλά το «King Power» δεν θα ήταν τόσο ευτυχισμένοι, αν δεν υπήρχε ο Vichai Srivaddhanaprabha. Οι οπαδοί της Λέστερ τραγουδούσαν το όνομά του, γιατί ήταν ο άνθρωπος που έδωσε αυτή τη δυναμική στον σύλλογο. Το καλοκαίρι του 2013 ο Ταϊλανδός δισεκατομμυριούχος έσβησε το χρέος των 103 εκατ,. λιρών του συλλόγου και συνέχισε να επενδύει σε γήπεδο και προπονητικό κέντρο!

Ποιος δεν τον… χλεύασε το 2014, όταν αποκάλυψε πως ήθελε να δει τις «Αλεπούδες» στο top 5 της Premier League… O Vichai αγόρασε το «Κing Power» κι εκτόξευσε το μπάτζετ στα 100 εκατ. λίρες, από τα 30 του Μάνταριτς! Το καλοκαίρι του 2014 όταν η Λέστερ κέρδιζε το την άνοδο είχε κεράσει ποτά 30.000 φιλάθλους, έκανε το ξανά το ίδιο όταν οι «Αλεπούδες» έμεναν στην Premier League, το κέρασμα ήρθε στον τίτλο! Ολοι πίνουν στην υγειά του!
Η κίνηση του Vichai να αναλάβει την Λέστερ ήταν κάτι παραπάνω από μία επιχειρηματική δράση. Έδωσε την καρδιά και την ψυχή του στον σύλλογο.

Βουδιστές μοναχοί από τον Ναό του Χρυσού Βούδα στην Μπανγκόνγκ ήταν αρκετά συχνά στο Νησί πριν τα εντός έδρας ματς της Λέστερ για να ευλογήσουν παίκτες και τεχνικό επιτελείο. Σε ειδικές περιστάσεις προσφέρονταν δωρεάν μπύρα και ντόνατ στους φιλάθλους. Στα γενέθλια του προέδρου, την Πρωτοχρονιά, τα Χριστούγεννα και σε άλλες γιορτές.

Επίσης υπήρχαν events για τα παιδιά. Γίνονταν πικ νικ και άλλες δωρεάν δράσεις. Ακόμα η διοίκησή του είχε μεριμνήσει ώστε σε ημέρες μνήμης να υπάρχουν μπουκάλια ουίσκι για όσους θα ήθελαν να πιουν ένα ποτήρι στην μνήμη αγαπημένων τους προσώπων.

Για τους παίκτες της Λέστερ υπήρχαν πάντα επιβραβεύσεις για τα αγωνιστικά επιτεύγματά τους. Από την επίσκεψη για δωρεάν πίτσα σε εστιατόριο μέχρι ταξίδια στην Ταϊλάνδη για τον τίτλο της Premier, δωρεάν και δικά τους BMW i8s (σ.σ. που κόστιζαν πάνω από 100.000 το καθένα ως δείγμα εκτίμησης).

Προσφάτως η ομάδα είχε έσοδα – ρεκόρ στα 233 εκατομμύρια λίρες. Επίσης ένα κέρδος στα 80 εκατομμύρια, που είχε φυσικά σχέση και με το γεγονός πως η Λέστερ είχε πάρει τον τίτλο και είχε τις οικονομικές επιβραβεύσεις της Premier.

Και όλα αυτά σε μία ομάδα που το 2010 όταν την ανέλαβε ήταν σε τραγική κατάσταση. Ήταν μία κατηγορία κάτω, είχε επιστροφή μόλις 16 εκατ. λιρών και απώλειες 7.6 εκατ. Ο Vichai βοήθησε πολύ τη Λέστερ τόσο με με χορηγίες όσο και με χρήματα από την επιχείρησή του και το King Power. Με τον Κλαούντιο Ρανιέρι η Λέστερ πέτυχε κάτι που για τα δεδομένα της φάνταζε ακατόρθωτο. Πήρε τον τίτλο στην Premier το 2016. Βέβαια εννέα μήνες μετά ο Ρανιέρι απολύθηκε και η ομάδα κινδύνευσε με υποβιβασμό. Ηταν ίσως η πρώτη φορά που ο Ταϊλανδός αισθάνθηκε την απογοήτευση του κόσμου.

Ο Vichai επίσης είχε αγοράσει και τη βελγική Λέουβεν πέρυσι. Επένδυσε και σε άλογα κούρσας, έχοντας αγοράσει τέσσερα από την γενιά Φράνκελ, τα πιο καλά άλογα κούρσας. Το 2016 έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes τον Μάιο, η περιουσία του Vichai έφτανε τα 5.2 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχαν αυξηθεί κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια. Η εκτόξευσή του ήρθε το 2006 με την κύρια παραχώρηση του αεροδρομίου Suvarnabhumi, τη νέα διεθνή πύλη της Μπανγκόκ, η οποία είχε επίσημη χωρητικότητα 45 εκατομμυρίων επιβατών. Ο Vichai εξασφάλισε τις ίδιες παραχωρήσεις για τις διεθνείς πύλες στο Chiang Mai, το Phuket και το Hat Yai. Η King Power έχει συμφέροντα σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες υψηλής ποιότητας. Το 2016, κατέβαλε 226 εκατομμύρια δολάρια για το 39% της Thai AirAsia, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της Ταϊλάνδης.

Την Κυριακή, συγκλονισμένοι οι οπαδοί της Λέστερ άφησαν λουλούδια και κασκόλ γύρω από το King Power Stadium στη μνήμη του ιδιοκτήτη τους. Το Twitter πλημμυρίστηκε με ευχαριστίες. «Αυτός ο ιδιοκτήτης ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ σε αυτό το σύλλογο», έγραψε ένας φίλαθλος. «Σε ευχαριστούμε γι αυτό που μας έδωσες. Vichai ήσουν περισσότερα για μας από ό, τι θα μπορούσες να φανταστείς».

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή