Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Άρνεσεν: Θέλω ελκυστικό ποδόσφαιρο

Άρνεσεν: Θέλω ελκυστικό ποδόσφαιρο

Ικανοποιημένος από το πλάνο του ΠΑΟΚ ο τεχνικός διευθυντής του δικεφάλου

Προς το παρόν ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται στην πράξη το πλάνο του στον ΠΑΟΚ εμφανίστηκε ο Φρανκ Άρνεσεν, δηλώνοντας ότι θέλει να βλέπει συνεχώς πρόοδο και ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Η εισαγωγή του Άρνεσεν : Από τις 15 Ιουνίου, που υπέγραψα ήταν ένα δύσκολο, αλλά όμορφο διάστημα. Αυτο το τρίμηνο θα το χωρίσω σε δύο περιόδους.

Στην πρώτη, ήταν μόλις είχα έρθει, ήμουν νέος στη Θεσσαλονίκη, δεν γνώριζα πολλά για τη Θεσσαλονίκη, τον ΠΑΟΚ και το ρόστερ που είχαμε. Η πρώτη δουλειά ήταν να πάρουμε προπονητή να χτίσει τη νέα ομάδα. Μετά από μία εβδομάδα, ο στόχος υλοποιήθηκε με την συμφωνία με τον Τούντορ.

Καθήσαμε μαζί., να δούμε την ομάδα, να δώσουμε την ευκαιρία στους παίκτες,, που είχαμε, να τους δούμε, να μας δείξουν τι μπορούν. Θέλαμε να δούμε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του ρόστερ και μετά να πάρουμε τις αποφάσεις.

Η κοινή γραμμή με τον προπονητή, ήταν να μη δράσουμε πριν δούμε τους παίκτες. Μετά από μία εβδομάδα στην Ολλανδία, πάρθηκαν οι αποφάσεις. Ηταν όλοι ανυπόμονοι και περίμεναν μεταγραφές, αλλά για μας ήταν πιο σηγμαντικό να δούμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε και να φέρουμε τους σωστούς παίκτες. Γι’ αυτό δεν υποκύψαμε στην πίεση του χρόνου. Έπρεπε να κάνουμε τα σωστά πράγματα. Σήμερα είμαστε ευχαριστημένοι μ΄ αυτά που κάναμε, με τον προπονητή

Έχουμε 10 νέους παίκτες συν τον Πέλκα. Πρέπει να δώσουμε χρόνο να προσαρμοστούν όλοι και ο προπονητής θα τους δώσει το χρόνο”.

Για τους στόχους του ΠΑΟΚ : “Όταν ξεκίνησα εδώ, ήξερα ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένα κορυφαίο κλαμπ, πρέπει να είναι ψηλά και να πηγαίνει καλά σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει. Ο στόχος είναι να πάμε οσο πιο μακριά γίνεται σε όλες τις διοργανώσεις. Χάσαμε ήδη 4 βαθμούς στο πρωτάθλημα, ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο. Στην προετοιμασία είχαμε λίγο χρόνο να δουλέψουμε όπως θέλαμε γιατί ξεκινήσαμε νωρίς στην Ευρώπη, ήταν δύσκολη και η δουλεια του Τούντορ. Στην πορεία μπήκαν στην ομάδα πολλοί παίκτες κι αυτό κάνει δύσκολη τη δουλειά του προπονητή και γι΄ αυτό μπορει να κατηγορήσει εμένα. Τώρα ο Ίγκορ μπορεί να κοιτάει δίπλα του στον πάγκο και να έχει παίκτες για να τους βάλει στο παιχνίδι, να κάνουν τη διαφορά. Ο στόχος είναι η πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος και όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη.

Με τι θα είναι ευχαριστημένος στο τέλος της σεζόν : “Μερικές φορές δεν μπορείς να αποφασίσεις αν πραγματικά κερδίζεις ή αν χάνεις. Στα Γιάννενα κάναμε ένα από καλύτερα ημίχρονα και χάσαμε 3-1. Το σημαντικό να βλέπω πρόοδο, να γίνονται οι παίκτες καλύτεροι. Πήραμε αρκετούς νέους παίκτες και θέλω να βλέπω να βελτιώνονται. Με έχει εκπλήξει αρνητικά, η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες, και δουλεύουν για την παράσταση της Κυριακής και πρέπει να τους προσφέρουμε ότι πρέπει να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εμείς προχωρήσαμε σε αλλαγή του χορτοτάπητα του γηπέδου μας.

Θέλω να δω πρόοδο, ελκυστικό ποδόσφαιρο και μέχρι στιγμής έχουμε παίξει καλό ποδόσφαιρο. Μέχρι τώρα είμαι ευχαριστημένος”.

Για την επιλογή του Τούντορ : “Είναι πολύ φιλόδοξος προπονητής με πολλή ενέργεια και πειθαρχία. Όταν ήρθα, είπα ότι αυτά είναι σημαντικά στοιχεία, που πρέπει να τα έχει ο προπονητής. Η δουλειά μου είναι να τον βοηθήσω. Να φροντίσω το περιβάλλον. Είμαι ευχαριστημένος μ΄αυτά που κάνει, έχουμε καθημερινή επικοινωνία, μιλάμε για όλα. Παντού υπάρχει πίεση σ΄ αυτή τη δουλειά. Και στη Χάιντουκ είχε πίεση, αλλά τώρα είναι στο εξωτερικό. Δεν βλέπω να επηρεάζεται από την πίεση, είναι πολύ επαγγελματίας. Κάνει πολύ καλή δουλειά”.

Για το αν πήρε κάποια άποψη για τον Τούντορ : “Ήταν περισσότερα ονόματα στη λίστα μας. Μίλησα με τον πρόεδρο και τον κ. Σαββίδη για το προφίλ του προπονητή που πρέπει να πάρουμε. Ήθελα έναν προπονητή, νέο και διψασμένο, και κοντά στην κουλτούρα της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει εμπειρία, αλλά εγώ αναλαμβάνω το ρίσκο. Έχω τη γνώση και την εμπειρία να τον βοηθήσω. Ήταν δική μου δουλειά να ξέρω ποιος είναι ο Τούντορ. Πριν τις 15 Ιουνίου, εγώ δούλευα για τον ΠΑΟΚ και το θέμα προπονητή. Νομίζω ότι πήγα στον καλύτερο.

Μετά είπα ότι παίρνω εγώ το ρίσκο. Για μένα δεν είναι ρίσκο. Έχει πολλή ποιότητα ως άνθρωπος και προπονητής”.

Για τις αλλαγές προπονητή τον Μάρτιο : “Το ποδόσφαιρο είμαι παράξενο πράγμα. Εγώ προσπαθώ να έχω υπομονή και να εξηγώ τι συμβαίνει. Οι παίκτες δεν είναι μηχανές, δεν μπορούν να παίξουν 50 αγώνες στο ίδιο επίπεδο. Έχει τραυματισμούς, κάρτες… Μερικές φορές έρχεται μια περίοδος, που η ομάδα δεν αποδίδει όπως θα ήθελες. Συμβαίνει και στην Μπαρτσελόνα και στην Ρεάλ. Το σημαντικό σ΄ αυτή την περίοδο είναι να προσπαθήσεις να μη χάσεις πολλούς βαθμούς. Εγώ τον έφερα και τον επέλεξα κι αν ο Τούντορ δεν είναι εδώ τον Μάρτιο, εγώ θα είμαι υπεύθυνος”.

Για τα ποσά που ξοδεύτηκαν και το μπάτζετ : “Δεν ξέρω τι ποσά βγήκαν στον Τύπο. Δεν είναι δουλειά μου να τα σχολιάζω. Ο στόχος δεν ήταν να μειώσουμε το μπατζετ ρίχνοντας την ποιότητα,

αλλά να χρησιμοποιούμε τα χρήματα για να πάρουμε τους σωστούς παίκτες στη σωστή τιμή. Αυτό κάναμε. Έχουμε ανταγωνιστική ομάδα, σε όλες τις γραμμές υπάρχει ανταγωνισμός. Έχουμε πολλούς νέους, έχουμε συνδυασμό εμπειρίας, νέων και ενθουσιασμού. Όταν παίρνεις έναν παίκτη 22 χρονών, επενδύεις, δεν πετάς τα λεφτά σου. Μέσα από την εξέλιξη στα 26-27 θα έχει βοηθήσει την ομάδα και θα τον πουλήσεις πιο ακριβά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε παίκτες 28-29 και πάνω. Το θέμα είναι αν πρέπει να επενδύσεις σε τέτοιους παίκτες. Αν υπάρχει ανάγκη και το κρίνουμε εμείς ή ο ιδιοκτήτης, θα το κάνουμε. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι η ηλικία που πρέπει να επενδύουμε πολλά χρήματα”.

Για την απόκτηση Μπερμπάτοφ : “Οι μεταγραφές τελειώνουν 1 Σεπτεμβρίου. Μερικές φορές πρέπει να δεις τι μπορείς να πάρεις την τελευταία μέρα. Ο κ. Σαββίδης με ρώτησε ευγενικά αν θέλω να πάρουμε τον Μπερμπάτοφ. Ποιος δεν θέλει να πάρει τον Μπερμπάτοφ; Φυσικά και είναι στη λίστα του καθένα, το ερώτημα είναι αν μπορείς να τον πάρεις. Να είμαι δίκαιος, ίσως δεν θα τον είχαμε πάρει πριν 2 μέρες, νομίζαμε ότι θα πάει στην Αγγλία, μιλούσε με δύο ομάδες. Την τελευταία στιγμή, πήραμε την απόφαση. Ευχαριστώ τον κ. Σαββίδη για τη δυνατότητα να πάρουμε τον Μπερμπάτοφ,συμπληρώσαμε την ομάδα με έναν σταρ, κι αυτό είναι φανταστικό για τον κόσμο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον είχα δει στην Λεβερκούζεν, ήταν ένα μεγάλο ταλέντο

είμαι περήφανος για λογαριασμό του ΠΑΟΚ που τον έχουμε”.

Για την επιλογή Βαλκάνιων παικτών : “όταν ξεκινάς να πάρεις παίκτες,, δεν γνωρίζεις ποιος θα έρθει. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο να πάρουμε παίκτες από την Ισπανία. Είχα πέντε στη λίστα μου, πήραμε μόνο τον Ροντρίγκες. Μετά πήγαμε σε χώρες, με παίκτες που θα ήθελαν να έρθουν στον ΠΑΟΚ. Στην πορεία, αυτό έγινε στρατηγική”.

Για το αν θα πάει πλέον σε πιο έτοιμους παίκτες τον Ιανουάριο : “Δεν θεωρώ ότι έχουμε μία πολύ νεανική ομάδα, έχουμε και έμπειρους. Θέλω οι έμπειροι να είναι στον άξονα, στον κορμό, εκεί παίρνονται οι αποφάσεις και κρίνονται τα παιχνίδια. Στην άμυνα όλοι έχουν εμπειρία. Για τον χειμώνα, η δουλειά μου είναι να προετοιμάσω το έδαφος. Αρχίσαμε να βλέπουμε ήδη παιχνίδια, αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε από τώρα γι΄ αυτό. Πήραμε δέκα παίκτες και πρέπει να έχουν το χρόνο να μας δείξουν τι μπορούν να κάνουν”.

Για το αν χρειάζεται και εμπειρία στο ρόστερ : “Χωρίς έμπειρους παίκτες, σίγουρα δεν μπορείς να περιμένεις πάρα πολλά πράγματα, είναι σαφές. Οι έμπειροι χρειάζονται περισσότερο στα δύσκολα. Στα εύκολα μπορούν να παίξουν όλοι. Οι έμπειροι θα δώσουν τις κατευθύνσεις στα δύσκολα”.

Για τα πολυετή συμβόλαια των παικτών : “Όταν παίρνεις έναν παίκτη 22-23 χρονών πρέπει να τους δώσεις χρόνο να αποδείξουν ποιοι είναι, αλλά να κερδίσεις κι εσύ, αφού προσφέρουν να μπορείς να τους πουλήσεις. Για μένα το σημαντικό είναι να τους προσφέρονται το κατάλληλο περιβάλλον να δουλέψουν. Όταν αγοράζεις έναν παίκτη, ποτέ δεν είσαι 100% ότι θα πιάσει. Ακόμη κι όταν κάποιος δεν παίζει, είναι εκεί να βοηθά τους υπόλοιπους, μέσα από τον ανταγωνισμό να γίνουν καλύτεροι”.

Για τους μυϊκούς τραυματισμούς : “Δε νομίζω ότι έχουμε πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς. Χθες μάθαμε για τον Λέοβατς, που είναι ένα πλήγμα, που ξεκίνησε πολύ καλά. Σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, δεν ανησυχώ. Έχουμε πολλά παιχνίδια, ήδη δώσαμε πολλά. Η προετοιμασία δεν ήταν ακριβώς προετοιμασία, με τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Έχουμε ένα πολύ καλό ιατρικό τημ, που ελέγχει την κατάσταση, είμαι ευχαριστημένος και πιστεύω ότι οι παίκτες θα επανέλθουν γρήγορα”.

Για τις αποχωρήσεις και τις πωλήσεις : “Δεν είμαι χαρούμενος που έφυγε ο Λούκας. Είναι πολύ εκπληκτικός παίκτης και το έδειξε ήδη στους αγώνες που έπαιξε στην Ισπανία. Ήθελε να φύγει, πήραμε τα σωστά χρήματα, αλλιώς δεν θα έφευγε. Το ίδιο κάναμε και με τον Νομπόα. Αν και είναι 30 χρονών, πήραμε καλά χρήματα. Αν οι παίκτες θέλουν να φύγουν, η δουλειά μας είναι να βρούμε παίκτες που θέλουν παίξουν στον ΠΑΟΚ. Ίσως κάποιοι να μην είναι στο επίπεδο ποιότητας που ήταν κάποιοι που έφυγαν, αλλά έχουν τη δίψα να δουλέψουν και να γίνουν καλύτεροι. Το ρόστερ μας είχε κάποια κενά, δεν ήμουν απογοητευμένος, αλλά χρειαζόμασταν κι άλλους παίκτες. Η ποιότητα των νεαρών ήταν καλύτερη απ΄ ότι περίμενα. Ο Πέλκας έχει μεγάλες προοπτικές. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Τώρα έχουμε 24 παίκτες συν τους τερματοφύλακες και τους χρειαζόμαστε όλους. Έχουμε μία ανταγωνιστική ομάδα”.

Για τις εγκαταστάσεις του ΠΑΟΚ : “Όταν ήρθα καθίσαμε και είδαμε τις εγκαταστάσεις για να δούμε τι χρειάζεται. Ίσως δεν είναι το καλύτερο δυνατό, στη Μεσήμβρια είναι πρόβλημα ο αέρας. Γίνονται έργα να προστατεύσουμε το γήπεδο στο οποίο κάνουμε προπόνηση, τώρα χτίζεται ανεμοφράχτης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του αέρα για να μη χάνουμε προπονήσεις.

Ξέρω ότι ο κ. Σαββίδης έχει σχέδια για να κάνει καινούριο προπονητικό κέντρο για όλες τις ομάδες του ΠΑΟΚ. Θα είναι το όνειρο όλων, αν μπορεί να γίνει. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ο κ. Σαββίδης ξοδεύει πολλά χρήματα για να βελτιώσει τη Μεσήμβρια, να μπορούμε να δουλεύουμε σωστά”

Για τον αν έψαξε και για άλλο κεντρικό αμυντικό : “Μετά τη μεταγραφή του Μαλεζά, δεν ψάξαμε άλλον κεντρικό αμυντικό. Ήμασταν ευχαριστημένοι με τον προπονητή”.

Για την ποιότητα των ακαδημιών : “Λατρεύω να βλέπω νεαρούς παίκτες στην ομάδα. Κωνσταντινίδης, Σαββίδης και Μυστακίδης κλήθηκαν στην Εθνική Ελπίδων, στις επόμενες κλήσεις θα είναι κι ο Χαρίσης, έχουμε πολλούς στην Εθνική Κ17, και αυτό μου αρέσει πολύ. Κι επίσης έχουμε και το Κίτσιου, που έπαιξε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών.

Σήμερα είχα μια παρουσίαση δύο ωρών για τις ακαδημίες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την παρουσίαση, υπάρχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα στην ομάδα. Δεν είναι εύκολος ο στόχος, να είμαστε μια από τις καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη, και δεν είναι εύκολο να το πετύχεις όταν οι ομάδες δουλεύουν σε 3-4 σημεία. Δουλεύουν πολύ καλά, πολύ επαγγελματικά. Σε όλη την Ελλάδα ο ΠΑΟΚ προετοιμάζει παίκτες, έχουμε σχολές σε όλη την Ελλάδα.

Είναι σημαντικό να έχει η ομάδα παίκτες από τα τμήματα υποδομής. Αρέσει στον κόσμο, το εκτιμά περισσότερο. Και αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσαρμογή στην πρώτη ομάδα. Και γνωρίζουν και τη νοοτροπία της ομάδας. Είμαι ευχαριστημένος για τις ακαδημίες μας”.

Για το τι θα κάνει πετυχημένο το πλάνο του : “Είναι σημαντικό να εξελίξεις τους παίκτες, να τους πουλήσεις για πολλά χρήματα, να είσαι στην κορυφή του πρωταθλήματος. Αν κάνεις μόνο το ένα, δεν είναι μεγάλο επίτευγμα. Για να το πετύχεις πρέπει να παίζεις στην Ευρώπη, για να βλέπουν οι ομάδες τους παίκτες σου, τι μπορούν να κάνουν και σε ποιο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεταγραφές στην Ευρώπη γίνονται από τον Ολυμπιακό. Παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί βλέπουν τους παίκτες του κι αν μπορούν να ανταποκριθούν σ΄ αυτό το επίπεδο”.

Για το πως επιλέγονται οι παίκτες : “Πάντα όταν υπογράφεις έναν παίκτη, προσπαθείς να μάθεις τα πάντα γι αυτόν, αλλά αυτό που δεν συγκρίνεται με τίποτα, είναι να τον δεις ζωντανά. Τότε μπορείς να νιώσεις στο στομάχι σου, αν αυτός ο παίκτης μπορεί ή όχι. Για να είσαι σίγουρος, έναν παίκτη πρέπει να τον δεις. Δεν είχαμε πολύ χρόνο αυτό το καλοκαίρι, κι έτσι παίρναμε πληροφορίες κι από γνωστούς. Τώρα έχουμε περισσότερο χρόνο”.

Πηγή: gazzetta.gr