Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
«Δεν υποχωρούμε, πρέπει να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο»

«Δεν υποχωρούμε, πρέπει να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο»

Κοντονής: Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του αθλητισμού είναι ραγδαίες, με δικαστικές υποθέσεις να τρέχουν και το νέο νομοσχέδιο να είναι προ των πυλών της Βουλής. Με αφορμή όλα αυτά αλλά και την καλύτερη γνωριμία με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το εν λόγω ρεπορτάζ, ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής συνοδευόμενος από τον νέο γενικό γραμματέα αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, αποφάσισαν να παραθέσουν ένα γεύμα. Σε αυτό και οι δύο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για αρκετή ώρα με τους δημοσιογράφους.

Για ακόμη μια φορά οι δύο άνδρες επέμειναν στην απόφαση της Κυβέρνησης να φέρει νέο αέρα στον ταλαιπωρημένο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όπως τόνισαν για πολλοστή φορά αυτό θα πρέπει να γίνει βήμα-βήμα και βάσει σχεδίου, ενώ όταν ρωτήθηκαν για το αν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, ήταν κάθετοι κυρίως όσων αφορά τα διοικητικά πρόστιμα και τους αθλητικούς δικαστές. Πάνω σε αυτό το θέμα ο κ. Κοντονής τόνισε ότι η UEFA είναι απόλυτα σύμφωνη καθώς «φορολογικούς και οικονομικούς ελέγχους δέχονται όλες οι εταιρίες από το υπουργείο στο οποίο υπάγονται, άρα δεν μπορεί να διαφέρει αυτό για τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες».

Όσων αφορά το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και της Εθνικής ομάδας, για ακόμα μια φορά τόνισε ότι δεν αποτελεί μοχλό πίεσης ή εκφοβισμού ενώ χαρακτηριστικά πρόσθεσε «Ας μας αποκλείσουν, εμείς δεν υποχωρούμε, γιατί πρέπει να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο». Μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως απόλυτα θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί δέχτηκε τον υφυπουργό χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία της ΕΠΟ.

«Απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη»

Από την κουβέντα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το καυτό θέμα των ημερών με τη μπάλα πλέον να παίζεται στα γραφεία των ανακριτών και στις δικαστικές αίθουσες. Η άποψη του και ως υφυπουργός αλλά ως νομικός ήταν ξεκάθαρη «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ιδιαιτέρως στα πρωτοβάθμια όργανα. Αν κάτι. Αν κάποιος καταδικαστεί με ισχυρά στοιχεία πρωτοβάθμια δύσκολα αυτό αλλάζει δευτεροβάθμια».

«Τραγική η κατάσταση στις ομοσπονδίες, φέρει ευθύνη ο δικομματισμός»

Από τους παριστάμενους δημοσιογράφους τέθηκε και το θέμα των ομοσπονδιών και τα οικονομικά προβλήματα που τις ταλανίζουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Η είδηση που βγήκε από αυτή την κουβέντα ήταν ότι η κατάσταση στις περισσότερες ομοσπονδίες είναι χαοτική και για αυτό όπως μας ενημέρωσε ο κ. Συναδινός έχει ήδη συσταθεί μια επιτροπή ελέγχου. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να ελέγξει όλες τις ομοσπονδίες για να δούμε που υπάρχουν ατασθαλίες ώστε να υπάρξουν τιμωρίες και να μπει μια τάξη. Ο Γ.Γ.Α τόνισε πως «έχουν ήδη γίνει έλεγχοι στις ομοσπονδίες πάλης, αντισφαίρισης, πυγμαχίας, μπάντμιντον και ποδηλασίας και τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά…». Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα αλλάξει το καθεστώς μακροχρόνιας προεδρίας στις ομοσπονδίες, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στις διοικήσεις των ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, οι οποίες «βλέπουν αυτά τα στάδια σαν να είναι μαγαζάκια τους! Αυτό θα αλλάξει!».

Ο κ. Κοντονής από την πλευρά του σε ερώτηση για το αν φανταζόταν το τι κατάσταση θα αντιμετωπίσει γενικότερα στο χώρο του αθλητισμού είπε πως: «Γνωρίζαμε την κατάσταση που επικρατεί, ήμασταν έτοιμοι από καιρό!» Για τα αίτια της σημερινής κατάστασης η απάντηση του ήταν χαρακτηριστική:

«Για όλα αυτά πρωτίστως φταίνε οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, που δεν οργάνωσαν ποτέ τον αθλητισμό. Οσο καλός και τίμιος άνθρωπος να είσαι, αν κάποιος σου δώσει να φυλάξεις ένα κουτί με λίρες για δυο χρόνια και σου πει ότι περίπου είναι τόσες, τότε είναι σίγουρο ότι εσύ θα πάρεις 5-6. Αυτά πρέπει να λύσουμε εμείς τώρα».

Αύριο συνάντηση με ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ

Τέλος η συζήτηση στράφηκε και στην αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ για τη διάταξη του νομοσχεδίου η οποία θέλει το Κράτος να μπορεί αν τιμωρεί δημοσιογράφους, εκδότες και ΜΜΕ, τα δημοσιεύματα των οποίων υποκινούν τη βία. Ο υφυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ενώ ενημέρωσε για την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τους δύο συνδικαλιστικούς φορείς.

«Μα πως είναι δυνατόν εγώ να λέω σε εσένα που είσαι σωματείο, συνδικαλιστικό φορέας να δίνεις τη γνώμη σου για να παίρνουμε απόφαση στη συνέχεια κι εσύ να λες όχι; Το θεωρώ απαράδεκτο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει. Αυριο θα έχω μια συνάντηση με ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ και όλα θα ξεκαθαρίσουν»

Σε ερώτηση για το αν το σωματείο ίσως δέχεται πιέσεις από ψηλά, αντέδρασε χαρακτηριστικά: «Μα τι μου λέτε; Είναι σωματείο εργαζομένων, δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εγώ ξέρετε πόσες πιέσεις δέχομαι από διάφορους όλο αυτό τον καιρό; Οποιος φοβάται πάει σπίτι του. Κι εγώ αν φοβόμουν τις πιέσεις, θα καθόμουν στα εύκολα και θα ήμουν βουλευτής. Δεν με όρκισε η μάνα μου Υπουργό».

Πηγή: sport-fm.gr