Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Έκθεση-βόμβα για σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία

Έκθεση-βόμβα για σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία

Σοβαρό κίνδυνο αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις στίβου διατρέχει η χώρα

 

Το πόρισμα «φωτιά» της αρμόδιας επιτροπής της WADA υπό τον Ντικ Πάουντ καταγράφει σωρεία παραβάσεων των κανονισμών περί ντόπινγκ που τη στριμώχνουν στα σχοινιά.

Στην έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντί-Ντόπινγκ έπειτα από έρευνα έντεκα μηνών αναφέρει στοιχεία σοκ και εισηγείται στην IAAF την παραδειγματική τιμωρία της ρωσικής ομοσπονδίας και τον δια βίου αποκλεισμό πέντε προπονητών και πέντε αθλητών, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν διαρρεύσει.

Στο στόχαστρο το εργαστήριο της Μόσχας

Βαρύτατες είναι οι κατηγορίες και για το εργαστήριο της Μόσχας. Σύμφωνα με την έρευνα φέρεται να κατέστρεψε σκόπιμα ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων (1417) παίρνοντας κατευθύνσεις και από τον Ρώσο υπουργό Αθλητισμού, Βίταλι Μίτκο που επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση. Η WADA εισηγείται την αφαίρεση της άδειας του εργαστηρίου.

Σαμποτάζ στους αγώνες του Λονδίνου

Ακόμη στην έκθεση που δημοσιεύτηκε για το μέγα σκάνδαλο ντόπινγκ, αφήνονται σαφείς αιχμές για την παρουσία της ρωσικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 λόγω της συμμετοχής αθλητών με αμφιλεγόμενο παρελθόν για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Αναλαμβάνει δράση η IAAF και η Interpol

Η IAAF ενημέρωσε πως ήδη κινεί τις διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων. O Σεμπάστιαν Κόου αναγνώρισε πως «οι πληροφορίες της WADA είναι ανησυχητικές» και διαβεβαίωσε πως «θα γίνει οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους καθαρούς αθλητές και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον αθλητισμό». Tη δική της έρευνα αναμένεται να διεξάγει η Interpol.

Η σύλληψη Ντιάκ που άνοιξε τον ασκό του αιόλου

Η υπόθεση αγγίζει και πρώην ανώτατα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Προ ημερών ο πρώην πρόεδρος της IAAF, Λαμίν Ντιάκ (μαζί με άλλους αξιωματούχους) είχε συλληφθεί από τις γαλλικές αρχές με την κατηγορία πως έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ώστε να συγκαλείψει σκάνδαλο ντόπινγκ. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση.

Πηγή: sport-fm.gr