Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Euro 2024 με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

The Winner is Football… τόνιζαν οι Γερμανοί και η αυτοπεποίθησή τους αποτυπώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο στην απόφαση της UEFA. Στη Γερμανία το Euro 2024 και οι Τούρκοι για τέταρτη φορά στο καναβάτσο… Κι όλα αυτά ξεπερνώντας τα προβλήματα και τις διαμάχες για κρούσματα ρατσισμού σε παίκτες, αλλά και τις διαμαρτυρίες του κόσμου για το υψηλό κόστος της διοργάνωσης. Το αποτέλεσμα ήρθε να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και να ανακουφίσει τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Για πολύ καιρό ήταν το φαβορί, όμως οι διαμάχες εντός της χώρας τους είχαν προκαλέσει φθορές και ο φόβος πως δεν θα τα κατάφερναν είχε κάνει την εμφάνισή του.

Οι γερμανικές ομάδες τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας, όμως τόσο οι φίλαθλοι σε πολλά στάδια όσο και ο κόσμος εκτός αντέδρασαν ως προς την ανάθεση της διοργάνωσης. Την περασμένη Παρασκευή υπήρχε ένα μεγάλο πανό στην Στουτγκάρδη, όπου έγραφε: «Ενωμένοι από το χρήμα – διεφθαρμένοι στην… καρδιά της Ευρώπης», κάνοντας σαφέστατη αναφορά κατά του σλόγκαν της Ομοσπονδίας της Γερμανίας «Ενωμένοι από το ποδόσφαιρο». Ένα άλλο πανό ανέφερε: «Καλή τύχη στο να αγοράσετε ένα ακόμα τουρνουά» και είχε να κάνει με τις κατηγορίες για δωροδοκία Γερμανών αξιωματούχων σε ανθρώπους της FIFA για το Μουντιάλ του 2006. Η γερμανική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία παραδέχθηκε πως η… αναμέτρηση με την Τουρκία για το Euro μπορεί να έχει πολιτικές προεκτάσεις.

Νωρίτερα μέσα στην χρονιά οι διεθνείς Οζίλ και Γκουντονγκάν, παιδιά Τούρκων μεταναστών στην Γερμανία, δέχθηκαν έντονη κριτική εξαιτίας της φωτογράφησής τους με τον Ερντογάν. Μετά το σοκ του αποκλεισμού της Γερμανίας από τον πρώτο γύρο του Μουντιάλ και το ματς… εφιάλτης με τους Κορεάτες, ο Οζίλ αποχώρησε από την Εθνική μιλώντας για ρατσισμό και ασέβεια στο πρόσωπό του για τις τουρκικές ρίζες από τους ανθρώπους της γερμανικής Ομοσμπονδίας. Κάτι τέτοιο διαψεύστηκε. Το Euro 2020 θα γίνει σε διάφορες πόλεις, ξεκινώντας από το Λονδίνο και το Γουέμπλεϊ. Το τουρνουά του 2016 στην Γαλλία έφερε 1.93 δις έσοδα στην UEFA.

Ωστόσο σχεδόν όλα τα χρήματα πήγαν σε οργανωτικά θέματα, αλλά και στις Ομοσπονδίες και τις Εθνικές. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε πως το κόστος για ανανέωση των σταδίων και τα μέτρα ασφαλείας κόστισαν 200 εκατ., αλλά έφεραν έσοδα 1.22 δισ. στην χώρα από τον τουρισμό και επισκέπτες σε σχέση με το τουρνουά. Η γερμανική Ομοσπονδία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα τοπ στάδια που έχει αλλά και το καλό δίκτυο για τον θεσμό. Ποια ήταν τα πλεονεκτήματα των Γερμανών έναντι των Τούρκων; Τα εκατοντάδες ξενοδοχείο, τα εντυπωσιακά γήπεδα και η σπουδαία υποδομή στις μεταφορές είναι για πολλούς και οι βασικοί λόγοι που προτιμήθηκε η Γερμανία έναντι της Τουρκίας.

Αντίθετα, οι Γείτονες σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και πολιτικής αμφισβήτησης θα δυσκολευόντουσαν αρκετά να βρουν πόρους για την αναβάθμιση των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων. Είναι μόνο αυτά; Ποιος είπε πως η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν δεν έπαιξε το ρόλο του; «Νομίζω ότι σε μια τρελή χώρα για το ποδόσφαιρο, όπως η Τουρκία, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, θα πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα γήπεδα θα είναι γεμάτα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», είχε τονίσει ο Ερντογάν, ο οποίος περίμενε σήμερα από τη Γερμανία όπου βρισκόταν τα ευχάριστα. Μάταια…

Ηταν ένα τεράστιο πολιτικό στοίχημα για τον Σουλτάνο, ο οποίος έδινε τα πάντα στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Σε αντίθεση με τη Γερμανία η οποία προτίθεται να νοικιάσει στην UEFA τα γήπεδα για το Euro 2024, η Τουρκία τα παραχωρεί ελεύθερα όπως και το απαιτούμενο προσωπικό. Φοροαπαλλαγές στην Ομοσπονδία και όχι μόνο… «Για 16 χρόνια, κατασκευάζεις γήπεδα, αλλά δεν είχαμε καμία αθλητική επιτυχία παρά μόνο στο ντόπινγκ. Η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης αποτελείται από Κινέζους, η αντίστοιχη του στίβου από Κενυάτες, Αιθίοπες, Κουβανούς και Τζαμαϊκανούς. Περιμένεις επιτυχίες και μετάλλια από γενίτσαρους», τα λόγια της Αντιπολίτευσης.

Μπορεί ο φάκελος της Τουρκίας να είχε σπουδαία και λαμπερά γήπεδα, αλλά δεν υπήρχε πλάνο δράσης για την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ανησυχίες ήταν έντονες όσον αφορά τη διάβρωση των ελευθεριών στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Οι αριθμοί είναι απίστευτοι: σχεδόν 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τους 18 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ∙ 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί, πολλοί από τους οποίους με τρόπο εντελώς αυθαίρετο ∙ εκπαιδευτικοί, δικαστές και δικηγόροι έχουν απολυθεί ή διώκονται ∙ δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί ∙ ΜΜΕ έχουν κλείσει και ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί.Ναι, ποτέ δεν έπεισε την UEFA o Eρντογάν πως άλλαξε…

Πηγή: gazzetta.gr

localStorage.clear();


Πηγή