Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Eurobasket 2022: Η Σλοβενία… έστειλε τη Γερμανία στην Εθνική για τους «8» -Οι άλλοι δύο πιθανοί αντίπαλοι

Μπορεί ακόμη η Εθνική ομάδα να μην ξέρει τον αντίπαλό της στη φάση των «16» του Eurobasket 2022, ωστόσο γνωρίζει με ποια ομάδα θα κοντραριστεί στους «8».

Μπορεί αυτό να φαίνεται παράξενο, ωστόσο στο Eurobasket 2022 τίποτα δεν είναι και τόσο περίεργο. Άλλωστε, υπάρχει εξήγηση σε αυτό και αυτήν την έδωσε η Σλοβενία, η οποία με τη νίκη της επί της Γαλλίας, κατέλαβε την πρώτη θέση του 2ου Ομίλου, άφησε εκτός των δύο πρώτων θέσεων τους «τρικολόρ» και… έστειλε τη Γερμανία δεύτερη, όποιο αποτέλεσμα και να φέρει κόντρα στην Ουγγαρία λίγες ώρες αργότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, η Εθνική Ελλάδας, εφόσον προκριθεί στα προημιτελικά, εκεί θα βρει τον νικητή του ζευγαριού Γερμανία / Βέλγιο ή Μαυροβούνιο. Δηλαδή η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κοντραριστεί με τους οικοδεσπότες της διοργάνωσης στη φάση των «8».

Eurobasket 2022: Ντόντσιτς λαμπρός οδηγεί τη Σλοβενία, «καθάρισε» τη Γαλλία με 88-82

Ο Λούκα Ντόντσιτς πανηγυρίζει τη νίκη της Σλοβενίας επί της Γαλλίας / Φωτογραφία: Twitter-#EuroBasket 2022
Ο Λούκα Ντόντσιτς πανηγυρίζει τη νίκη της Σλοβενίας επί της Γαλλίας / Φωτογραφία: Twitter-#EuroBasket 2022

Με μία μπασκετική ραψωδία του Λούκα Ντόντσιτς, η Σλοβενία έκαμψε την αντίσταση της σκληροτράχηλης Γαλλίας και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της από την κορυφή του 2ου ομίλου του Eurobasket 2022 με ρεκόρ 4-1 (νίκες-ήττες), όπερ σημαίνει ότι η Γερμανία θα τερματίσει στη δεύτερη θέση, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε κόντρα με την Εθνική Ελλάδας στους «8» της διοργάνωσης.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης επικράτησε με 88-82 στο ματς της Κολωνίας, για την 5η και τελευταία αγωνιστική του γκρουπ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο σούπερ σταρ των Ντάλας Μάβερικς σημείωσε 47 πόντους. Έτσι, ξεπέρασε τον Νίκο Γκάλη στους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα Eurobasket, καθώς ο Έλληνας θρύλος είχε σημειώσει 46 απέναντι στη Σουηδία το 1983. Το απόλυτο ρεκόρ το έχει ο Βέλγος Έντι Τεράς με τους 63 πόντους απέναντι στην Αλβανία στο μακρινό Eurobasket του 1957.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O NBAer άρχισε το σόου του του στη δεύτερη περίοδο, όταν η Σλοβενία ανέκτησε το προβάδισμα στο ματς και έκλεισε το ημίχρονο στο +4 (44-40), με τον Ντόντσιτς να παίρνει τον δρόμο προς τα αποδυτήρια με 27 πόντους και 5 τρίποντα. Ο Οκόμπο αφυπνίστηκε στην τρίτη περίοδο για τη Γαλλία, με τους «πετεινούς» να ισορροπούν το ματς και ο φωτεινός πίνακας να γράφει στο 30′ το ισόπαλο 64-64.

Στον επίλογο του αγώνα, πάντως, και μετά από μία πραγματική «μάχη», η Γαλλία απάντησε με επιμέρους σκορ 12-2 και από το εις βάρος της 70-80 στο 35′ έγραψε το 82-82 στο 38′. Ωστόσο, εκεί πάντως μίλησε η εμπειρία του γκαρντ των Σικάγο Μπουλς, Γκόραν Ντράγκιτς, ο οποίος με κλέψιμο και λέι απ διαμόρφωσε το 84-82 στο 1:18 πριν το τέλος, δίνοντας «ανάσα» στην ομάδα του. Παράλληλα, έβαλε τις βάσεις για την επικράτηση, την οποία υπέγραψε ο ίδιος για το τελικό 88-82.

Από τους Γάλλους κορυφαίος ήταν ο Ρουντί Γκομπέρ με 19 πόντους και 8 ριμπάουντ, ωστόσο αποδείχθηκε ότι δεν έφτανε.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 40-44, 64-64, 82-88

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Eurobasket 2022: Νίκησε 89-80 τη Βουλγαρία το Βέλγιο και έκλεισε θέση στους «16»

Το Βέλγιο έγινε η τρίτη ομάδα μετά την Ισπανία και την Τουρκία που εξασφάλισε την πρόκρισή της στα νοκ-άουτ από τον 1ο Όμιλο του Eurobasket 2022, ο οποίος φιλοξενείται στην Τιφλίδα της Γεωργίας, καθώς επικράτησε της Βουλγαρίας με 89-80, ανέβηκε στο 3-2 (νίκες-ήττες) και σφράγισε το «εισιτήριο» για το Βερολίνο.

Στο 1-4 (νίκες-ήττες) έμειναν οι Βούλγαροι, παρά τη μεγάλη προσπάθεια του Σάσα Βεζένκοφ (26 π. με 6/18 σουτ, 13 ρ.) και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια.

Οι δύο ομάδες ήταν σε απόσταση μισού… σουτ σε όλη τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, όμως ένα ξέσπασμα του Βελγίου, με αιχμή του δόρατος τον Ρετίν Ομπασοχάν, σε συνδυασμό με την εξαιρετική βελγική άμυνα, έφερε την ομάδα του Ντάριο Γκιέργκια στο +11 στο φινάλε του πρώτου μέρους (30-41).

Η Βουλγαρία «ξύπνησε» στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου και με πέντε γρήγορους πόντους του Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ κι ένα τρίποντο του Παβλίν Ιβανόφ «μάζεψε» τη διαφορά από το -11, στο -5 μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιβανόφ πήρε… φωτιά και με άλλο ένα τρίποντο ισοφάρισε σε 45-45 στο 24′. Οι Βούλγαροι, μάλιστα, πήραν και το προβάδισμα λίγο αργότερα (55-54) με το καλάθι του Μποστ, για να «απαντήσουν» οι Βέλγοι αμέσως μετά με ένα δικό τους σερί 8-0, χάρη στους Εμβεμά και Λεκόμ. Έτσι, ανέκτησαν ένα σημαντικό προβάδισμα 6 πόντων στο φινάλε της περιόδου (60-66).

Το Βέλγιο, με τους Κέβιν Τουμπά και Μαξίμ ντε Ζεβ ανέβασε, κι άλλο τη διαφορά στο +9 (63-72) στις αρχές της τέταρτης περιόδου, την οποία δεν μπόρεσε να ροκανίσει η Βουλγαρία στα λεπτά που απέμεναν.

Οι Βέλγοι έφτασαν θα τερματίσουν στην τρίτη ή τέταρτη θέση, ανάλογα με το αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα του γκρουπ ανάμεσα στο Μαυροβούνιο και στην οικοδέσποινα του ομίλου Γεωργία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας στα προημιτελικά, αν φυσικά τερματίσουν τρίτοι στο γκρουπ και στη συνέχεια προκριθούν επί της Γερμανίας στη φάση των «16».

Οι Ομπασοχάν (25 π., 3/9 τριπ.), Λεκόμ (20 π.) και Ντε Ζεβ (13 π., 3/4 τριπ.) οδήγησαν την επίθεση των νικητών, μόνο ο Ντι Μποστ (18 π., 6 ρ.) προσπάθησε να δώσει στήριγμα στον Βεζένκοφ για τους Βούλγαρους, αλλά δεν έφτανε…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 30-41, 60-66, 80-89


Πηγή