Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

FIFA: «Απομακρύνεται» η διεξαγωγή Μουντιάλ ανά δύο χρόνια -Δεν θα συζητηθεί καν το θέμα στη συνέλευση

Τα μέλη της FIFA δεν θα συζητήσουν το ζήτημα που αφορά σε ενδεχόμενη διεξαγωγή του Μουντιάλ, ανα διετία στη σημερινή συνέλευση που διεξάγεται στη Ντόχα.

Η απόφαση αυτή, αφήνει αμφιβολίες για το μέλλον αυτής της μεταρρύθμισης, που έχει συναντήσει μεγάλη αντίδραση, ειδικά μεταξύ των «αστέρων» της «στρογγυλής Θεάς» και των ομοσπονδιών της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτό το φλέγον ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης, που γίνεται με τη συμμετοχή 211 ομοσπονδιών-μελών της FIFA, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Ντόχα.

«Για όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο αποκλείεται. Είμαι χαρούμενος που η FIFA το έχει καταλάβει», δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, πεπεισμένος ότι το το σχέδιο αυτό, έχει «αποκλεισθεί».

Πολλοί αξιωματούχοι, συμμερίζονται αυτήν την άποψη, ειδικά από τη στιγμή που η FIFA αποφάσισε τον Δεκέμβριο να μην προγραμματίσει ψηφοφορία στο συνέδριό της στην Ντόχα και δεν σχεδιάζει καν, να συζητήσει ευρύτερα την αναθεώρηση του διεθνούς ημερολογίου στον ορίζοντα του 2024.

Αυτή η κίνηση, να περιοριστεί η υπόθεση, έρχεται σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις το περασμένο καλοκαίρι για μια «μελέτη σκοπιμότητας» για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, που στη συνέχεια παρουσιάσθηκε ως εν δυνάμει μεταρρύθμιση, προκαλώντας αμέσως, έντονες αντιδράσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η FIFA, ωστόσο, εκτιμά, ότι η διοργάνωση μιας τελικής φάσης μιας μεγάλης διοργάνωσης κάθε καλοκαίρι, εναλλάξ μεταξύ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των ηπειρωτικών διοργανώσεων όπως το Euro και το Κόπα Αμέρικα, θα «ωφελούσε του πάντες».

Τον Δεκέμβριο, η διεθνής συνομοσπονδία υποσχέθηκε επιπλέον 19 εκατομμύρια δολάρια (16,8 εκατομμύρια ευρώ) ανά τετραετία σε κάθε ομοσπονδία, τετραπλασιάζοντας έτσι τη «χρηματοδότηση αλληλεγγύης» από 6 σε 25 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν η μεταρρύθμισή αποδειχθεί επιτυχημένη.

Σε επίπεδο πολιτικής, η FIFA έχει θέσει ως το μόνο… ανάχωμα ενάντια στη διεύρυνση των αθλητικών και οικονομικών ανισοτήτων στον πλανήτη του ποδοσφαίρου, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των αφρικανικών και ασιατικών ομοσπονδιών ενάντια στο εξαιρετικά πλούσιο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιδράσεις από την UEFA, την CONMEBOL, ακόμα και από την ΔΟΕ

Όμως, η UEFA, πήρε αμέσως το… προβάδισμα στο μέτωπο της άρνησης, ενώ γρήγορα προσχώρησε σ’ αυτήν την άποψη και η Conmebol και στην συνέχεια το World Leagues Forum που αποτελείται περίπου σαράντα επαγγελματικά πρωταθλήματα και μια σειρά από οργανισμούς.

«Για εμάς δεν είναι καν ιδέα, επομένως δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε», σχολίασε σχετικά, ο Καταριανός, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν και της πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Ενωσης συλλόγων (ECA).

Οι σχετικές συζητήσεις ξεπέρασαν τα όρια του ποδοσφαίρου, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), εξέφρασε την ανησυχία της από τα μέσα Οκτωβρίου για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα «καταπατά» την… επικράτεια άλλων αθλημάτων.

Μεταξύ των άλλων, υπό μελέτη «οδών», περιλαμβάνονται η επιστροφή στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, ένα μίνι τουρνουά με οκτώ εθνικές ομάδες, που έγινε από το 1992 μέχρι το 2019 ή μια επέκταση του Nations League, με την προσθήκη εθνικών ομάδων από την αμερικανική ήπειρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «δεν έχει αρχίσει συγκεκριμένη συζήτηση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, ειδικά από τη στιγμή που οι αθλητικοί φορείς βιώνουν και εφαρμόζουν, από τα τέλη Φεβρουαρίου, τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις, που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.


Πηγή