Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Formula 1: Πώς η ζελατίνα από το κράνος του Verstappen έστειλε για pit stop τον Leclerc [βίντεο]

Στο τελευταίο grand prix της Formula 1 o Max Verstappen ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, ωστόσο άθελα του προκάλεσε πρόβλημα στον πιλότο της Ferrari, Charles Leclerc.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον πρώτο γύρο του βελγικού grand prix, λίγο μετά τα δύο περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα τις εγκαταλείψεις του Lewis Hamilton και του Valteri Bottas.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Max Verstappen, ο οποίος λόγω ποινής για αλλαγή κινητήρα ξεκίνησε από την 14η θέση, είχε ξεκινήσει την αντεπίθεσή του για να φτάσει τις πρώτες θέσεις. Ωστόσο τα δύο ατυχήματα από τις συγκρούσεις του Lewis Hamilton με τον Fernando Alonso και του Valteri Bottas με τον Nicolas Latifi είχαν ως αποτέλεσμα να σηκωθεί σκόνη και να επηρεαστεί η ορατότητα.

Ο Verstappen στην έξοδο της στροφής 16, την Paul Frere αφαίρεσε μία από τις ζελατίνες που έχει η μάσκα στο κράνος του και την άφησε από τη δεξιά πλευρά του μονοθεσίου της Red Bull. Ωστόσο η ζελατίνα «καρφώθηκε» στον μπροστά αριστερό τροχό της Ferrari του Leclerc που ακολουθούσε. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί υπερθέρμανση στα φρένα της Ferrari.

Διπλό το κακό για την Ferrari

Αργότερα ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, Mattia Binotto, δήλωσε ότι η ζελατίνα που προήλθε από το μονοθέσιο του Verstappen και προκάλεσε την υπερθέρμανση στο μονοθέσιο του Leclerc κατέστρεψε και έναν αισθητήρα, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να μην μπορούν να μετρήσει την ταχύτητα με την ίδια ακρίβεια. Αυτό είχε αποτέλεσμα να παραβιάσει, αργότερα ο Μονεγάσκος πιλότος το όριο ταχύτητας του pit lane, εισπράττοντας ποινή 5 δευτερολέπτων.
Η FIA επιβεβαίωσε ότι ο Leclerc παραβίασε το όριο ταχύτητας των 80 km/h στο pit lane κατά 1 km/h.

Verstappen: Δεν μπορούσα να δω τίποτα

Μετά τον αγώνα ο Max Verstappen και αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό με την ζελατίνα από το κράνος του δήλωσε «δεν μπορούσα να δω τίποτα λόγω της σκόνης».
Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι μάσκες στα κράνη των πιλότων έχουν αρκετές στρώσεις προστατευτικής ζελατίνας και οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα, αν για κάποιο λόγο επηρεάζεται η ορατότητά τους να αφαιρούν ζελατίνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ιστορία στο grand prix του Βελγίου στο Σπα, νικητής ήταν o Max Verstappen, ενώ ο Charles Leclerc ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 6η θέση.

Πώς η ζελατίνα ατου Verstappen έστειλε για pit stop τον Leclerc


Πηγή