Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Formula 1: Σάλος με ρατσιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές οπαδών στο γκραν πρι της Αυστρίας

Σάλος έχει προκληθεί στις τάξεις της Formula 1 για κάποια γεγονότα που συνέβησαν από θεατές του γκραν πρι της Αυστρίας και αμαύρωναν τον 11ο αγώνα της χρονιάς.

Στα social media -και όχι μόνο- κυκλοφόρησαν πολλές καταγγελίες για ρατσιστική και ομοφοβική συμπεριφορά, ακόμη και για σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν από άλλους θεατές του gp της Αυστρίας. Μάλιστα, θέση πήρε και η διοργανώτρια Αρχή της Formula 1, η οποία καταδίκασε τα γεγονότα και επισήμανε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν δεκτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν αρκετοί θεατές, δέχτηκαν «βροχή» από προσβλητικά σχόλια, για το χρώμα, το φύλο αλλά και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται τα πράγματα ότι ξέφυγαν, καθώς γίνεται λόγος για απρεπείς χειρονομίες ακόμη και ακατάλληλες σωματικές επαφές.

Μάλιστα, με την πλειοψηφία των οπαδών που παρακολούθησαν τον αγώνα στην Αυστρία να είναι… πορτοκαλί απόχρωσης, δηλαδή υποστηρικτές του Max Verstappen, οι καταγγελίες αφορούν κυρίως αυτήν την πλευρά των εξεδρών στο «Red Bull Ring».

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι και η ομάδα του Ολλανδού παγκόσμιου πρωταθλητή (Red Bull), που τερμάτισε στη δεύτερη θέση του αυστριακού γκραν πρι, εξέδωσε ανακοίνωση στα social media, με την οποία καταδικάζει τα όσα καταγγέλλονται. Το κείμενο υπογράφει ο επικεφαλής των «ταύρων», Κρίστιαν Χόρνερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση της διοργανώτριας Αρχής της Formula 1:

«Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με τις αναφορές πως ορισμένοι θεατές έγιναν αντικείμενο εντελώς απαράδεκτων σχολίων από άλλους στο γκραν πρι της Αυστρίας.

Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά τέτοια θέματα, τα έχουμε αναδείξει σε συνεργασία με τον διοργανωτή του αγώνα και τις υπηρεσίες ασφαλείας και θα έρθουμε σε επαφή με όσους έκαναν τις καταγγελίες. Παρόμοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες και δεν θα γίνουν ανεκτές», αναφέρεται από την F1.

Red Bull: Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν σχέση στους αγώνες και γενικά στην κοινωνία

«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις αναφορές ότι υπήρξαν κάποια περιστατικά υβριστικής συμπεριφοράς στις κερκίδες. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας και οι Αρχές θα το αντιμετωπίσουν γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει θέση γι’ αυτό στους αγώνες και συνολικά στην κοινωνία. Εκτιμούμε την ένταξη και θέλουμε έναν ασφαλή χώρο για τους οπαδούς να απολαμβάνουν το άθλημά μας», αναφέρει η Red Bull στην επίσημη τοποθέτησή της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Verstappen: Πρέπει να είναι μια γενική αντίληψη ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν

Περισσότεροι από 50.000 Ολλανδοί οπαδοί φαίνεται πως μετέβησαν στην Αυστρία για το γκραν πρι αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να υποστηρίξουν τον Max Verstappen. Με τη σειρά του και ο Ολλανδός πιλότος καταδίκασε τις καταγγελλόμενες συμπεριφορές, όταν ρωτήθηκε για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα.

«Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν. Διάβασα μερικά συγκλονιστικά πράγματα, οπότε σαφώς δεν είναι εντάξει. Δεν χρειάζεται καν να το πω αυτό, νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι μια γενική αντίληψη ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν. Ένας κανονικός άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται έτσι και να συμπεριφέρεται έτσι», είπε ο Verstappen.

Ο Verstappen θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση στον τρόπο που οι υπεύθυνοι της πίστας μπορούν να βοηθήσουν τους οπαδούς που παρεκκλίνουν στη συμπεριφορά τους. Πρότεινε επίσης ένα όριο στην ποσότητα αλκοόλ που μπορούν να καταναλώνουν οι θεατές, αν και ξεκαθάρισε ότι αυτό «δεν αποτελεί δικαιολογία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μερικές φορές, όταν πίνεις αλκοόλ, κάνεις ανόητα πράγματα και δεν λέω ότι είναι δικαιολογία, αλλά αυτά τα πράγματα μπορούν να ρυθμιστούν. Πρέπει να επιτρέπεται μια ορισμένη ποσότητα αλκοόλ, γιατί αν αρχίσεις να τρελαίνεσαι πραγματικά, μπορείς να κάνεις κάθε λογής βλακεία».

Vettel: Αποβολή δια παντός για όσους κριθούν ένοχοι για τέτοιες συμπεριφορές

Ένας από τους πλέον ευαισθητοποιημένους πιλότους της Formula 1 σε κοινωνικά θέματα, τα οποία προάγει μέσω του «εκτοπίσματος» που έχει στις τάξεις του σπορ, είναι ο Sebastian Vettel.

Μαζί με τον Lewis Hamilton (11 παγκόσμιοι τίτλοι στο σύνολο) είναι αυτοί που έχουν τοποθετηθεί περισσότερο από όλους τους συναδέλφους τους σε θέματα που ξεφεύγουν από τα… στενά όρια της πίστας, αλλά αγγίζουν στο σύνολό τους την F1.

Ο Γερμανός τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής ζήτησε αυστηρές τιμωρίες για τους οπαδούς που κρίνονται ένοχοι για καταχρηστική συμπεριφορά στις πίστες της Formula 1 και θέλει μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι φριχτό αυτό (τέτοιου είδους συμπεριφορές); Νομίζω ότι είναι καλό που βγαίνουν αυτά τα πράγματα στη δημοσιότητα, αυτή είναι η αρχή, αλλά είναι φρικτό. Όποιοι κι αν είναι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους και θα πρέπει να τους απαγορεύεται να συμμετέχουν σε αγώνες για το υπόλοιπο της ζωής τους», είπε αρχικά ο Φέτελ.

Ο Γερμανός πιλότος της Aston Martin συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή. Εάν οι άνθρωποι περνούν καλά και πίνουν πάρα πολύ, αυτό είναι εντάξει, αλλά δεν δικαιολογείται η λάθος συμπεριφορά. Αγωνιζόμαστε ως ένα, επομένως, οι οπαδοί είναι μέρος όλου αυτού».


Πηγή