Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Formula 1: «Lewis, it’s hammer time!» -Η εντολή στον Hamilton που τρέμουν οι άλλοι πιλότοι

Ο Lewis Hamilton, μόλις έχει μπει στα pits για αλλαγή ελαστικών στο grand prix του Οστιν, η στρατηγική της Mercedes AMG δείχνει να αποδίδει και ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής έχει μία ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα και τη νίκη. Τότε ακούγεται στην ενδοεπικοινωνία ο αρχιμηχανικός του, ο Bonno (Peter Bonnington), να δίνει τη γνωστή εντολή «Lewis, it’s hammer time»!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ελεύθερη μετάφραση πρόκειται για την εντολή στον Lewis Hamilton να ανεβάσει το ρυθμό του στο ανώτατο επίπεδο και να πιέσει το μονοθέσιο όσο περισσότερο μπορεί ώστε είτε να μειώσει τη διαφορά με τους προπορευόμενους πιλότους είτε να την μεγαλώσει από όσους τον καταδιώκουν.

Φέτος η Mercerdes AMG δεν κατάφερε να φτιάξει ένα μονοθέσιο αντάξιο των 8 συνεχόμενων πρωταθλημάτων που έχει κατακτήσει, αλλά και του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή Lewis Hamilton, ώστε να είναι ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα της F1. Γι αυτό και η εντολή «Lewis, it’s hammer time» ακούστηκε για πρώτη φορά στην πίστα του Οστιν, όταν αχνοφάνηκε μία πιθανότητα για την Mercedes να κατακτήσει την 1η θέση.

Τις προηγούμενες χρονιές, τις εποχές της κυριαρχίας της Mercedes AMG και του Lewis Hamilton, όταν ακουγόταν ο Bonno στην ενδοεπικοινωνία να δίνει την εντολή «it’s hammer time», αυτομάτως η ένταση ανέβαινε στο κόκκινο. Ο Βρετανός πιλότος δεν σήκωνε το πόδι από το γκάζι, το μονοθέσιο «απογειωνόταν» και οι υπόλοιποι πιλότοι έτρεμαν, καθώς είτε έβλεπαν τον Hamilton να εξαφανίζεται, είτε τον έβλεπαν να γεμίζει τους καθρέπτες τους και να τους «καταπίνει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς βγήκε το «it’s hammer time»

Οπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Bonno το 2013 η περίφημη φράση «Lewis, it’s hammer time» είναι κάτι για το οποίο συμφώνησε εκείνος με τον Hamilton, μετά από αρκετή συζήτηση.

Οπως είχε εξηγήσει ο Peter Bonnington στην ενδοεπικοινωνία μηχανικών-πιλότων δεν επιτρέπεται να λέγονται τα πάντα, γι αυτό και είναι απαραίτητος ένας κώδικας επικοινωνίας. Επρεπε λοιπόν να συμφωνήσουν με τον Hamilton σε μία φράση που θα καθιστούσε σαφές ότι ο πιλότος πρέπει να τα δώσει όλα για όλα στον αγώνα, αλλά και να είναι παρακινητικό! «Επεσαν στο τραπέζι αρκετές ιδέες. Ο Lewis για παράδειγμα είχε πει να χρησιμοποιούν τη φράση “Hammer dow”. Φυσικά υπήρξαν και τα πιο απλά, όπως “πίεσε”, αλλά αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο. Για πόσο θα έπρεπε να πιέσει. Ετσι καταλήξαμε στο “it’s hammer time”, το οποίο σημαίνει ότι ο Lewis πρέπει να τα δώσει όλα!»

Τι είχε δηλώσει ο Hamilton για το hammer time

Κάποιοι βέβαια αναρωτιούνται γιατί χρειάζεται εντολή ο Hamilton για να πιέσει περισσότερο το μονοθέσιο και δεν το κάνει συνεχώς μέσα στην πίστα. Σε αυτό την απάντηση την είχε δώσει ο ίδιος ο Βρετανός πιλότος, καθώς εξήγησε σε συνένετυξή του ότι είναι καθοριστικό ρόλο για την «hammer time» είναι η κατάσταση των ελαστικών, αν αναμένεται pit stop, αν είναι φρέσκια η γόμα ή αν ο αγώνας πλησιάζει στο τέλος.
«Οταν μου το λένε στην ενδοεπικοινωνία σημαίνει πως αν έχω σε καλή κατάσταση τα ελαστικά μου, τότε τώρα είναι η στιγμή πιέσω ακόμα πιο σκληρά»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οταν ο Hamilton ακούει την εντολή «Ok Lewis, it’s hammer time»

Στα social media κυκλοφορούν αρκετά βιντεάκια που έχουν φτιάξει οι οπαδοί του Hamilton για την περίφημη φράση «Lewis, it’s hammer time».


Πηγή