Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα
Argentina's Gonzalo Higuain (R) fails to score late against Chile during their Copa America 2015 final soccer match at the National Stadium in Santiago, Chile, July 4, 2015. REUTERS/Marcos Brindicci

Η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Χιλή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, καθώς στον τελικό που έγινε στο «Εστάδιο Νασιονάλ» του Σαντιάγο, νίκησε 4-1 την Αργεντινή στα πέναλτι.

Τόσο ο κανονικός αγώνας, όσο και η παράταση έμειναν στο 0-0.

Το ματς

Κάτι το… κόκκινο τσουνάμι στις εξέδρες, κάτι η δίψα για τον πρώτο τίτλο, έδωσαν «φτερά» στα πόδια των Χιλιανών που μπήκαν φουριόζοι! Δοκίμαζαν το πόδι τους (κυρίως με τον Βάργκας), ενώ όταν κάτι αντίστοιχο έκανε ο Βιδάλ, ο Ρομέρο ήταν εκεί να του πει «όχι». Η Αργεντινή δεν είχε μπει καθόλου καλά στο ματς, αλλά μετά το πρώτο τέταρτο άρχισε να βρίσκει λύσεις στο ασφυκτικό πρέσινγκ των αντιπάλων της και να κερδίζει μέτρα.

Μέτρα που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά μετουσιώθηκαν και στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς. Ο Αγουέρο όμως νικήθηκε στην κοντινή κεφαλιά απ’ τον Μπράβο και το σκορ δεν άλλαξε, όπως και η… διάθεση του κόσμου στις εξέδρες. Τελικός είναι, Κόπα Αμέρικα είναι, θα υπάρξουν και σκληρά μαρκαρίσματα. Πού απέφεραν κίτρινες κάρτες στην άμυνα των γηπεδούχων και… πρόωρο φινάλε στον Ντι Μαρία.

Η Ρόχα είχε χάσει τον ρυθμό της (έδειχνε και σημάδια κόπωσης), αλλά και η αλμπισελέστε (με πολύ καλά κλεισμένους τους Μέσι, Παστόρε, Αγουέρο) δεν πήγαινε πίσω. Η αναμέτρηση είχε χάσει το «κέφι» της, με τα λεπτά να περνούν και τίποτα να μην θυμίζει την πιο εκρηκτική εκκίνηση. Έστω κι αν, όμως, η κατάσταση είχε «νεκρώσει», δεν ήθελε πολύ στις καθυστερήσεις ο Λαβέτσι να το… μπουμπουνήσει, αν σημάδευε πιο πλάγια.

Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο, η Χιλή μπήκε πιο ζωηρά. Με περισσότερη όρεξη να κάνει παιχνίδι και να μην περιμένει. Όσο κι αν το πάλευε, όμως, η διάθεση δεν αρκούσε και η κλεψύδρα άδειαζε στον τελικό δίχως φάση και με μια Αργεντινή απ’ την άλλη που ήταν… απούσα (επιθετικά). Οι οικοδεσπότες έκλειναν στα καρέ τους αντιπάλους τους, αλλά τα σουτ που «εκτόξευαν» (με Βιδάλ και Βάργκας) δεν είχαν αντίκρισμα.

Η αλμπισελέστε δεν υπήρχε στο γήπεδο. Οι επιθετικοί της… εξαφανισμένοι (ή αν προτιμάτε μπλοκαρισμένοι απ’ τα εξαιρετικά γρανάζια της Χιλής). Οι αλλαγές δεν βοηθούσαν -κυρίως την παρέα του κακού Μέσι. Και μπορεί τελικά να οδηγήθηκε το ματς σε παράταση -αφού δεν άλλαξε το 0-0, ωστόσο παραλίγο να ‘χουμε δράμα στο τέλος! Διότι την μία ο Αλέξις είδε το καλό γυριστό του να φεύγει άουτ στο 82′ και διότι την άλλη (στο 92′) η εξ’ επαφής προβολή του Ιγκουαΐν δεν βρήκε στόχο, σε μια φάση που ξεκίνησε απ’ τον… αγέρωχο «Λέο».

Εδώ δεν είδαμε θέαμα στην κανονική διάρκεια (πέραν κάποιων σποραδικών ευκαιριών), στον έξτρα χρόνο θα προσδοκούσαμε κάτι τέτοιο; Οι δύο ομάδες ήταν κουρασμένες κι εδώ που ‘χε φτάσει ο τελικός, δεν ήθελαν να ρισκάρουν, ούτε να «τζογάρουν» για ένα γκολ. Έτσι ο χρόνος κυλούσε μάλλον… αρμονικά και ουσιαστικά στα 30 λεπτά μόνο ο Αλέξις Σάντσες -από λάθος στην άμυνα της Αργεντινής- απείλησε, με το σουτ του να φεύγει άουτ (στο 115’) και τη «ρώσικη ρουλέτα» να μην αποφεύγεται.

Η διαδικασία των πέναλτι

1-0 με τον Ματίας Φερνάντες η Χιλή
1-1 με τον Μέσι η Αργεντινή
2-1 με τον Βιδάλ
2-1 ΑΣΤΟΧΕΙ ο Ιγκουαΐν (απελπιστικά άουτ)
3-1 με τον Αρανγκίς
3-1 ΑΣΤΟΧΕΙ ο Μπανέγα (αποκρούει ο Μπράβο)
4-1 Αλέξις Σάντσες αλά Πανένκα και κούπα για την Χιλή

Χιλή (Σαμπάολι): Μπράβο, Ίσλα, Μεδέλ, Σίλβα, Μποσεζούρ, Ντίας, Αρανγκίς, Βιδάλ, Βαλδίβια (74′ Φερνάντες), Αλέξις Σάντσες, Βάργκας (95′ Ενρίκες)

Αργεντινή (Μαρτίνο): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Οταμέντι, Ρόχο, Μπίλια, Μασεράνο, Παστόρε (81′ Μπανέγα), Μέσι, Αγουέρο (74′ Ιγκουαΐν), Ντι Μαρία (29′ Λαβέτσι)

 

 

 

Πηγή: sport-fm.gr