Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ο ήρωας του Euro 2004, Άγγελος Χαριστέας, εξηγεί γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο απαιτεί αναμόρφωση

Ο πρώην επιθετικός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Άγγελος Χαριστέας, αποκάλυψε τους λόγους που δεν ερωτεύτηκε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Ο Χαριστέας έχει μείνει στη μνήμη μας κυρίως για την ηρωική επίδοσή του στο Euro 2004, και ειδικότερα, για το εκπληκτικό γκολ του που χάρισε στην Ελλάδα το τρόπαιο έναντι της γηπεδούχου Πορτογαλίας!

 

17 χρόνια μετά τον θρίαμβο του Euro 2004, το ελληνικό ποδόσφαιρο δυσκολεύεται να φτάσει έστω και κοντά σε αυτή την επιτυχία, ενώ η φήμη του έχει αμαυρωθεί από τις διαμάχες των τελευταίων ετών.

 

Από τη μια μεριά, στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος κυριαρχούν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός – με τον τελευταίο να είναι το φαβορί της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό σύμφωνα με το στοίχημα bwin σούπερ λιγκ – κι από την άλλη μεριά, οι πιο αδύναμες ομάδες δυσκολεύονται οικονομικά· κι αυτές είναι οι περισσότερες.

 

«Η ΕΠΟ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον συμπαίκτη μου στην εθνική ομάδα το 2004, τον κ. Θοδωρή Ζαγοράκη. Επελέγη από το 99% των ψηφοφόρων που ήθελαν να ηγηθεί του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ελπίζοντας να προχωρήσει σε αλλαγές σύμφωνα με τις οδηγίες της UEFA και της FIFA. Όμως σχεδόν έξι μήνες μετά, ο Ζαγοράκης επέλεξε να αποχωρήσει από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τώρα βρισκόμαστε ξανά στην ίδια θέση με πριν: εκεί που δύο, τρεις, ίσως τέσσερις σύλλογοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να επιβιώσουν οικονομικά», εξήγησε ο Άγγελος Χαριστέας.

 

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο Ζαγοράκης αποχώρησε από τον ρόλο καθώς δεν του παραχωρήθηκε η ελευθερία να παίρνει αποφάσεις. «Δεν έκανε ελεύθερες επιλογές. Νομίζω ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για αποχωρήσει», εξήγησε περαιτέρω.

 

Τονίζοντας την κατάσταση αταξίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο 41χρονος είπε: «Κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα και γι’ αυτό δεν επικεντρωθήκαμε στο να δημιουργήσουμε καλές ομάδες και να αναπτύξουμε παίκτες, νέους παίκτες κ.λπ. Σκέφτονται περισσότερο πώς να ελέγξουν τους διαιτητές και τα πάντα γύρω από το ποδόσφαιρο, εκτός γηπέδου. Το ποιος θα είναι ο πρόεδρος και ποιοι οι άνθρωποι γύρω του το αποφασίζουν παρά μερικοί σύλλογοι, ενώ οι υπόλοιποι σύλλογοι παρακολουθούν σαν θεατές σε ταινία».

 

Όταν ρωτήθηκε γιατί η ΕΠΟ δεν θα ήθελε ανθρώπους σαν τον Ζαγοράκη να δουλεύουν δίπλα της, ο Χαριστέας απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω. Δούλεψα σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα, τον Άρη Θεσσαλονίκης με επιτυχία. Κάποιοι άλλοι παίκτες δούλεψαν στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ, στον ΠΑΟΚ και μάλιστα με επιτυχία, οπότει δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έδωσαν την ευκαιρία σε έναν ή περισσότερους από εμάς να ηγηθούν της ΕΠΟ».

 

Ο Χαριστέας συνέχισε λέγοντας: «Στις τελευταίες εκλογές, πέντε πρώην παίκτες του Euro 2004 στήριζαν δημόσια τον Ζαγοράκη. Ήμασταν υποψήφιοι για την Ελληνική ExCo της FA στις τελευταίες εκλογές, αλλά δεν πήραμε τις ψήφους για να εκλεγούμε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ήθελαν απλώς να βάλουν ένα μεγάλο όνομα [Ζαγοράκη] για πρόεδρο χωρίς καμία εξουσία να βάλει κανόνες ή να βάλει τις ιδέες του στην ομοσπονδία. Νομίζω ότι από την αρχή όλοι κατάλαβαν ότι δεν ήθελαν να δώσουν στον Ζαγοράκη εξουσία».

 

Ερωτηθείς εάν η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία UEFA πρέπει να παρέμβει, ο Χαριστέας προχωρά παραπέρα, υποδηλώνοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

«Πιστεύω ότι η UEFA πρέπει να πιέσει και να βάλει τους δικούς της ανθρώπους και κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο», είπε. «Διαφορετικά δεν θα αλλάξουμε ποτέ, δεν θα βελτιώσουμε ποτέ το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μερικές φορές χρειάζεσαι ανθρώπους που όχι μόνο γνωρίζουν και σέβονται τους κανόνες, αλλά ξέρουν και το παιχνίδι… Αλλά η UEFA χρειάζεται ξεκάθαρους ανθρώπους με καλή επικοινωνία για να φέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε καλύτερο επίπεδο».

 

Είναι μια κατάσταση που, όπως λέει ο πρώην Έλληνας σταρ, μόνο χειροτερεύει: «Είναι περίπλοκο, αλλά ταυτόχρονα, είναι επίσης πολύ ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη», υποστήριξε ο Χαριστέας. «Επομένως, μόνο οι διεθνείς ομοσπονδίες μπορούν να την αλλάξουν ριζικά επεμβαίνοντας».

 

Μάλιστα, με αφορμή τον πρόσφατο αποκλεισμό της Εθνικής από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την πτώση 8 θέσεων στην κατάταξη της FIFA, ο Χαριστέας δηλώνει ότι η ομάδα είναι πολύ πιο πίσω από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της: «Στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας το επίπεδο είναι πολύ κακό. Αν το συγκρίνετε με άλλες χώρες όπως της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας της Γερμανίας, της Ιταλίας ή της Γαλλίας, τότε είναι ντροπή», υποστήριξε ο πρώην επιθετικός.