Τι κι αν η ανεργία κινείται, πλέον, πέριξ του 9%, δηλαδή στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η δεκαετής οικονομική κρίση;
Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών, σχεδόν οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι τους λείπουν εργατικά χέρια και οι εκτιμήσεις δείχνουν πως ούτε λίγο ούτε πολύ υπάρχει ένα “κενό” 260.000 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, το οποίο, μάλιστα, τείνει να διευρυνθεί!
Η “απουσία” περίπου 80.000 εργαζομένων- κυρίως εποχικών- στον Τουρισμό και την εστίαση είναι μια πραγματικότητα, την οποία βιώνουν στη μετά Covid εποχή, οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, κυρίως λόγω των συνθηκών εργασίας δηλαδή των “μαύρων” και εξαντλητικών ωραρίων, των χαμηλών αποδοχών αναλογικά με την παρεχόμενη εργασία, των συνθηκών διαβίωσης ειδικά στα νησιά. Ωστόσο, τα αίτια για το “κενό” στον παραγωγικό ιστό είναι διαφορετικά και μάλλον δομικού χαρακτήρα.
Πρόσφατη έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ανέδειξε το πρόβλημα. Το 37% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν “κενές” θέσεις εργασίας, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μεταποίηση και τις Κατασκευές, όπου το ποσοστό των επιχειρήσεων με “κενά” απασχόλησης εκτινάσσεται στο 47% και 54% αντιστοίχως!
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτά τα “κενά” δεν αφορούν σε μικρές ή ατομικές επιχειρήσεις, αλλά κατά βάση σε μεγαλύτερες. Είναι ενδεικτικό ότι το 56% των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ έχει “κενά”, ενώ σε επίπεδο νομικής μορφής, οι Ανώνυμες Εταιρίες εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα (45%).
Οι ειδικότητες που λείπουν
Τα ποιοτικά στοιχεία αυτών των “κενών” αποκαλύπτουν και το δομικό πρόβλημα. Ποιες είναι οι ειδικότητες που “λείπουν”;
- Απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (28%)
- Ανειδίκευτοι εργάτες, χειρωνάκτες και μικροεπαγγελματίες (27%)
- Ειδικευμένοι τεχνίτες (23%)
Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινούνται τα “κενά” σε θέσεις γραφείου (υπάλληλοι) ή σε θέσεις ανώτερων στελεχών.
Σε κλαδικό επίπεδο, το 41% των “κενών” θέσεων στο εμπόριο είναι… πωλητές, το 52% στη μεταποίηση είναι… ανειδίκευτοι εργάτες, το 51% στις κατασκευές είναι… ειδικευμένοι τεχνίτες. Με απλά λόγια, “λείπει” ο σκληρός πυρήνας των εργαζόμενων για την ομαλή λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων.
Για ποιόν λόγο μένουν “κενές” όλες αυτές οι θέσεις εργασίας; Για δύο βασικούς: έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας και έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα γι’ αυτές τις εργασίες. Κι εδώ αποκαλύπτεται πλήρως το δομικό πρόβλημα.
«Καμπανάκι»
Με φόντο αυτά ακριβώς τα στοιχεία, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας είχε συνάντηση στο Υπουργείο Μετανάστευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, μέσω της δυνατότητας ένταξης μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της Χώρας. Δεσμεύσεις δεν αναλήφθηκαν. Ωστόσο το πρόβλημα “καίει” και διογκώνεται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο λόγω συνταξιοδότησης θα δημιουργηθούν άλλα 90.000 “κενά” στην αγορά εργασίας, ενώ αν μπει στην εξίσωση η παράμετρος της επέκτασης δραστηριοτήτων από τις επιχειρήσεις, θα απαιτηθούν άλλες 240.000 εργαζόμενοι για να καλυφθούν τα “κενά”.
Πηγή