Τρίτη , 28 Ιούνιος 2022

Έρχεται το SUMO για να… ισοπεδώσει τα «ύποπτα» πλοία

Ένα εργαλείο λογισμικού, που αναλύει δορυφορικές εικόνες, προκειμένου να εντοπίσει τις θέσεις των ύποπτων πλοίων στις θάλασσες του πλανήτη, έδωσε για ελεύθερη χρήση του Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όνομά του είναι SUMO (Search for Unidentified Marine Objects, δηλαδή «Αναζήτηση για Άγνωστης Ταυτότητας Θαλάσσια Αντικείμενα»), το οποίο χρησιμοποιεί εικόνες του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 1, του προγράμματος παρατήρησης της Γης Copernicus.

Ο αλγόριθμος του εξειδικευμένου λογισμικού αναλύει αυτόματα μεγάλους αριθμούς δορυφορικών εικόνων, αναζητώντας την παρουσία πλοίων και παρακολουθώντας την εξέλιξη της πορείας τους. Τα ραντάρ των δορυφόρων μπορούν να δουν ακόμη και μέσα από τα σύννεφα ή τη νύχτα. Το SUMO μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας που έχουν μέγεθος έως μόνο ένα μέτρο (π.χ. μια σημαδούρα).

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασικός στόχος του νέου ψηφιακού εργαλείου είναι η ανίχνευση ύποπτων πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, όπως η πρόκληση πετρελαιοκηλίδων και άλλης θαλάσσιας ρύπανσης, η πειρατεία, η παράνομη αλιεία, το λαθρεμπόριο, η λαθραία διακίνηση μεταναστών κ.α. Τα στοιχεία του SUMO μπορούν στη συνέχεια να συνδυασθούν και να διασταυρωθούν με θαλάσσια δεδομένα από άλλες πηγές.

Το λογισμικό είναι ανοιχτό, πράγμα που επιτρέπει σε άλλους προγραμματιστές να του προσθέσουν νέες λειτουργίες και δυνατότητες, ώστε να το βελτιώσουν περαιτέρω.

Όποιος θέλει να βρει το SUMO, μπορεί να το κάνει ΕΔΩ.

localStorage.clear();


Πηγή