Τετάρτη , 1 Φεβρουάριος 2023

«Αυτό είναι το μέλλον»: Λεωφορείο χωρίς οδηγό εμφανίστηκε στους δρόμους της Σεούλ [βίντεο]

Το πρώτο δρομολόγιο αυτοκινούμενου λεωφορείου εγκαινίασε σήμερα η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, στο πλαίσιο ενός πειράματος που αποσκοπεί στο εξοικειώσει τους πολίτες με την παρουσία οχημάτων χωρίς οδηγούς στους δρόμους.

Το νέο αυτοκινούμενο λεωφορείο με τις στρογγυλεμένες γωνίες και τα τεράστια παράθυρα δεν θυμίζει τα παραδοσιακά λεωφορεία, ούτε παραπέμπει σε τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά λόγω της εμφάνισής του μάλλον μοιάζει με ένα τεράστιο παιχνίδι. Αλλά ο σχεδιασμός του είναι εσκεμμένος, λέει ο Ζεόνγκ Σεόνγκ Γκιουν, επικεφαλής της αρμόδιας για τη τεχνολογία αυτοκινούμενης κίνησης start-up “42dot”, που ανήκει πλέον στην αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό είναι το μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι το λεωφορείο αυτό απαίτησε «ένα νέο τύπο σχεδιασμού». Το αυτοκινούμενο λεωφορείο, που «θυμίζει Lego», κατασκευάστηκε με σύνθετα εξαρτήματα, ώστε να μειωθεί το κόστος και να διευκολυνθεί η παραγωγή του. Χρησιμοποιεί κάμερες και λέιζερ για την πλοήγηση αντί για ακριβούς αισθητήρες, πρόσθεσε ο Σεόνγκ Γκιουν. Στόχος της εταιρείας ήταν να περιορίσει το κόστος της τεχνολογίας και να την καταστήσει ασφαλή και εύκολα εφαρμόσιμη σε πολλούς τύπους οχημάτων στο μέλλον, όπως για παράδειγμα σε μικρά φορτηγά. Προς το παρόν – και με έναν οδηγό ασφαλείας να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του – το αυτοκινούμενο λεωφορείο θα κάνει ένα μικρό δρομολόγιο 3,4 χιλιομέτρων στο κέντρο της Σεούλ, που διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Το κοινό θα
μπορεί να επιβιβάζεται σε
δύο καθορισμένες στάσεις μετά την
κράτηση μιας δωρεάν θέσης μέσω μιας
εφαρμογής. «Αισθάνομαι ότι μόλις μπήκα
σε μια χρονομηχανή για να επισκεφτώ το
μέλλον», είπε η 68χρονη
Κιμ Γι Χάε-ραν μετά την
20λεπτη βόλτα της με το
λεωφορείο. «Σκέφτηκα ότι
μπορεί να ζαλιστώ με
κάποια ξαφνική επιτάχυνση,
αλλά δεν ένιωσα τίποτα από όλα αυτά». Η
βόλτα ήταν «πολύ ομαλή και ασφαλής»,
κάτι που όπως είπε την έκανε να νιώθει
περήφανη για την τεχνολογική πρόοδο
που έχει σημειώσει η νοτιοκορεάτικη
εταιρεία.


Πηγή