Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Θα εκτοξευθεί μέχρι τέλη του 2022 ο πρώτος ευρωπαϊκός δορυφόρος για γρήγορες προγνώσεις καιρικών φαινομένων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), παρουσίασε την Τετάρτη τον πρώτο δορυφόρο που προορίζεται να παρέχει γρήγορες προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ESA, ο πρώτος ευρωπαϊκός δορυφόρος Meteosat Third Generation Imager, θα αναχωρήσει από τη νότια Γαλλία στο τέλος του μήνα με πλοίο και θα μεταφερθεί στη Γαλλική Γουιάνα. Ο αξιοσημείωτος νέος μετεωρολογικός δορυφόρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των εγκαταστάσεων της Thales Alenia Space στις Κάννες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεταφορά του δορυφόρου στη Γαλλική Γουιάνα

Ο δορυφόρος MTG-I1βρίσκεται στα τελευταία στάδια ελέγχου και προετοιμασίας για την αποστολή του στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Το πλοίο, που θα μεταφέρει τον δορυφόρο Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1), θα αποπλεύσει από το Fos-sur-Mer κοντά στη Μασσαλία στις 28 Σεπτεμβρίου. Μόλις φτάσει με ασφάλεια στο Κουρού, οι τελικές προετοιμασίες για την απογείωση θα διαρκέσουν περίπου επτά εβδομάδες.

Πριν από το ταξίδι των τριών εβδομάδων στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο MTG-I1 εκτέθηκε στο καθαρό δωμάτιο της Thales Alenia Space, του κύριου αναδόχου της αποστολής.

Η πρόγνωση του καιρού στο επόμενο επίπεδο

Ο διευθυντής του προγράμματος Meteosat της ESA, Paul Blythe, δήλωσε: «Είναι υπέροχο να βλέπουμε τον πρώτο της οικογένειας των δορυφόρων Meteosat τρίτης γενιάς, σχεδόν έτοιμο για αποστολή και αυτό οφείλεται στους πολλούς ανθρώπους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Από γεωστατική τροχιά, αυτός ο νέος δορυφόρος, ο οποίος διαθέτει δύο νέα υψηλής ευαισθησίας όργανα -έναν ευέλικτο συνδυασμένο απεικονιστή και έναν απεικονιστή κεραυνών- πρόκειται να οδηγήσει την πρόγνωση του καιρού στο επόμενο επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Hervé Roquet, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Météo-France, σημείωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με την αποστολή MTG. Θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη βελτίωση της πρόβλεψης των κακοκαιριών. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του MTG θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε καταιγίδες αρκετές ώρες νωρίτερα, κάτι που είναι βασικό για την έκδοση προειδοποιήσεων για την ασφάλεια των πολιτών».


Πηγή