Τετάρτη , 29 Μάιος 2024

Ν. Παπάτσας, Senior Partner EFA GROUP & Πρόεδρος Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α από τους Δελφούς: «Ανάγκη για συνεργασία στην Άμυνα»

Την ανάγκη για όλο και μεγαλύτερη συνεργασία των Δυτικών δυνάμεων στον τομέα της Άμυνας υπογράμμισε ο κ. Νικόλαος Παπάτσας, Senior Partner EFA GROUP και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α), σε θεματική συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και του kathimerini.gr, κ. Σταύρος Ιωαννίδης, κατά την τελευταία ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Παπάτσας, Senior Partner EFA GROUP και Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α), τόνισε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα τεράστιο σοκ για τις ηγεσίες της Ευρώπης, εφόσον για περίπου 2 δεκαετίες οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά μεγάλης κλίμακας πόλεμος με συμβατικές δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, με αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται οι αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα της άμυνας συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης μέσω της αγοράς νέων συστημάτων. Η Ρωσική εισβολή άλλαξε αυτή την αντίληψη και ανάγκασε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν το 2022 ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την κάλυψη των κενών που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Παπάτσας διευκρίνισε ότι η ΕΕ, εφαρμόζοντας μια συλλογική πολιτική, ξεκίνησε μια μακροχρόνια διαδικασία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να αυξηθούν οι ικανότητες και η παραγωγικότητά της με στόχο την επίτευξη βιομηχανικής και αμυντικής αυτάρκειας. Αν και η Ευρώπη πάντοτε επιθυμούσε να αποκτήσει τη δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε τη σημαντική εξάρτηση της Ευρώπης από το ΝΑΤΟ, αναφορικά με την ασφάλειά της έναντι εχθρών με μεγάλες συμβατικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια της ΕΕ, για την αναδιάταξη και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) μπορεί να συμβάλλει σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα Πυρομαχικά, τα Ηλεκτρο-οπτικά συστήματα (Νυχτερινής όρασης, Θερμικά), οι Επικοινωνίες, και τα Συστήματα C4ISR. Στους τομείς αυτούς, η ΕΑΒΙ  έχει αποδείξει ότι μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να επιτύχει σημαντικές εξαγωγές στις διεθνείς ανταγωνιστικές αγορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση από εδώ:


Πηγή