Δευτέρα , 13 Ιούλιος 2020
Πώς και γιατί εξοπλίζει το αμερικανικό Ναυτικό τα υποβρύχιά του με… λέιζερ

Πώς και γιατί εξοπλίζει το αμερικανικό Ναυτικό τα υποβρύχιά του με… λέιζερ

To Ναυτικό των ΗΠΑ έχει μια νέα αποστολή, να εξοπλίσει τα πυρηνικά υποβρύχιά του με όπλα λέιζερ, όπως μας λέει στην έκθεσή του το Popular Mechanics, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως τα λέιζερ δεν δουλεύουν κάτω από το νερό.

Κι ενώ δεν είναι όπως ακριβώς τα θέλει η επιστημονική φαντασία, τα λέιζερ υπάρχουν, είτε για να κατευθύνουν ένα βλήμα προς συγκεκριμένο στόχο είτε για να αποπροσανατολίζουν τους αισθητήρες ενός πυραύλου.

Το αμερικανικό Ναυτικό εργάζεται εδώ και χρόνια σε ένα πανίσχυρο λέιζερ που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, ο περιορισμός ωστόσο ήταν πάντα η τεράστια ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να γίνει ένα λέιζερ καταστροφικό.

Και βέβαια κάτω από το νερό δεν είναι και τόσο χρήσιμα, καθώς δεν παύουν να είναι στενές δέσμες φωτός. Ειδικά μέσα στο σκοτάδι του βυθού, αυτό το συμφασικό μονοχρωματικό φως διαθλάται και απορροφάται τελικά από το νερό.

Όπως μας λέει το Popular Mechanics, τα λέιζερ θα προσαρμοστούν στους αισθητήρες στο περισκόπιο του υποβρυχίου, κι έτσι θα χρησιμοποιούνται πιθανότατα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Και μιας και απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, θα φορεθούν μόνο στην κλάση «Βιρτζίνια» των πυρηνικών υποβρυχίων. Τη νέας γενιάς κλάση που φορούν ό,τι καλύτερο σε επίπεδο τεχνολογίας και όπλων.

«Ένα από τα μεγάλα ελαττώματα των HELs (λέιζερ υψηλής ενέργειας) είναι οι ενεργειακές τους ανάγκες, κάτι που αντισταθμίζεται αν τα τοποθετήσει κάποιος σε ένα πυρηνικό υποβρύχιο, το οποίο αποδίδει τόση ενέργεια που να μπορεί να τα τροφοδοτήσει όπως και καθετί άλλο πάνω στο σκάφος», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Sidharth Kaushal στην ιστοσελίδα.

Το Popular Mechanics αποκαλύπτει πως τα λέιζερ οπλικά συστήματα θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Όσο για τη λειτουργία τους, είναι ακόμα και σε στάδιο σπέκουλας, μιας και το Ναυτικό δεν αποκαλύπτει τίποτα για το θέμα.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε για συγκεκριμένες ενέργειες, επειδή είναι απόρρητες», είπε στο Popular Mechanics ο εκπρόσωπος Τύπου του Navy Office of Information, Tim Pietrack…


Πηγή