Τρίτη , 4 Οκτώβριος 2022
Ρομπότ στη μάχη του κορονοϊού: Κάνει απολύμανση χωρίς χημικά

Ρομπότ στη μάχη του κορονοϊού: Κάνει απολύμανση χωρίς χημικά

Ο ψεκασμός με χημικά έχει γίνει η νέα συνήθεια σε πολλούς χώρους στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τώρα ένα εμπορικό κέντρο στην Σιγκαπούρη επιστρατεύει ένα έξυπνο ρομπότ για να κάνει απολυμάνσεις, όχι όμως με χημικά.

Το ρομπότ χρησιμοποιεί υπεριώδεις λάμπες για να απολυμαίνει, όχι μόνο επιφάνειες, αλλά και δυσπρόσιτες χαραμάδες, ακόμη και τον αέρα.

Σύμφωνα με τον Ντέρικ Γιαπ, η εταιρεία του οποίου (PBA Group) κατασκεύασε το ρομπότ Sunburst UV Bot, η πανδημία του νέου κορονοϊού έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστεί ένα ρομπότ για να αναλάβει έναν ρόλο «επικίνδυνο, βαρετό και βρώμικο».

«Είναι επικίνδυνο γιατί το ρομπότ δεν πρέπει να αναλαμβάνει δράση όταν υπάρχει κόσμος (η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο). Βαρετό επειδή πηγαίνεις σε ένα μέρος και κάνεις το ίδιο πράγμα κάθε φορά και βρώμικο εξαιτίας της COVID-19» λέει αναφερόμενος στα βραχέα κύματα του μικροβιοκτόνου τύπου της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVC) είναι επικίνδυνη για το δέρμα και τα μάτια και αυτός είναι ο λόγος που το ρομπότ δοκιμάζεται μετά το κλείσιμο του εμπορικού κέντρου Frasers Property Retail.

Για λόγους προστασίας είναι προγραμματισμένο να απενεργοποιεί τις υπεριώδεις ακτίνες του όταν ανιχνεύει ανθρώπινη παρουσία σε κοντινή απόσταση. Όταν χαρτογραφείται πλήρως η διαδρομή του το ρομπότ ξεκινάει τη διαδικασία καθαρισμού και στη συνέχεια επαναφορτίζεται μόνο του.

Ο Γιαπ μάλιστα εκτιμά ότι η πανδημία θα οδηγήσει και άλλες εταιρείες να επανεξετάσουν τις ανάγκες τους για ανθρώπινο δυναμικό και τη χρήση της τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των ρομπότ αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το πρώτο ρομπότ Sunburst UV Bot βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμασίας, αλλά ήδη η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εμπορικού κέντρου Frasers σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και άλλα ρομπότ στη Σιγκαπούρη.

Αυτά τα ρομπότ όμως δεν είναι φθηνά, το καθένα κοστίζει περίπου 45.000 ευρώ. Κάποια από αυτά προσφέρονται και για ενοικίαση έναντι περίπου 1.900 ευρώ τον μήνα, ενώ θα διατεθούν και σε νοσοκομεία και κέντρα καραντίνας.


Πηγή