Δευτέρα , 8 Αύγουστος 2022

Τα smartphones καταστρέφουν τον πλανήτη ακόμα γρηγορότερα από όσο πιστεύαμε

Το smartphone έχει γίνει τόσο αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τις ζωές μας χωρίς αυτό.

Μόνο που όπως φαίνεται δεν καταστρέφει μόνο την κοινωνική μας ζωή, αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο!

Αυτό μας λέει έρευνα του καναδικού McMaster University, ενοχοποιώντας τώρα τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων και το αποτύπωμά τους σε όρους άνθρακα. Εκεί δηλαδή που το αποτύπωμα άνθρακα των κινητών τηλεφώνων αντιστοιχούσε μόλις στο 1% του παγκόσμιου αποτυπώματος το 2007, έχει ήδη τριπλασιαστεί και μέχρι το 2040 θα έχει αγγίξει το δυσανάλογα μεγάλο 40%.

Το πρόβλημα, όπως μας λένε οι επιστήμονες, έχει να κάνει με το πόσα smartphones υπάρχουν ήδη στον κόσμο, αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο τα αντικαθιστούμε. Ο μέσος χρόνος ζωής τους είναι πια στα 2 χρόνια, κάτι που τα κάνει σχεδόν αναλώσιμα. Και για την παραγωγή κάθε κινητού τηλεφώνου πρέπει να εξορύσσονται συνεχώς περισσότερα ορυκτά, γεγονός που ισοδυναμεί με μεγαλύτερο προσωπικό αποτύπωμα άνθρακα.

Την ίδια ώρα, κάθε κλικ που κάνουμε στο ίντερνετ αντιστοιχεί σε έναν σέρβερ που δουλεύει πυρετωδώς για να εξυπηρετήσει την κίνηση και τόσο οι ίδιοι οι σέρβερς όσο και τα data centres καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Τόσες που μέχρι το 2040, όπως μας λέει η μελέτη, θα αντιστοιχούν στο 45% όλης της ηλεκτρονικής μας ζωής.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό; Το απλό πράγμα να κρατάμε τα κινητά μας τηλέφωνα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και όταν είναι να τα αντικαταστήσουμε, να τα ανακυκλώνουμε. Όπως μας λέει ο επικεφαλής της μελέτης Lotfi Belkhir: «με βάση την έρευνά μας και άλλες πηγές, σήμερα ανακυκλώνονται λιγότερο από το 1% των smartphones».

localStorage.clear();


Πηγή